Vztahy
Ilustrace

Ani spolu, ani bez sebe: kruté dilema moderních vztahů

Drsné, kruté, ale bohužel pravdivé. Od milování k nenávidění je často jen malý krůček a udělat ho není v životě moc složité. Čím víc vám škodí, tím spíš po tom druhém toužíte.

Neustále nadáváte na styl, kterým se projevuje – ale v hloubi duše jej milujete tak silně, že jednoduše nemůžete snad nikdy přestat. A i když to rodina myslí dobře, nemůžete se srovnat s tím, že už byste se nevídali v rolích, na něž jste vlastně zvyklí.

Odříkaného chleba největší krajíc, praví úsloví

Lidová slovesnost má vždycky nějaký vhodný komentář, právě na podobném místě se hodí úsloví o tom, že odříkaného chleba je největší krajíc. Čím větší porci času nebo peněz dáte všanc, tím víc se budete stávat obětí, to je vlastně jednoduché. Kamarádi, rodiče i sourozenci mají jasno, bez toho druhého se začnete brzy cítit lépe. Rovnováha je důležitá už jen proto, že by se protějšek cítil přehlcený a rozhlížel se po online seznamkách, za což bychom se nemohli vůbec divit. Vztah, kde jeden dává mnohem víc, než by kdy měl a druhý naopak hodně bere, naznačuje na poměrně nízkou sebeúctu.

přemýšlející muž

Proč vlastně přišel konec? Důkladná analýza je hodně důležitá, protože jen když si o všem nestranně popřemýšlíte, zjistíte pak brzy důvod, který partnera nebo partnerku vedl k danému životnímu rozhodnutí. Možná měl vše až moc jednoduché, třeba o vás vůbec nemusel bojovat a věděl, že jste v podstatě jistí. Lidé si váží toho, co si museli v životě vybojovat a zasloužit, tady spadla odměna sama od sebe do klína a není pak důvod se dál snažit. Pokud nemáte v životě štěstí a neustále žehráte na osud, možná i zde tkví jádro problému – jak sbalit muže je jedna věc, druhá je pak si jej ve vztahu udržet a platí to samozřejmě pro každý vztah. Pokud skončil takový, kde jste měli skoro nulovou váhu, po čase zjistíte, že jste spíš odhodili těžké závaží, než že byste snad přišli o něco důležitého…

Pravda bývá krutá, ale nic jiného nám nezbývá

Když analyzujete situaci, proč ten druhý odešel, je třeba si nalít, jak se říká, čistého vína. Přes nějaký sebeklam se nikam nedostanete, podívejte se na sebe kritickýma očima a možná uvidíte část spektra, co vnímal každodenně váš bývalý partner. Jednoduše se vás přejedl, nemá už chuť pokračovat, protože se cítí svázán partnerovou všeobjímající přítomností. Důvodů, proč jste byli spolu, může být hodně, podobně jako těch, proč jste se vlastně rozešli. Zaručeně totiž nezůstane jen u jednoho, příčin rozpadu vztahu je mnohem víc, než se na první pohled zdá lidem, co viděli vše jen zpovzdálí a jejich životním maximem jsou neustále šířené společenské klepy.

smutná dívka

Krutost osudu sice někdy dost zabolí, ale zamyslete se – mohli jste se pro něj rozkrájet, snažili jste se, aby byla spokojená. A prostě nic z toho nevyšlo, takže jste asi nebyli ve vážném vztahu úplně s tím pravým člověkem. Je nejvyšší čas začít nový život, nic jiného vám snad ani nezbývá. Napněte všechny síly a ono to vyjde – každá rána se jednou zahojí, až k tomu bude vhodná doba, tak si najdete novou lásku…

Ponaučení je důležité, začněte znovu od začátku

Z každé chyby se musíte oklepat, ale také si ji dobře zapamatovat, což jistě neplatí jen v oblasti mezilidských vztahů. Krize už je pryč, teď je třeba se poučit a zkusit něco nového, nicméně teprve po tom, co se přenesete přes minulý vztah. I kdyby nám osud posílal do cesty pořád stejné typy lidí, měli bychom vytrvat. A jak se bránit proti splínu po rozpadu dlouholetého partnerství či manželství?

cvičení

  • Choďte mezi lidi. Nenechte se odradit jedním neúspěchem, příště na koncertu nebo přednášce potkáte někoho zajímavého a společné diskuze budou velice přínosnými.
  • Dejte si trochu oddech. Domácnost se bez vás nezboří a nemusí být každý týden doslova jako z cukru. Přinejhorším si najmete uklízecí četu, důležité je relaxovat a důkladně odpočívat.
  • Začněte s novým koníčkem. Vždycky jste chtěli zkusit historický šerm nebo třeba začít běhat. Možnosti jsou různorodé, ale bez pěstování zajímavých zálib bychom asi vedli nudný život.
Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
1 2

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz