Vztahy
Ilustrace

Vše na téma vztahy, co si nechceme snad nikdy přiznat

Někdy máme pocit, že jsme dosáhli bodu, ve kterém jsme už rozumní a nemůžeme udělat chybu. Bereme svět takový, jaký je, včetně mezilidských (a tedy i partnerských) vztahů.

 

Někdy jsou tu však skutečnosti, které si nechceme nebo nehodláme přiznat – a právě takové brání, abychom se případně posunuli někam dál. O co přesně jde a jaké věci bychom si měli uvědomit, když to myslíme s osobním růstem opravdu vážně?

Kdo nechybuje, neriskoval? To běžně platí

Když se řekne chyba ve vztahu, mnohým se jistě vybaví, že by mohla být i zcela záměrná. Ovšem existují jistě i takové chyby, na jejichž počátku stál vlastně dobrý úmysl. Přesně z nich by se bylo záhodno poučit, posedlost dokonalostí raději odložme na vedlejší kolej – ve vlastním zájmu, protože s ní se nedá vyrazit a uspět ani například na průměrnou online seznamku. Podstoupit jisté riziko znamená budovat vztah, chyby jsou věcí změny a dělá je vlastně naprosto každý. Nevyhnou se rozhodně ani vám…

Vztahy a jejich vytváření, to je také proces, co trvá vlastně velmi dlouho. Bohužel či bohudík, snad nic v životě běžně nejde ze dne na den – tím méně takovéto delikátní záležitosti. Navíc, monogamní vztah, který je dlouhodobý, je v něčem i v opozici proti naší přirozenosti. Snad i proto se musíme takřka neustále snažit.

Těžká práce je nutností, přemýšlejte nad ní

přemýšlení

Když se řekne vztah, tak je nutné, aby oba dva tvrdě dřeli – teprve pak je možné sklízet nějaké ovoce úspěchu. Nic, co má opravdovou hodnotu, nepřichází do života jen tak samo, vše si musíme zasloužit. Čím jsou ale naše vztahy delší, tím spíše takříkajíc zpohodlníme a bereme vše kolem vlastně spíše jako takovou samozřejmost. Myslíme si, že toho druhého známe až příliš dobře, přestáváme se snažit a ptát se na to, jaký vlastně je. Kdo se ale neptá na vše, co ho zajímá, ztrácí běžně o látku zájem – to neplatí jen ve školních lavicích…

 A pozor – jedna důležitá věc – hádky je třeba dokončit co nejdříve, neřešit je silově nebo ignorací, protože se po nich prakticky vždy pročistí vzduch. Pokud se k problému, co vás rozděloval, už poté nevrátíte a nic nedořešíte, vzájemně se potom zase o něco více odcizíte. Jednou nastoupená cesta se potom dá už jen složitě zvrátit.

Nebraňte se ani novým zážitkům

rande v přírodě

Je bezesporu pravdou, že nuda je zabijákem vážných vztahů – a vůbec jakýchkoliv lidských přátelství, že? Bez nových aktivit jen stagnujete, byla by škoda ochudit se o zážitky, které vás mohou nejen nasměrovat, ale také inspirovat a pobavit. O čem je řeč? Jakým činnostem se věnovat, abyste zkusili zase něco nového a neotřelého?

  • Filmy a knihy, které ještě neznáte. Případně jste se na ně díky recenzím delší dobu těšili. Samozřejmě sledujte nebo čtěte ve dvou, můžete si pak totiž vyměňovat osobité dojmy.
  • Jídla – nové kuchyně, nové styly. Experimentování v kuchyni nebo návštěva nějaké restaurace, co patří mezi exotické. Nové zážitky jsou na talíři, vždyť láska prochází žaludkem?
  • Rande na neobvyklém místě. Zkrátka někde, kde to ještě tolik neznáte. Může se protáhnout i na vícedenní výlet, bude to jistě jen dobře – novým zážitkům se meze jistě nekladou…

Sny nepotřebují cenzuru a škrtání, nemají se odkládat na druhou kolej jen proto, že máte vážný vztah. Diskutujte o nich s partnerem a v rámci možností se snažte najít nějaký kompromis, co bude zajímavý pro oba. Nesmíte se ve vztahu ztratit, natož, abyste úplně zapomněli sami na sebe. V takovém partnerství byste nebyli moc spokojení už na samém začátku, kdy už prvotní zamilovanost pomalu vyhasíná. I když jste v trvalém vztahu, je namístě si dělat radost a těšit sebe sama, třeba i drobnostmi. Současně ale nezapomínat na skutečnost, že jste vlastně jeden tým…

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 0

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz