Vztahy
Ilustrace

Zásadní chyby ve vztahu: Vyhněte se jim a budete se cítit lépe

Ačkoliv je pravdou, že nikdo není dokonalý a z chyb se dá poučit, v mezilidských vztazích mohou být některé přehmaty doslova až fatální. Některé mohou vést až ke konci, jiné zase rozchod povážlivě přiblíží.

I ve vztazích lze růst, dívat se na sebe z mnoha různých úhlů a snažit se zlepšit, takže pokud máte po boku chápavého partnera, nemusí se dít nic dramatického. Důležitým faktorem je rozhodně komunikace, takže pokud si nerozumíte a neumíte si věci vyříkat na rovinu, nastává jistý problém. Vyřešíte ho nebo půjdete od sebe?

Nic se nestalo, říkáte – a přece vás situace trápí

Na přímý dotaz, co se stalo a kvůli čemu jsme tak naštvaní, odpovídáme, že vlastně nic. Ale to je chyba, i když se tím vyhneme přímé konfrontaci a možná i hádce. Ta by totiž pročistila vzduch a zamést problém pod koberec dlouhodobě nepomáhá. Naopak, všechno se vrátí a pravděpodobně v ještě větší intenzitě.

smutná dívka

A když během hádky přímo beze slova odejdete? To je pak situace možná ještě horší. Možná bude efektivnější, pokud partnerovi navrhnete malou pauzu a vrátíte se k diskuzi za chvíli. Z výměny názorů odcházejí spíš malé děti než dospělí, a pokud k tomu ještě přidáte prásknutí dveřmi, budou to doslova zavřené dveře. Vztah se pak bude řítit do propasti, ale stále ještě ho můžete zachránit, když se omluvíte a přijmete kompromis. Hrdost tu nemá prostor, jinak se můžete znovu vydat na online seznamku a hledat si někoho nového, protože váš společný život spěje k zániku.

Nesrovnávejte nikoho se svým ex, tohle nemá smysl

Ve vztazích je hodně škodlivé, pokud předhazujete dokonalost svého bývalého partnera tomu nynějšímu. Nemá to žádný smysl a můžete tím dokonce jen a jen urazit. Zvláště pokud si automaticky projektujete minulost do současnosti a říkáte si naštvaně, že váš bývalý dělal tu nebo onu věc pořád. Porovnávat milovanou osobu s jinou, na které by vám už nemělo ani zdaleka tolik záležet, znamená jediné. Další a další hřebíček do rakve současného vztahu, nic více a nic méně…

Staré křivdy také do současnosti nepatří. Vést si nějakou Knihu hříchů? To nechte pekelníkům, vy žijete na zemském povrchu a měli byste se zaobírat tím, co je – a nikoliv tím, co bylo kdysi dávno, třeba před pár lety, ve vašem vztahu špatně. Když je problém vyřešen, jděte dál a nesnažte se v něm nadále něco hledat. Když necháte věcem volný průběh a nebudete riskovat hádku kvůli takovým malichernostem, uvidíte, že se vám bude v každém případě dýchat lépe.

Bez jednání v záchvatu hněvu se také raději obejděte

Každý problém v partnerském vztahu je nutné řešit s chladnou hlavou, jinak hrozí, že se pohádáte doslova až do krve. Určitě byste neměli iniciovat hádky bez smyslu a bez konce, raději napočítejte do deseti, zhluboka dýchejte a snažte se nebýt ani špetku agresivní – uvidíte, že situace se vyřeší dřív, než byste původně čekali. Možná se dočkáte překvapivého vysvětlení, na něž by partner neměl kdy, pokud by přišla sprška urážek a výčitek. A co dalšího byste ještě neměli dělat, pokud chcete dlouhý a perspektivní vztah?

naštvaná dívka

  • Být moc hodní. Slušnost sice do vztahů patří, ale přílišné ústupky se určitě nikomu nevyplácí.
  • Čekat na změnu. Dokonce se těšit, až partnera povahově zcela předěláte. Zkušení vědí, že některé věci prostě nejdou – a budete se tedy muset naučit takzvanému umění kompromisů.
  • Hrozit rozchodem nemá smysl. Tak dlouho o tom budete mluvit, až se ten druhý rozhodne po svém a udělá věc, kterou vyhrožujete, za vás – a bude mít klid, jistě. Ultimáta nemají smysl!

 

Takže, sečteno a podtrženo. Chybám je třeba se vyhnout, zvláště těm, které se opakují. Nikdy nevíte, kdy partnerovi dojde trpělivost a vztah ukončí – až pochopíte jeho důvody, možná se po čase ani nebudete moc divit. Pokud ale můžete něco ve vašem vztahu vylepšit, nečekejte s tím na později a udělejte to raději hned. Každý – nejen milenecký vztah – pak bude mít o poznání lepší atmosféru.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
4 0

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz