Vztahy
Ilustrace

Zůstaňte sami sebou, i když jste nekonečně zamilovaní

Přijít o své já – přesně to hrozí těm, kteří svou lásku začnou prožívat možná až příliš. Hormony jsou mocné a pohodlnost tak příjemná. Mnoho lidí dokonce, i když to původně neplánovalo, doslova přijde o většinu společenských kontaktů a úplně změní svou dřívější osobnost.

Nesportuje, neschází se s přáteli a raději si obleče domácí tepláky, ve kterých zůstane celý víkend. Přibírá na váze a působí jako zasazený strom, doslova se totiž nehne z místa ani o metr…

Zamilovanost pak může velmi snadno vyprchat

Podle vědců to trvá dva roky, než prvotní fáze zamilovanosti opadne a dostaví se alespoň zčásti všední každodennost. Mezitím nabereme pár kilo, přijdeme někdy o iluze, ale každopádně se zase trochu změníme. Jestli k lepšímu nebo horšímu, je už na hodnocení nás samotných, ale pohodlnost a určitá společenská pasivita se nevyhne v této době asi nikomu, včetně těch nejmladších. Prostě chtějí být s tím druhým – a pořád jenom spolu, samozřejmě nejen na pravidelném rande, ale jednoduše žít v jednom bytě.

pohoda na pohovce

Může za to i kompletní servis, který provází obvykle většinu vážných vztahů. Pak je zřejmé, že muži nemají tolik potíží v každodenním životě, mírně zpohodlní – a časem je tento trend až do očí bijící. Vidí to ale přirozeně jen okolí, protože sám si podobných věcí všímá jen málokdo. Přítelkyně nebo dokonce manželka se pak začne často nudit a v konečném důsledku hledat porozumění a útěchu ještě někde jinde.

U žen to nakonec nevypadá příliš odlišně…

Dívky a dámy si rozhodně nemají se svými protějšky co vyčítat. Někdy doslova zapomenou na kamarádky nebo životní záliby proto, aby mohly být se svým vyvoleným. Pak se situace zvrtne a začnou milého kontrolovat, doslova až na každém kroku. Ať už jde kamkoliv a běda, kdyby se snad někdy o půl hodiny zpozdil (včetně návštěvy vlastních rodičů). Stíhačky patří ale do vojenského arzenálu a rozhodně nemají co dělat v domácnosti. Podobný přehled je možná dobrý, když hlídáte tříleté dítě, ale muže začnete časem štvát – a když někomu lezete na nervy, pomaličku jej od sebe odháníte, i kdyby byl třeba vzájemný milenecký vztah na přímo špičkové úrovni.

objetí

Zprvu se dostaví i výčitky, jak jistě potvrdí Honza (21 let). „Byla to hrůza, pořád chtěla být se mnou, i když jsme spolu byli už pět měsíců. Snad jsem ani nebyl deset minut bez ní,“ dodává znechuceně a je rád, že už tento vážný vztah skončil. Přesně tudy totiž cesta určitě nevede, oba musí mít své koníčky, přátele a trochu té svobody, po které všichni touží. Sice je třeba, aby jí bylo jako koření, ale pokud naopak nekořeníte, kuchyně začne být fádní, zkrátka jako v životě…

Měnit se? Pokud možno co nejméně to půjde

Jistě, jen málokdo neprošel jistou proměnou, je to jako vstoupit do dveří, kde na vás už dlouho čekali. Endorfinů ale bude spíše méně a méně, musíte začít pomalu stavět vztah i na vzájemném přátelství a porozumění. A také byste měli zůstat sami sebou, protože právě do takového vašeho „já“ se ten druhý přece zamiloval – velké změny jsou dokonce přímo nežádoucí. A buď, jak buď, každého partnera potěší, když má chvilku pro sebe, klidně i celý den. Když dokážete mít vlastní program, nebudete se ve vztahu nudit a ponorková nemoc bude hodně vzdálená každodenní realitě. Nemusíte zrovna trávit dlouhé hodiny na flirt seznamce, ale dát si jen trochu oddechu, partičku golfu s nejlepším kamarádem nebo zajít na manikúru, v rámci trávení volného času se meze nekladou.

golf

Speciální rovinou jsou takzvané vztahy na dálku, které jsou složitější než ty klasické, ale snad o to blíž pak k sobě dva lidé mají, když se konečně sejdou a užívají si společný volný čas. Čeho se v těchto případech (a vlastně snad ve všech vztazích) co možná nejvíce vyvarovat?

  • Příliš velký stesk. Jsou tu přeci moderní technologie, můžete se na sebe společně těšit.
  • Strach z odloučení. Že si už nebudete za měsíc rozumět? Pokud vztah stojí za to, tak i po roce!
  • Žárlivost. Ta tu nemá smysl, patrně máte sklony kontrolovat protějšek dnes a denně?

Když to vydržíte, pak vězte, že odměna bude sladká a za pár let se možná sestěhujete a začnete úplně nový život. Za podobnou námahu to přeci stojí a nakonec – vztahy na dálku jsou docela dobrý trénink do budoucna, i kdyby snad dopadly jakkoliv.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 0

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz