Informace
Ilustrace

Toxické vztahy jsou skutečné utrpení, vycouvejte z nich včas

Začínají obdivem a vzhlížením ke druhé osobě, původně pozitivní symptomy ale začnou časem být hodně kontraproduktivní – zdravý a spokojený versus naprosto toxický vztah – aneb, říkáte si také, co ty dva odlišuje?

Kromě toho, že psychické choroby jsou prakticky vždy nakažlivé, mohou v nás druhé osoby vyvolávat falešné pocity bezpečí a souznění, které neumíme rozeznat a už vůbec se jim nedá adekvátně bránit. Přicházejí totiž od někoho, komu důvěřujeme a není divu, že často toxické vztahy zacházejí až úplně do krajnosti.

Je doslova jedovatý, brání nám v běžném životě

Ilustrace 1

Každý touží po romantice, bezpečí, prostě ideálním vztahu, i kdyby to bylo třeba v bytě 1+1 nebo jinak nepříznivých okolnostech. Základním stavebním kamenem vztahu je respekt, ale někdy se dostane až do pozice, která je nezdravá – a přejde v toxický vztah, kdy spolu dvě osoby naprosto neladí a nezřídka bývá jedna z nich dokonce emočním upírem. Pokud nerozpoznáte takového člověka včas, přicházejí velké komplikace a problémy…

Milenecký vztah na úrovni vás možná dočasně ošálí, ale pozor – právě těchto zbraní emocionální upíři rádi využívají. Někdy je toxicita způsobená nedostatkem úcty a komunikace, na vině jsou pak obě strany. Není ten druhý prostě sociopat? Nezajímá ho jenom osobní ego, aniž by se zajímal o vztah jako takový, a především o pocity svého partnera? Ne vždy si také podobně působící člověk vůbec uvědomuje, že dělá něco špatně. Někdy jde o klasickou poruchu osobnosti, jindy vážnější psychické onemocnění, do té doby neléčené a nediagnostikované. Příčin je mnoho, takže pokud máte tu čest s někým „toxickým“, neznamená to, že jde v principu o nějak zlého člověka.

Dělí se do několika různých skupin, které to jsou?

Jaké jsou populární seznamky?

Academic Singles logotype img-responsive
Academic Singles
Hledáte vážný vztah? Uživatelé od věku 25+ let.
Singles 50 logotype img-responsive
Singles 50
Seznamka pro starší uživatele od 40 let. Vážná seznámení.
Divoké rande logotype img-responsive
Divoké rande
Seznamka, kde najdete zejména flirt.

Když se řekne toxické vztahy, rozhodně neplatí, že existuje jeden univerzální model. Naopak, bude jich mnohem víc – jen určit, který je zrovna ten, co nyní prožíváte, což pak pomůže v celém procesu sebeuvědomění. Takže, ruku na srdce, jaké toxické vztahy rozlišujeme?

  • Jedovaté. Sprška jedu stříká do všech stran a možná zasáhne i ty, kteří jsou okolo. Povaha všech zúčastněných se pomalu mění, odcizují se svým blízkým a jdou žel do jisté záhuby.
  • Nežádoucí. Bez pravidel, především těch souvisejících s etikou a morálkou. Prohlédnete je?
  • Škodlivé. Vztahy, co jsou nepříjemné a jedovaté, takže vedou časem až k těžké psychické újmě. Odrazit se přirozeně mohou také na fyzickém zdraví, podle toho, kam až se dostanou.
  • Nezdravé. Takové vztahy, které působí už na první pohled nevyváženě. Ale vy o tom nevíte.
  • Ubližující. Toxická osobnost umí být zákeřná a záludná, může tedy snadno škodit i vědomě.

A jak rozeznat toxický vztah? Indicií je poměrně dost, takže se na ně pojďme trochu blíže zaměřit. Mezi poznávací znaky například patří projevy takzvané pasivní agresivity – tedy takové jednání, které vlastně na první pohled ani nevypadá jako agrese. Drobné narážky, sarkastické jednání, diskuze, jíž byste se raději vyhnuli a umné přehrávání zodpovědnosti za hádku na druhou stranu hřiště. To vše jsou známky pasivní agrese, která je někdy těžko rozpoznatelná zejména pro vaše blízké okolí.

Kritika a s ní spojená neustálá žárlivost

Ilustrace 2

Projevů, kterých se toxické vztahy rozhodně nevyvarují, je však ještě více – kritika na každém kroku patří rozhodně mezi ty vůbec nejčastější. Partnerské vztahy bez komunikace také nejsou zrovna nejlepším řešením, protože neustále na sebe jen křičet je velmi kontraproduktivní. Nejen, že můžete ublížit hlasivkám a v záchvatu vzteku říci něco, co jste nechtěli, ale především pak nevyřešíte onen problém, co mezi vámi nastal. Negativně laděná energie pak vyčerpává, nejen po duševní stránce. Je třeba se od ní oprostit, vyhnout se žárlivosti a začít se brát vzájemně takoví, jací jste. A pokud to nepůjde, nezbývá, než se opravdu rozejít…

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
1 0

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz