Tipy a návody
Ilustrace

Hledání ideálního partnera není jen odevzdanost osudu, vybírejte si dobře!

Láska je krásná věc, ale někdy jí musíte trochu pomoci a jindy si zase nedá vůbec poručit. Přesto bychom si měli dobře promyslet, s kým se vlastně sestěhujeme a budeme trávit volné chvíle.

Už jen proto, že jde o naši svobodnou volbu, do které nesmí nikdo další promlouvat a zasahovat, i když třeba rodina si může myslet své. Dva lidé se přitahují nebo odpuzují, za což může vztahová chemie, a pokud je vše ve vašem partnerském svazku v pořádku, není důvod cokoliv měnit. Jaký je ten ideální partner, kolik předpokladů by měl splňovat?

Nehledejte dokonalost, jednoduše si musíte sednout

Když se dva milují, pozná to na nich celý pracovní kolektiv nebo školní třída, protože lásku a kašel nikdo a nikdy neutají, jak praví úsloví známé ještě z časů antického Říma. Do citů se nelze nijak nutit, prostě přijdou samy od sebe a někdy je to skutečně uragán vášně. Co všechno nás v tomto směru může spojovat s partnerem? 

  • První rande, na kterém jako by do vás uhodil blesk. Prostě jste se zalíbili jeden druhému. 

  • Polibek v každém ohledu připomíná spíš bouřlivou chemickou reakci než cokoliv dalšího. 

  • V ložnici si rozumíte, jako byste spolu žili odjakživa – splýváte tady doslova v jedno tělo. 

  • Zasmát se, a to od srdce, dokážete jedině ve dvou. Dokáže vám vykouzlit úsměv na tváři?

Jde o rozhodnutí, které za nás zpočátku mohou udělat hormony – ale to neznamená, že bychom si neměli všímat různých detailů v pozdější době, které nám napoví o tom, jak nás vlastně partneři vnímají. Tajemství tkví v dobré komunikaci, když si vše vyříkáte, je rázem čistý vzduch, skoro jako když je venku zrovna po bouřce. 

Máte na čem stavět? Pak je vše v pořádku…

Respektujte se a snažte se být nejlepšími přáteli. Důvěra je sice důležitá, ale také velmi křehká věc, takže byste měli co nejvíc věcí sdílet a řešit problémy společně. Otázku, jak sbalit ženu, je přece mnohem snazší vyřešit, když ji rozesmějete – to přeci platilo a platí v každé dřívější generaci, i když se třeba společnost hodně měnila. Tudíž mějte na paměti i tohle, čím víc se budete smát, tím rozhodně lépe! Pochválit, být pozitivní, umět se omluvit a odpouštět chyby, to je základ pro každý partnerský vztah. A jak poznáte, že jste opravdu zamilovaní? 

zamilovaná dvojice

Každý chce v životě potkat lásku a snaží se jí vyjít naproti, ale mnoho lidí ji zaměňuje s prostou zamilovaností. Tyto dva stavy jsou odlišné, skoro jako den a noc – v jednom případě jde o trvalejší stav, druhý je prchavější a často také daleko od skutečné reality, protože jde o pobláznění hormonů a někdy zamilovaní lidé jednají hodně zkratovitě. Zamilovanost, to jsou hlavně emoce a láska je takový bezpečnější přístav, v němž můžete bez obav zakotvit. 

Vztah se dělí na různé fáze, kterou si procházíte zrovna teď?

Zamilujete se do sympatického člověka, ale v případě opravdové lásky dobře znáte i jeho duši. Existují také lidé, kteří jsou vhodní pro dlouhodobé vztahy – a jiní, jimž takový život prostě nesvědčí nebo se možná ještě necítí dost zralí. Na online seznamkách to na první pohled nepoznáte a možná k sobě typově zase tolik nepasujete, ovšem kdo nic nezkusí, nic také nikdy nevyhraje. Co také rozhoduje o délce vztahů? 

pár na procházce v horách

  • Koníčky a zájmy. Ideálně byste jich měli mít co nejvíc společných, nebudete jen chodit na rande na večeři, ale třeba se projedete na motorkách, zahrajete si tenis nebo zajdete do kina. 

  • Umění řešit problémy. A někdy se nad ně také povznést, protože žít pod jednou střechou s člověkem, co má potřebu bouřlivě jednat o každé maličkosti, zkrátka a dobře moc nejde.

  • Zodpovědnost. Každý nějakou má, jistě, ale smysl pro ni je u některých lidí dost slabý. A když se pak nemůžete na protějšek odpovídajícím způsobem spolehnout, má vztah vůbec šanci? 

Možná nemůžete takového člověka potkat v běžném životě, ne každý má štěstí na vztahy, je pro něj těžké se seznámit v práci, ve škole nebo někde na veřejnosti. Tak proč potom nezkusit třeba klasické online seznamky? Pro nesmělé jde o skvělou možnost pro začátek, jiní zase ocení, že už budou o potenciálním protějšku něco málo vědět…

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
3 1

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz