Vztahy
Ilustrace

Jak z dlouhodobého vztahu zahnat všeobjímající stereotyp?

Nuda je takový tichý zabiják. Konverzace už není tak vášnivá a nekonečná jako zpočátku. Přesto jsme ale s partnerem spokojení, není jediný důvod hledat někoho jiného, víte, že je to láska na celý život. Ale ta každodennost vás už ubíjí, pořád je všechno fádní a stejné, hůře se hledá další jiskra.

Ale nebojte, ono to nakonec půjde! Chce to jen trochu vynalézavosti a také nevzdávat se dopředu. Ani první neúspěch by vás neměl odradit…

Společná domácnost rozhodně nemusí být bez energie

Klasické problémy, typické starosti. To čeká všechny, kteří se po prvotním randění sestěhují a začnou žít úplně běžné životy – dřív nebo později tohle čeká každý pár a je jen na těch dvou, jak se s celou situací popasují. Ponorková nemoc není nic automatického, ale měli byste žít na větším prostoru, dvoupokojový byt je rozhodně málo a evokuje brzké spory. Nejméně 2+1, aby každý měl svůj kout, kde toho druhého nebude nijak rušit ve chvílích, kdy chce být sám. Právě soukromí je hodně důležité. Někdo si chce psát s přáteli, jiný sledovat seriál, co ten druhý nemůže ani cítit. Když opadne prvotní zamilovanost, vidíme pár věcí trochu jinak, což je ale celkem pochopitelná věc.

Ke slovu přijdou bohužel i nějaké ty zlozvyky. Když jste řešila otázku, jak sbalit muže, určitě jste nepomyslela na pohozené špinavé ponožky vedle koše na prádlo. Nádobí, co je ladem už druhý den a neumyté, ale také nulový smysl pro pořádek obecně. I to patří ke stinným stránkám vztahů, ale je pravdou, že toho druhého prostě musíte přijmout se všemi jeho chybami – nebo hledat jinde. Neexistuje převýchova nebo nějaký kompromis, který by vás časem neuvěřitelně deptal. Problémy si vyříkejte, ideálně v atmosféře, jež nebude připomínat zuřivou sicilskou hádku. Jedině tak totiž dosáhnete svého.

Nejde jen o prince či princeznu vašich snů

Každý den není peříčko – a to platí především pro dlouhodobé vztahy. Uživatelé rande jistě nemysleli v první řadě na to, až svůj protějšek po třech měsících ve společné domácnosti uvidí s napuchlým obličejem, rýmou, bolestí osmiček a podobnými příjemnostmi. Možná vás nepříjemně překvapí také partnerovo občasné chrápání, oteklá víčka nebo tvář určitě nesplňují představy o dokonalém protějšku. Nedá se nic dělat, jste spolu i proto, abyste trávili i ty těžké chvíle.

 

 

Pokud jste si jistá, že se o sebe dobře postaráte a nepotřebujete další péči, vezměte si pár filmových DVD a pošlete partnera někam na pánskou jízdu. Ale pozor, ať mu tolik svobody najednou nakonec ještě nezachutná! Za pár dní se ale určitě vrátí, odpočinete si a budete plná sil, také se tak trochu pročistí vzduch, že? Prostě všechno špatné je k něčemu dobré, jak se říká!

A jak se vlastně ve vztahu nenudit?

Vážný vztah by neměl přejít do stereotypu, protože se pak z něj jen těžko dostává. A když si partneři zevšední, jeden nebo druhý začne časem pokukovat po dalších možných protějšcích, vznikne z toho logicky nevěra nebo alespoň flirt, který při odhalení vyvolá pověstný oheň na střeše. Přitom stačilo vlastně jen málo, protože o vztah se musí pečovat a snažit by se o podobnou věc měli oba. Co takhle pár dobrých tipů, jak vaše manželství trochu oživit?

  • Několik dnů strávených o samotě, prostě ve dvou. Budete se věnovat jeden druhému, žádná práce, děti dáte třeba k babičce. Komunikace je důležitá, a právě zde se také znovu rozjede.
  • Spontánnost je ctnost. Nezapomeňte, že kořením nudy je opakování stále stejných věcí. Proto nejezděte tam, kde vás to už určitě po letech nebaví a zkuste nějaké nové místo.
  • Vážně se nebojte dělat věci společně. Ať už to bude učení se novému jazyku nebo seskok padákem. Právě zážitky, které prožijete po boku toho druhého, sbližují víc než cokoliv jiného.
  • Vynalézavost v posteli neuškodí. Rutina škodí i postelovým hrátkám, takže se nebojte je trochu okořenit. Změnit místo, změnit pozice, přístup k milování mohou mít trochu jiný oba.

Alfou a omegou všeho je společná komunikace, takže proberte, co je třeba změnit a co naopak bude vhodnější nechat při starém. Když zjistíte, že ani tuhle konverzaci nedovedete do konce nebo nevíte co říci, je už asi něco ve vztahu hodně špatně. Ale nevzdávejte se dopředu, protože na všem se přeci dá pracovat, že? 

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
2 0

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz