Vztahy
Ilustrace

Život ve vztahu aneb manuál, který vám pomůže

Když jste v jedné domácnosti ve dvou lidech, zkrátka musíte spolupracovat, umět ustoupit, když je třeba, ale současně si zachovat svůj životní prostor. Takhle jednoduché to ale pořád není, protože vztahy jsou často velmi náročné.

Můžeme se vůbec vztahům naučit a zvýšit tak pravděpodobnost, že budou trvat celé roky, potěší nás a podrží, když budeme potřebovat a celkově se tedy stanou prospěšnými? Stejně jako ve škole, i tohle je samozřejmě možné, jen to bude chtít trochu cviku a také trpělivosti…

Dětství a dospívání nás ovlivňuje víc, než si myslíme

Období, kdy se formovala naše osobnost, kdy jsme byli doma s rodiči anebo studovali – to vše může mít na vztahy určitý vliv a poskládaná mozaika je ve finále někdy hodně pestrá. Pokud ji necháme, aby se projevovala i po letech, může minulost získat kontrolu nad naším vztahem a posloužit jako velmi negativní prvek. Placené seznamky nám sice napoví o psychologii partnera něco více než ty, které jsou k dispozici bezplatně, nicméně, některé věci se dozvíte až po delší době. Pokud byli vaši rodiče trochu ostřejší povahy, můžete mít tendenci být ve vztazích podobní. Získat nadhled, a hlavně kontrolovat své emoce, je mnohem důležitější než cokoliv jiného. Zvláště, pokud si chcete udržet dlouhodobý partnerský vztah.

objímaní

Přímo klíčové jsou pak kompromisy, protože nikdy nemůže skutečnost odrážet pouze pocity jednoho z partnerů – alespoň tedy ne v dlouhodobém horizontu. Někdy je těžké vyjít vstříc, mnoho lidí se pak domnívá, že bude v domácnosti poté považováno spíše za slabocha, ale pro lepší atmosféru stojí za to udělat malý krok zpět, nebo snad ne? Pomůžete vztahu jako takovému, harmonii a souladu, není důvod nevyjít si vzájemně naproti. Podmínkou je snad jen, aby to bylo opravdu vzájemné!

Důležitá je snaha o změnu, která je pozvolná

Změnit partnera ze dne na den nejde, ale usměrnit – pomalu, ale jistě – už nepochybně ano. Třeba tím, že jej budete chválit za věci, které vám přijdou dobré. Je to forma odměny, kterou bude chtít zase a znovu, takže na pár milých slovech skutečně jen vyděláte. Ochota ke změnám ale musí být i na vaší straně. Nebojte se také žádosti o pomoc, protože každá aktivita, co děláte společně, vás posune někam dál. Nikdo také není neomylný, když si tohle přiznáte, budete se automaticky cítit zase o něco lépe.

pomocná ruka

A důvěra? Tu rozhodně nemůžeme opomenout, protože pokud někomu nevěříte a myslíte si, že dělá všechno špatně, nemůžete spolu být pod jednou střechou – natož ve vážném a dlouhodobém vztahu. Vztahy běžně prověří i problémy, které řešíte bok po boku. Ať už jsou, jakkoliv velké a rozměrné, ve dvou je zvládnete snáz.

  • Dobrý vztah znamená podporu jeden druhému. I kdyby šlo o velkou změnu v zaměstnání.
  • Nové věci, nové zážitky. Nenechte váš vztah vyčpět a zevšednět, novinky jsou vždy cílem!
  • Očekávání? Na ta opravdu pozor, protože pokud budou přemrštěná, vztah jen pošramotí.

Růžové brýle si nasazovat jednoduše nesmíte, jinak totiž hrozí, že se ve svém vztahu dokonale ztratíte. Žádný partner neumí číst myšlenky a bez rozhovoru o daném tématu možná vůbec nebude tušit, že si něco přejete – natož, aby snad takovou věc beze zbytku splnil. Kdo něco chce, musí se vyjádřit zcela na rovinu a pak o tom zavést debatu.

Pocity, pocity a zase jen pocity…

Nezkoušejte žádné sociální hry – důležité je rozebírat pocity a být upřímným člověkem – jedině tak může vztah přetrvat dlouhodobě a ve vší spokojenosti pro oba zúčastněné. Když nevíte, na čem opravdu jste, žijete ve stresu, kterým se připravujete o zdraví. A pokud nikoho nemáte, zkuste třeba online seznamku, kde se dá s trochou štěstí najít nová láska – nesmělým pomůže jako první krok, který se ostýchají udělat takříkajíc tváří v tvář.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
5 0

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz