Vztahy
Ilustrace

Neobviňujte seznamovací aplikace za svůj nepovedený milostný život

Seznamovací aplikace jsou zabijáky seznamování – alespoň tomu věří někteří lidé. Zastánci tohoto názoru tvrdí, že aplikace Tinder, Grindr a další předstírají novou éru v historii seznamování a vedou k apokalypse v seznamování.

Místo, aby lidé hledali partnera tradičním způsobem, seznamují se přes online aplikace.

Seznamování je odjakživa provázáno s technologiemi

Nemůžeme však obviňovat pouze seznamovací aplikace, jakým způsobem se lidé seznamují. Lidé odjakživa využívali moderní technologie k tomu, aby se seznámili. Jen si vzpomeňte na seznamovací inzeráty v novinách se zveřejněnými telefonními čísly. Nové způsoby seznamování přišly s nástupem telefonů a sociálních médií – vždy tu existovala provázanost s technologiemi. Seznamovací aplikace jsou novým způsobem, jak se seznámit a přinesly obrovský posun v tom, jak se lidé poznávají a setkávají s potenciálními partnery. Dopad technologií však závisí na okolních faktorech.

Lidé ovlivňují fungování seznamovacích aplikací

online seznamování

Antropolog Daniel Miller a jeho kolegové se zabývali v roce 2016 ve své studii tím, Jak sociální média změnila svět. Zkoumali, jakým způsobem se používala sociální média na devíti místech světa. Není překvapením, že každá kultura přistupovala k sociálním médiím jinak. Aplikace nezměnily, jak se lidé chovají, ale naopak lidé ovlivňovali fungování těchto platforem.

Například etnografka Elisabetta Costa hovořila se ženami v jihovýchodním Turecku o tom, jakým způsobem používají Facebook. Účastnice byly ohromeny tím, když zjistily, že lidé v některých zemích měli na Facebooku obvykle jeden účet a že obsahoval informace o jejich osobním životě. „Nepoužívají pseudonymy nebo falešné profily?“ divila se jedna respondentka. Costa v současné době provádí výzkum v Berlíně, který se zaměřuje na vliv kultury na používání seznamovacích aplikací. Například jeden Litevčan uvedl, že seznamování na Tinderu funguje jiným způsobem v Německu a jiným v Litvě.

Seznamovací aplikace jako odrazem naší kultury

Měli bychom zacházet se seznamovacími aplikaci s vědomím, že uživatelé a jejich konkrétní kulturní podmínky ovlivňují jejich fungování. Stejnou technologii můžete představit 100 různým komunitám a bude použita 100 různými způsoby. Seznamovací aplikace jsou tedy nástrojem zabudovaným do kultury konkrétního místa.

Seznamovací aplikace se uchytily v kulturách, kde jsou lidé v každodenní interakci s jinými lidmi v online prostředí. Jak tvrdí Daniel Miller, neřekli bychom, že telefonní hovory nejsou součástí „skutečného života“. Komunikace s lidmi prostřednictvím e-mailu, rychlých zpráv, sociálních sítích a seznamovacích aplikacích jsou jen dalšími způsoby komunikace v naší společnosti.

Neznamená to, že technologie lidi od sebe odděluje. Existuje mnoho studí, které vyvrací, že by sociální sítě a seznamovací aplikace přispívaly k oslabování sociálních vazeb a lidských vztahů. Nezapomeňme na to, že komunikační médium se liší podle toho, jak se mění kultura a využívání technologií.

I páry v Berlíně se mohou seznámit prostřednictvím seznamovací aplikace a nemusejí spoléhat na seznámení přes své přátele nebo v práci. Ale ať už takové páry chtějí navázat milenecký vztah, dlouhodobý vztah nebo přátelství, pravděpodobně svou první schůzku uskuteční v nějakém baru, jako to dělali Berlíňané v posledních 30 letech.

https://www.canberratimes.com.au/story/6676455/why-take-a-swipe-at-dating-apps/
Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 0

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz