Tipy a návody
Ilustrace

Když je osobní hygiena závažným problémem ve vztahu…

Dva lidé si spolu mohou maximálně rozumět, mít pocit obrovského souznění, vše je růžové a zalité sluncem. Jsou ale věci, kterých si jeden z partnerů všimne až po čase a zlozvyky se dají jen těžko odnaučit. Je nutná důkladná promluva, ale tak, aby se ten druhý, pokud možno neurazil.

Jak praví známé úsloví, zvyk je železnou košilí a je složité jej napravit do podoby, která vyhovuje nejen hygienickým standardům doby, ale především také nám. Zvláště pokud spolu nemáte jen randit, ale také žít ve společné domácnosti.

Není to spíš jen váš dojem aneb úvaha je namístě

Možná za to může vaše přehnaná čistotnost, nikoliv nějaká partnerova nechuť uklízet. Třeba máte určitý návyk z dětství, podněcovaný rodiči, který znamená, že pro vás je většina lidí prostě nepořádná. Jistě, že říhání u stolu s večeří, navíc pořádně nahlas, prostě vadí – ale každý máme svoje standardy a na cokoliv odlišného pak nejsme zvyklí. První rande máte už dávno za sebou, trochu víc se znáte a jistě víte aspoň z náznaků, jak to fungovalo u partnera doma, když vyrůstal společně s rodiči. Je snad právě tady ten pomyslný kámen úrazu?

špinavé nádobí

Partnerovo jednání je nepřípustné, dřez okupuje špinavé nádobí už třetí den, nošené ponožky jsou daleko od prádelního koše. A to není zdaleka vše, protože do sprchy se vydá jednou nebo dvakrát týdně s tím, že se vlastně cítí čistý. Jste rozhození, neboť takové jednání vidíte vůbec poprvé a nevíte, jak na něj adekvátně reagovat. Hádka nemá smysl, protože pokud tohle přijde partnerovi zcela normální a zatím jej nikdo neusměrnil, mohli byste být brzy v sobě. A nadto by měl pocit, že jej vlastně omezujete a nemáte jej rádi. U rodičů to přeci bylo podobné. Takže co s tím? Povznést se nad hygienické problémy nepůjde, ale můžete přítele nebo přítelkyni nenásilně dovést k řešení, co bude přijatelné pro oba.

Nemluvte o nečistých zvířatech, zkuste voňavý sprchový gel

Osobní hygiena je téma, které se ani v partnerských vztazích neprobírá zrovna snadno. Všichni sice vědí, že profilová fotka s pečlivě upraveným sestřihem zaujme na seznamkách jako první a čistá košile je základem úspěšného rande, ale jsou otázky, co jsou skoro až tabu. Ale co když na všechno půjdete, jak se říká lidově, od lesa?

zápach

  • Deodorant nebo sprchový gel, který vám voní, jako dárek. Nezapomeňte pak záhy po použití poznamenat, že ta vůně je skvělá. A buďte trochu přítulnější. Tohle se pak zažije snadno…

  • Když si nemyje ruce po každém použití toalety, je třeba okamžitě zakročit. Hrozí totiž řada bakterií a virů, které je možné zanést do domácnosti i zvenčí. Tak co třeba tekuté mýdlo?

  • Zuby se musí čistit, a to ideálně ráno i večer – jedna z variant nestačí. Už kvůli komplikacím na zubařském křesle, kde zaplatí tisíce a stráví třeba i dlouhé hodiny s bolestivou grimasou.

Špinavé nádobí aneb domácí práce. Kdo za tohle může? Vždyť i tady nastává problém, protože dělat tomu druhému osobního sluhu se může vymstít – dlouhodobě si na věc zvykne a bude pak zlostně reagovat, když budeme požadovat jistou nápravu – nebo alespoň zapojení se do klasických domácích činností. Myčka sice zvládne hodně, ale není spásou a záchranou. I když si ji koupíte, pořád se mohou kupit hromady špinavého prádla po celém domě. Řešením jistě není nechat je válet tam, kde zrovna leží a partner si konečně uvědomí, že dělá něco špatně. Lepší bude zaměřit se na okamžik, kdy se partner po návratu z práce převléká a poznamenat, že špinavé prádlo patří do prádelního koše. Jemně, bez nějaké ironie nebo hraní si na životního kantora a kouče.

Nikdo nechce žít v domácnosti, kde je tohle normální

Špinavé prádlo a nádobí jsme si už popsali, ale partnerský vztah zažívá i jiné nešvary než právě tyhle dva. Říhání nebo podobné ulevování si, zvláště u stolování, je také nepřípustné. Tyhle věci může každý dělat doma o samotě, tam, kde jej nikdo neslyší ani nevidí. Tedy v rámci možností, jistě, tělu se nedá vždy a všude poručit. Ale snažit se, aby udělal co možná nejhlasitější zvuk? To je přeci trochu nemístné. Jednu věc si zkrátka partner ujasnit musí – nechcete žít s někým, kdo připomíná spíš povídku jistého oblíbeného tuzemského baviče o tom, jak rodina chovala užitečné zvíře…

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 0

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz