Tipy a návody
Ilustrace

Jak vnést do vašeho vztahu nějaké zajímavé oživení?

Po pár měsících opadne první fáze zamilovanosti, po několika letech už se dostavuje ponorková nemoc a všeobjímající nuda. Podobným věcem se asi nevyhne žádný vážný vztah a přetrvají jen ty opravdu pevné.

Bez potíží se bohužel neobejdete, je na vás, abyste vše společně překonali, vždyť ve dvou se to přece lépe táhne! A když to dva baví, práce jde rychleji od ruky, včetně řešení různých malých i velkých komplikací. Jak tedy dát vztahu novou jiskru, když ta stará už trochu pohasíná?

Dopřejte si trochu potřebné volnosti…

Možná má váš protějšek pocit, že jej tak trochu dusíte. Dávno už spolu nejste celé dny jako tehdy na prvním rande, ale je tu příležitost dát mu prostor, aby se věnoval svým koníčkům a trochu také zmizel z dohledu. Vše je věc důvěry, kterou si prostě a jednoduše musíte dát. Každý potřebuje vlastní prostor na seberealizaci, o to dřív se potom – i když se nic podobného možná zprvu nezdá – bude stýskat po partnerovi.

muž s kytkou

Základem spokojeného vztahu také nejsou výčitky, nýbrž spíše rozumně adresovaná chvála. Krásné oči, skvělá večeře, omamná vůně, to vše si nenechávejte pro sebe, protože podobné drobnosti vytvářejí atmosféru a dělají vám zkrátka hezký den. Proč tedy nedopřát špetku takového koření i partnerovi? Je třeba, aby bylo vše v rovnováze, ale pouhým peskováním a verbální tyranií nic nezmůžete. To se možná spíš váš protějšek bude rozhlížet na nějaké flirt seznamce pro zadané, aby odešel alespoň chvilkami ze zajetí nepříjemných pout, když se už lichotky nenávratně vytratily…

Jenom ne pořád tytéž řeči o práci

Byť je jistě chvályhodné, že se umíte bavit o všem, nemusí každá konverzace začínat a končit zmínkami o vašem podnikání či zaměstnání. Jak bylo v práci? A copak se na to musí doma pořád vzpomínat? Hovory se dají vést i o jiných věcech, třeba kam vyrazíte o víkendu nebo jaký film si večer pustíte. Zkuste debatovat o příjemných věcech, do této sekce zaměstnání obvykle moc nezapadá.

 

A co doteky? Ty přece do vztahu patří, ba jsou dokonce snad vůbec nejdůležitějším a nejniternějším pojítkem mezi dvěma lidmi, že? I kdybyste se měli jen chvíli vést za ruku, když jdete nakupovat. Nejde přece o nic pubertálního, láska kvete v každém věku a kdo říká, že ne, je přece učiněný škarohlíd. Pusa na rozloučenou ráno by měla být samozřejmostí, a stejně tak, když se vracíte domů. Základ, na němž se dá stavět, ale také první malý projev intimity, která přece musí mít ve vztahu své nezaměnitelné místo!

Trošku času na budování vztahu je třeba

pár na kole

Alespoň jedno odpoledne v týdnu, když už to dnes nejde jinak, protože zaměstnání a děti nedovolí jiný model. Přesně to je minimum potřebného času na další rozvoj vztahu, v podobné činnosti prostě nesmíte ustat ani po letech. Dělat věci společně, věnovat se jeden druhému bez ohledu na okolí. Jistě, bude potřeba něco málo obětovat, ale přece nechcete, aby jiskra vašeho vztahu vyprchala beze zbytku? Někdy je k tomu už jen krůček, tak nepodceňte čas strávený ve dvou, nesmí ho být příliš málo! Flirtování byste také neměli podcenit, jiskření i po letech má svůj nezaměnitelný půvab. A čím si ještě rozproudit krev?

  • Trochu víc se na sebe usmívejte. Každý muž, každá žena, miluje usměvavý protějšek.
  • Špetka radosti do ložnice aneb nové prádlo, to přeci váš partner zaručeně ocení, že?
  • Víkend ve dvou někde mimo civilizaci. Rozdělejte si v krbu, nalijte si číši vína a vzpomínejte.

Nikdy není pozdě začít bourat zdi stereotypu, dejte si ale pozor, abyste se přes ně opravdu slyšeli. Problémy tu budou neustále, když se jeden vyřeší, objevit se může hned další – ale ve dvou zvládnete hodně věcí, jen když spolupracujete. To je také ve vztahu první, jediné a nejdůležitější, takže mějte podobná slova vždy blízko srdci.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
1 0

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz