Zajímavosti
Ilustrace

Věřte nebo ne, barva očí může o vašem partnerovi leccos naznačit

Oči jsou pomyslným oknem do duše, s tím asi budeme všichni nakonec souhlasit, protože už ze samotného pohledu druhého člověka vyčteme skutečně mnohé. Vnímavější tuší, že je něco v nepořádku se zdravím nebo jde o skoro absolutního introverta.

Oči jsou důležité i při seznamování, čehož si obvykle všímají hlavně zástupkyně něžného pohlaví. A někdy mohou napovědět, s kým vlastně máme tu čest, aniž bychom si museli dávat dlouhou práci s poznáváním. Někdy už na první pohled varují a jindy ukolébají v pocitu bezpečí, protože anděl přeci ublížit nemůže…

Za barvu očí jsou odpovědné geny po rodičích

Zbarvení očí dědíme po předcích, neplatí to jen o vlasech nebo odstínu pleti. Za barvu očí přitom nese odpovědnost hned trojice genů, vědcům stále není stoprocentně jasné, proč se modrá, hnědá a zelená až tolikrát kombinují. Jak ukazují i různé výzkumy, někteří lidé si podvědomě vybírají spíše tmavší a atraktivní typy s hnědýma očima.

 

 

Neznamená to, že modrooký třicátník je bez šance, už právě kvůli počtu herců či zpěváků splňujících tato dvě kritéria. Na barvě očí také nezáleží zcela, protože jsou tu i jiné důležité faktory, jako je třeba obočí, tvar obličeje nebo přímo sálající dominance. Pojďme si proto, alespoň pro zajímavost, projít barevnou škálu podle toho, jak na své okolí působí nebo co se o ní říkává. Třeba to trochu pomůže při flirtování nebo hledání vážného vztahu, kdo ví…

Hnědé oči na naší planetě převažují

Nějaký odstín hnědé barvy má bezesporu nejvíce lidí na světě, počet je o poznání vyšší než u modrookých a zelenookých. Hnědé oči jsou atraktivní a sebevědomé, značí nezávislého člověka, jenž má dostatek temperamentu a nezřídka v sobě ukrývá i pořádnou porci vášně. Mají tvrdou hlavu a umí také opravdu hodně žárlit, to všechno ale patří k ohni v jejich srdci. Partnery umějí bezvýhradně milovat a uzavírají četná přátelství (která však současně nemusejí být z nejpevnějších).

Hnědé oči

To modroočka naproti tomu symbolizují mládí a duševní svěžest. Snad i kvůli velké oblibě této barvy napříč populací si říká mnoho lidí právě o modré kontaktní čočky. Nesvěřují se moc ochotně se svými problémy, minimálně ne hned zpočátku a na své okolí mohou dokonce někdy působit spíš chladným dojmem.

Modré oči

V dětství šlo o stydlivější typy, některým to pak vydrželo až do dospělosti. Potíže a trable se snaží řešit s až stoickým klidem, někteří modroocí jedinci jsou bohužel i výborní manipulanti a jejich oběť to někdy pozná hodně pozdě (případně vůbec). Oči modré jako severská jezera znamenají nestálost a neklid, jejich nositelé nemají rádi nudu a stereotyp, takže vzhůru na cestovatelskou seznamku objevovat nové kraje a zvyky!

A jak jsou na tom v hodnocení zelenoocí?

Zelené oči jsou symbolem přírody, působí na první pohled trochu záhadně a symbolizují energii jdoucí ruku v ruce s nadšením do novinek. Pokud hledáte dlouhodobý vážný vztah, jistě vás potěší, že lidé se zelenými duhovkami takovému životnímu stylu dávají velmi často přednost. Bohužel, není jim zcela cizí žárlivost nebo sobecké chování, někdy jsou až moc upřímní a umí svou přímočarostí také citelně ranit.

Zelené oči

Když se setkáte s šedookými (do této skupiny často spadají i lidé s výrazně světlýma modrýma očima), působí na první pohled nevýrazně a tiše, ale jen čekají na šanci. Mají odvážného ducha, v lásce ale nedají na první zdání a doslova nesnášejí hádky. Dávají rovněž přednost spíš dlouholetým vztahům. Zbývají nám ještě ti, jejichž duhovky vypadají jako černé (ačkoliv doopravdy je to spíš velmi tmavě hnědá).

Šedé oči

Temperament jim nechybí, stejně jako zodpovědnost a sklon k tvrdé práci. Násobí se v nich i znaky lidí s klasicky hnědýma očima, jako je spolehlivost k okolí, ale také naprostá neústupnost ve svých požadavcích.

Věděli jste, že – aneb pár zajímavostí na konec

Oči jsou skutečně nadmíru zvláštní, jejich odstín se může během života trochu měnit a když si nasadíte barevné kontaktní čočky, určitě vás nikdo ve společnosti nepozná nebo se bude okolí hodně podivovat. A to zdaleka není vše…

  • Na světě nejsou dva lidé, co by měli úplně shodný odstín očí. I když se to nemusí zrovna na první pohled zdát. Miliony odstínů, co víc dodat? Maximálně se můžete někomu podobat.
  • Vaše oči nemusí mít nutně jen jednu barvu. Existuje i takzvaná heterochromie, kdy má každé oko jinou barvu. Příkladem může být americká herečka Kate Bosworthová nebo bývalý kanadský hokejový reprezentant Shawn Horcoff. Stejně jako také tisíce koček nebo psů!
  • Takzvaný albín má jen nedostatek melaninu – takže na duhovce vidíme drobné cévky velmi jasně. Zdálky se proto zdá, že oči jsou červené nebo narůžovělé, i když to není pravda.
Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
2 0

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz