Tipy a návody
Ilustrace

Seznamka pro opravdu stydlivé? Zkuste to krůček po krůčku

Jste nenapravitelný introvert, zrudnete, jakmile se dáte do řeči s atraktivním protějškem opačného pohlaví a nevíte, co se to s vámi vůbec děje. Rádi byste svůj ostych překonali, ale nevíte, jak na to.

Jasně, začátky budou docela těžké a udělat ten pomyslný první krok je otázkou delšího přemlouvání sebe sama, ale jednou k tomu dojít musí – tak proč ne zrovna teď? Pro stydlíny jsou tu sice mnohé internetové seznamky, díky nimž si dohodnete rande klidně ještě dnes. Ale na druhou stranu, osobnímu kontaktu se určitě nevyhnete, takže půjde jen o trochu snadnější začátek velké bitvy.

Chcete se seznamovat online? Nejlepší seznamky

Singles 50 logotype img-responsive
Singles 50
Seznamka pro starší uživatele od 40 let. Vážná seznámení.
Academic Singles logotype img-responsive
Academic Singles
Hledáte vzdělaného partnera? Uživatelé od věku 25+ let.
eDarling logotype img-responsive
eDarling
Seznamka s registrací až na 25 minut, kde projdete osobnostním testem. Velmi vážná seznámení pro ty, kteří to myslí opravdu vážně.

Trochu odvahy nikdy neuškodí, neklesejte na mysli…

Když ale budete někde na večírku, internet vám nepomůže a budete se muset od A do Z spolehnout jen sami na sebe, svou výřečnost a schopnost zaujmout správně ten či onen protějšek. Antičtí myslitelé měli jasno, odvaha se dá naučit stejně dobře, jako se dítě učí mluvit. Tedy dlouhodobým cvikem a zkušenostmi, které se postupně tříbí a zdokonalují. Tehdy šlo sice spíš o účast ve válečných taženích, ale není tu snad jistá analogie? Na co tedy nezapomenout?

úsměv

  • Chystá se nějaký večírek? Připravte se dopředu, přečtěte si zajímavosti ve zprávách a začněte se bavit třeba o aktuálním světovém dění. Na druhou stranu – pozor, hlavně nikoho neurazte.
  • Představujte se, usmívejte se a neseďte jen sami u stolu s šálkem čaje, vždyť jste vyrazili na party. A když už jste jednou tady, byla by škoda nedat šanci novým tvářím ve vašem životě.
  • Zkuste si chvilku před zrcadlem. Možná vám to přijde trochu trapné, ale nebojte, jste přece doma sami, máte pár minut pro sebe a cvičení přece dělá mistra. Nacvičte si úsměv a pohyby.

Společenská komunikace je přece základem, takže trénujte a zase jen trénujte, první společenské kontakty střídají další, brzy budete znát veškeré osazenstvo na večírku. Nezapomeňte, že první minuta rozhoduje skoro o všem, takže neztrácejte čas a zkuste se představit dalším, třeba jen pár slovy. U někoho se možná zdržíte déle, ale tím nakonec lépe. Když začnete jen krátkým úvodem, můžete se později vrátit, takže se nebojte, že někoho ztrácíte – nikdo nechce na úvod party hodinovou konverzaci, byť by byla sebepříjemnější. Na všechno je přece čas, jako při jakékoliv jiné formě seznamování

komunikace

Pozor na to, že konverzace má i své pauzy a umění mlčet je ukázkou vlastní velikosti. Nemusíte přece pořád mluvit, poslouchat se a dělat, jak jste zábavní. Nechte i protistranu, aby se vyjádřila. Nebojte se očního kontaktu, jenž by ale také neměl být svíravý a hypnotizující, ale spíše co nejvíce milý a příjemný. Konverzace by pak měla být co nejpestřejší. Také vás jistě při jarní procházce do přírody zaujme louka plná květin oproti několika nevýrazným rostlinám. Čím víc faktů totiž řeknete, tím spíš se protistrana zapojí do rozhovoru, protože se bude mít takzvaně od čeho odrazit. Strohé vyjadřování prostě není žádným přítelem společenských rozprav, to je zcela jasné!

K panice není žádný důvod, neodcházejte předčasně

 

Pokud se diskuze náhle utne, nic se přece neděje. Můžete za chvíli začít novou, možná si chtějí ti druzí také trochu odpočinout – nemůžete pořád mluvit a soustředit se na rozhovor s jednou osobou, nebo snad ano? Určitě to není kvůli vám, každé popovídání jednou končí, nejen to, které začne při dlouhém čekání na vlak. S trochou trémy se počítá, připravte si ale vkusný žert nebo historku, co pobaví a současně nikoho neurazí, takže ji můžete použít univerzálně.

Namístě je také co nejvyšší míra přirozenosti, i kdybyste byli doslova stydlínem roku, zkuste přemoci svůj ostych a chovejte se jako doma. Nenuceně, avšak současně příjemně a sympaticky, prezentujte se tak, aby ty druhé bavilo se s vámi družit. Žádný prostor pro zbytečnou negaci, jen úsměv na tváři a brzy se zadaří…

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 1

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz