Zajímavosti
Ilustrace

Jenom přátelství aneb může takhle fungovat vztah muže a ženy

Čteme o něm v románech, vidíme je na plátnech kin. Často se ale zvrtne do milostného vztahu, i když se ti dva brání podobnému kroku sebevíc. Nejlepší přátelé, kteří se vzájemně nepřitahují, ale sdílejí spolu vše důležité a vědí o sobě opravdu hodně.

Umí si poradit v nouzi, podržet v krizové situaci, dojít k řešení problémů, co zdánlivě nemají žádné východisko. Nic spolu ale nemají a jen občas zajdou na kávu nebo do kina. Někdo ze širšího okolí je považuje za pár a oni se tomu jen smějí. Jde tohle vůbec vybudovat, bez náznaku budoucího vážného vztahu?

Chcete prostě žít single – a vyhovuje vám to

Přátelství takovéhoto typu je časté hlavně mezi mladými lidmi, kteří se neženou do žádného dlouhého vztahu. Nebojí se odmítnutí nebo komplikací, ale prostě jen nemají důvod k nějakému závazku. Nebo jsou také neustále v práci a pak nemají na budování vztahu prostě a jednoduše vůbec čas. Kamarády ale potřebují, a to samozřejmě i mezi opačným pohlavím. Nejde o kamarádství s výhodami, na to jistě najdou někoho dalšího, ale spíše o sdílení problémů a vztah, který připomíná více sourozenecký než partnerský. Nemusí být nutně jedináčci, možná si jen prostě rozumí víc, než normální kolegové v práci – znají se ještě ze školy nebo mají něco společného, co je dává dohromady.

přátelé na pláži

Mluvíte o svých pocitech a ten druhý vám podá zpětnou vazbu. To vše bez nějakých obav, že byste řekli něco nevhodného a kličkování mezi větami a frázemi, protože vás bere takové, jací vlastně opravdu jste. A to je opravdu důležité, protože když dostanete trochu nadhledu a rozhřešení od někoho, komu můžete věřit už dlouhé roky, můžete si gratulovat. Víc úhlů pohledu má větší šanci prozkoumat ten či onen problém, to je přece zcela nasnadě. A kdo jiný by vám měl říci pravdu, než nejlepší kamarád? A v čem se muži a ženy vlastně liší, proč potřebujete vyslechnout obě strany?

  • Muži mají vlastnosti určené vývojem levé hemisféry. Jsou lepší v matematice i řešení různých rébusů, vizuálně-prostorové představivosti a dovedou racionálně analyzovat problémy.
  • Ženy díky pravé hemisféře nabídnou rozsáhlejší slovní zásobu i výslovnost, mají lepší paměťové schopnosti a také se umí o něco rychleji přizpůsobit úplně novému prostředí.
  • Pánové chtějí důvěru a uznání, ale také povzbuzení – dámy zase soucit, respekt a jistotu.

Jak prolomit ledy, když chcete něco víc…

Tohle není zrovna jednoduchá situace, když najednou zjistíte, že vás ten druhý přitahuje víc, než byste kdy čekali, je třeba nejdřív přemýšlet a až potom (případně) jednat. Zvláště pokud je dotyčný člověk spokojený se stávajícím vztahem, neměli byste mu nic kazit – s vámi v páru by šťastnější nebyl, to je spíš takové klamné zdání. Pokud vše opatrně naťuknete a zjistíte, že by situace nikam nevedla, zkuste to třeba na nějaké na internetové seznamce, založte si profil, podívejte se na pár fotek, co vám možná padnou do oka – a především přijďte na trochu jiné myšlenky. Stávající cesta totiž nikam nevede.

 

Bohužel, když vaše snaha nevyjde, je zde riziko, že přátelství dostane určitou trhlinu, co se pak už nepodaří zacelit. Vše je tedy o určitém druhu riskování, kde se bohužel musíte připravit i na tuto eventualitu. Může to vůbec fungovat? Nebo to spolu zkusíte, navzájem si po půl roce zlomíte srdce a půjdete zase o dům dál? Tady se dá říci asi jediné – lidové přísloví praví – kdo se bojí, ten nesmí do lesa. A nejvíce to platí právě v odvětví zvaném rande na tisíc způsobů. Nikdo vám přeci nebrání, abyste se spolu dali dohromady.

Přátelství přeroste ve vztah – a co je na tom?

zamilovaný pár

A jen tak mimochodem, z kamarádství vzešla přece už celá spousta vážných vztahů. Pokud jste byli dříve kamarádi, tím lépe. Alespoň se totiž dobře znáte, a tak trochu už víte, co od druhého vlastně očekávat. Máte přehled o svých chybách, partnerových nedostatcích, a protože jste se stali přáteli, zřejmě i proto, že vás něco konkrétního spojovalo. Nic pak nebrání hezkému a romantickému vztahu, který dost možná bude ten osudový. Ale to bychom předbíhali, tak to zkuste a uvidíte sami!

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 0

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz