Vztahy
Ilustrace

Kamarádství s výhodami je tu nejen pro dlouhodobě nezadané

Někomu se nechce vstupovat do vážného vztahu, zvláště pokud je ještě živé nějaké nedávné zklamání. Ale tělo si poručit nedá, jsou tu určité potřeby, co nelze obejít. Právě proto vzniklo přátelství s benefity, někdy nazývané také kamarádství s výhodami, které minimálně v posteli vážný vztah připomíná.

Přesto není spojeno s žádnými očekáváními a funguje obvykle jen do určitého času. Než zkrátka jeden nebo druhý poznají někoho, s kým by se mohla zanedlouho začít další dlouhodobější partnerská existence.

Dnes jde o stále rozšířenější formu vztahu

Přátelství mezi oběma pohlavími, které si vyjde vzájemně vstříc a jinak od sebe nic nečeká? Jistě, člověk potřebuje, jak praví klasik, k životu čtyři věci – jídlo, pití, spánek a sex. Pokud se něčeho z toho nedostává, duše i tělo poněkud strádá. Je pravda, že bez čísla čtyři se dá nějakou dobu vydržet, není to ale stav, který by lidi těšil nebo nějak naplňoval. V některých společenských kruzích je přátelství s výhodami tabu, ale film nebo literatura zná takových příběhů stovky a tisíce. I proto, že se podobný trend objevuje v kultuře stále častěji, vidíme ho i mezi sebou, u známých a přátel. Nemyslíme to snad tak, že by se oni inspirovali v médiích, filmech a knihách. Spíš je to naopak, neboť právě scénáristé a spisovatelé hledají své náměty mezi lidmi a jejich zdánlivě obyčejnými životy.

 

 

Poptávka v sekci hledám milence, popřípadě hledám milenku, je dnes stále častější, flirtuje se prakticky všude, kde je větší shluk lidí – bary, koncerty, diskotéky nebo samozřejmě i jiná společenská setkání. Pokud jste se ještě v okolí nedoslechli o podobném přátelském vztahu, je to spíš proto, že možná nevedete moc společenský život nebo máte užší okruh známých. Je však důležité nastavit si určitá pravidla – cílem tu přeci je, aby ani jeden z aktérů nebyl nějak zklamaný nebo zhrzený.

  • Je to spíš sport než vztah. Sex je párový sport, koření života. Zde tedy nejde o žádnou lásku.
  • Hádky nemají smysl. Nevedete přece společnou domácnost, nestaráte se o děti. Je vám spolu jen příjemně, ale do ničeho se neženete. V co podobný vztah přeroste, víte jen vy dva.
  • Vlak, ze kterého lze kdykoliv vystoupit. Tady se pálí mosty snadněji, nemáte společný byt, potomky, majetek. Jen se scházíte na příjemný večer, kino nebo třeba skleničku v baru.

Milenecký vztah neznamená, že nehledáte lásku

Když jsou spolu dva v tomto přátelském spojení, určitě nerezignovali na hledání životního partnera. Jen si zkrátka uvědomují, že jde o běh na dlouhou trať a v této fázi života nechtějí nic takzvaně lámat přes koleno. Pouze milenecký vztah je tu také pro ty, kteří chtějí budovat kariéru, užívat si koníčky a nijak se zvlášť nevázat. Na děti je ještě čas, stejně jako na papuče v křesle u televize. Mnoho lidí chce ještě poznat svět kolem sebe a trochu si jej užít, dokud jsou ještě plní sil, a hlavně životního elánu.

A co když se právě přátelský vztah s výhodami přesune do pozice, kdy se už dá hovořit o klasickém vážném vztahu? Samozřejmě to není nemožné, jen jistě nepůjde o tak častý jev, jako je k vidění na plátnech kin a stránkách moderních románů. Pokud jde o jeden večer, dá se vše omluvit alkoholem nebo bujarou náladou, jisté je, že i takto nějaké přátelství s benefity začíná. Mnoho singles to tak nakonec i vyhovuje, protože nemusí hledat tam, kde hledat nechtějí – bar, diskotéka a podobně. Pokud se ale jeden do druhého nakonec zamiluje, je dost pravděpodobné, že city prostě nebudou opětovány. Jasně, lásce se neporučí, ale právě v tomto případě by byla hodně nešťastná. Většině párů, které dává dohromady přátelství s výhodami, se nestává, že se zamilují ve stejnou chvíli.

A co když jeden začne vážný vztah?

Pokud přijde zamilovanost do někoho jiného a budování vážného vztahu s další osobou, partnerství s benefity končí. To je prostě nepsaný úděl každého podobného spojení. Platí však, že zejména mladí lidé se nechtějí vázat, a pokud chcete v tomto trendu pokračovat, brzy najdete někoho jiného, nejen v prostředí nějaké moderní online seznamky.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
2 0

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz