Vztahy
Ilustrace

Žárlivost nemá smysl aneb láska se určitě projevuje jinak

Slyšeli jste už ono okřídlené úsloví, které tvrdí, že kdo nežárlí, ten ani nemiluje? Přitom právě takové přesvědčení může být prvním pomyslným hřebíčkem do rakve každého vážného vztahu.

Nebezpečné myšlenky vás doslova pohltí, budete je mít před očima pořád – láska je přece dobrovolná a nelze vynutit, alespoň teoretická možnost, že se svazek dvou lidí rozpadne, je tu skoro neustále. A pro paranoidní osobnosti se stává zdrojem úzkosti, protože takoví lidé podobnou věc očekávají každým dnem.

Stačí mít špatnou zkušenost už z dřívějška…

Bývalý partner vás podváděl a pak zakotvil jinde, beze slova odešel a dlouho jste se z toho vzpamatovávali? Pak je třeba za minulostí udělat raději tlustou čáru, protože v opačném případě se budete trápit v každém dalším vztahu – co když to dopadne úplně stejně? A právě to je prazákladem žárlivosti, kterou už nelze snést. Člověk, který žárlí až přespříliš, tím jen dokazuje svou nedůvěru v sebe sama. A je takový vztah aspoň trochu svobodný? To už necháme na vašem úsudku…

přistižení při nevěře

Žít v neustálém strachu se nedá, ztrácíte osobnost, do které se nynější partner dříve zamiloval a měníte se k nepoznání. Žárlivostí někdy naděláte tolik škod, že se protějšek může potajmu třeba registrovat na online seznamce a začít hledat štěstí někde jinde, samozřejmě hodně nenápadně a opatrně. Zpětná vazba bude v každém případě negativní, přehnaná péče podobného druhu jistě neimponuje snad ani nezkušeným náctiletým, kteří mají ještě na očích ony velké růžové brýle. Přitom fakt, že partnerka se nejspíš řadí do kategorie „Stíhačka“ nebo přítel je ukázkovým chorobným žárlivcem odhalíte celkem snadno – a možná vám s tím pomůže i nejbližší okolí. Čeho si všímat?

  • Důvěra se asi někam vytratila. Protože domácí zpovědi, které nikam nevedou a trvají třeba celou hodinu, nadto jsou plné urážek, přece nemůžete brát na lehkou váhu. Pokud vás nemá vysloveně na očích, nevěří vám – od takového partnera je lepší se co nejdříve odstěhovat.
  • Neustálé dotazy pro vaše kamarády. Kontroluje si slovo od slova, zapisuje vše do paměti a pak ještě pro jistotu zavolá přátelům, jestli je všechno pravda? Naznačili vám už, že se vyptává i na nejmenší detaily? Partner je nedůvěřivý, normální chování to ale rozhodně není.
  • Telefon pořád bzučí, a to i v práci nebo v noci. Žárlivci nezáleží na tom, která denní nebo noční hodina vlastně je, zda neruší protějšek od práce nebo jej třeba zrovna nevzbudí uprostřed slastného spánku. Potřebují si paranoidně zkontrolovat, kde je a co teď dělá.

Citové vydírání nepatří do žádného vztahu

kontrola zpráv v telefonu

Chorobní žárlivci se neodhalí už na prvním rande, protože takového člověka musíte poznat bohužel trochu blíž, nikdo to na čele napsané nemá. Pokud ještě k tomu prohledávají věci v chorobné snaze najít nějaký důkaz nevěry, volejte do blázince nebo ještě lépe, sbalte si kufry, klidně rovnou ty, které se ještě chystá prohledat. Samozřejmě se tady dá počítat s jistou formou citového vydírání, ale tomu prostě nesmíte podlehnout – jinak by po týdnu mohlo začít vše nanovo, s původní intenzitou, a navíc s pocitem, že už ho stejně neopustíte a může si tím pádem dovolit úplně všechno…

Neustálé telefonáty, snaha prohledávat nejlepší seznamky, jestli zde náhodou nenajde váš utajený profil, to rozhodně není styl, co byste měli doma strpět. Nepřetržitou pozornost potřebují jen malé děti, a právě jim se pak podobá přehnaně žárlivý partner, co vás nepustí doslova ani na krok z domu. I kdybyste se mohla někam vydat s kamarádkou, stejně si najme soukromé očko nebo bude každou hodinu sondovat situaci, zda se snad neděje něco nekalého. V podobné atmosféře se přeci žít nedá a nervy jednou vypění i povahám, které jsou vůbec z nejklidnějších.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
2 0

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz