Zajímavosti
Ilustrace

Uživatelé Tinderu mají sklon k narcismu, machiavelismu a psychopatii

Nový výzkum prokázal, že uživatelé seznamovací aplikace Tinder mají „temnější osobnost“ než lidé, kteří tuto aplikaci nepoužívají.

Studie publikovaná v časopise Journal of Individual Differences zkoumala temné osobnostní rysy nazvané „Temná trojice“: narcismus, machiavelismus a psychopatii.

Jakým způsobem využívají uživatelé aplikaci Tinder?

„Baví mě studium témat, která zajímají širokou veřejnost. Lidé se alespoň více dozví o populární seznamovací aplikaci Tinder. Provedl jsem výzkum, jaké jsou rozdíly mezi uživateli aplikace a těmi, kteří ji nevyužívají. Dále jsem zkoumal, jakým způsobem Tinder ovlivňuje intimní život uživatelů,“ uvedl autor studie Barış Sevi, student PhD na Katedře psychologických věd na University of Connecticut.

sjednání schůzky

V předchozím výzkumu Sevi zjistil, že uživatelé Tinderu se chovají rizikově a využívají aplikaci pro sjednání neformálního sexu. „V poslední době se vědci zabývají temnými osobnostními rysy (Dark Triad), které jsou údajně spojeny s krátkodobými sexuálními známostmi.“

Uživatelé na Tinderu mají temnější osobností rysy

Tento výzkumný pracovník oslovil 271 lidí prostřednictvím Amazon Mechanical Turk. Účastníci byli dotázáni, zda používají Tinder. Ti, co aplikaci využívají, ti byli požádáni o zodpovězení otázky, z jakého důvodu aplikaci používají.

pohled do zrcadla

Zjistil, že jak muži, tak i ženy na Tinderu mají více temných osobnostních rysů a sociosexuální chování ve srovnání s těmi, co Tinder neměli. Vykazovali znaky machiavelismu, narcismu a psychopatie. Uživatelé Tinderu, kteří používají aplikaci pro navázání sexuálního poměru, mají více temných osobnostních rysů než uživatelé Tinderu, kteří pomocí aplikace hledají romantický vztah.

Ruku na srdce – nejste i vy uživatelem s temnými osobnostními rysy?

„Pokud jste s někým v aplikaci ve shodě, je pravděpodobné, že má protějšek temnější osobnostní rysy než lidé, kteří nejsou na Tinderu. A protože jste také uživatelem aplikace, pravděpodobně i vy máte temnější osobnostní rysy než ostatní lidé. Pokud uživatelé Tinderu hledají sex, mohou mít ještě temnější osobnostní rysy než ti, kteří používají Tinder k nalezení lásky,“ uvádí Sevi.

„V dalším výzkumu by bylo zajímavé zjistit, zda Tinder využívají lidé s temnějšími osobnostními rysy nebo zda Tinder ovlivňuje osobnost uživatelů,“ zamýšlí se Sevi.

https://www.psypost.org/2020/03/tinder-users-score-higher-on-a-measure-of-narcissism-machiavellianism-and-psychopathy-56187
Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
2 0

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz