Zajímavosti
Ilustrace

Mingles – fenomén víkendových vztahů dorazil i k nám

Nechcete mít brzy svatbu, neplánujete žít jako osamělý vlk. Ale současně byste rádi měli někoho, na kom vám záleží a s kým trávíte víkendy. Právě takhle vznikl fenomén mingles – což je anglická slovní hříčka, znamenající asi tolik, jako žijící v manželství, ale stále svobodní.

V naší kultuře se vžil i název „víkendové manželství“ nebo také „oddělené domácnosti“. Dva lidé se mají rádi, často se vídají, ale zkrátka spolu nežijí pod jednou střechou.

Jaký je nejčastěji zmiňovaný rozdíl mezi singles a mingles?

Singles jsou zkrátka sami. Neznamená to, že se brání náhodným známostem nebo možná mají nějakého kamaráda či kamarádku s výhodami. Mingles – tedy married, but single – mohou vznikat různě. Když jeden z partnerů dostane pracovní nabídku, která se prostě neodmítá, ale vyžaduje stěhování na druhý konec republiky, tráví spolu páry většinou jen víkendy a dovolené. Večery na telefonu nebo sociálních sítích, ekonomické zajištění, ale také nedostatek času jeden na druhého, podle toho, z jakého úhlu se na celou věc podíváme. A není právě v tomhle kouzlo dlouholetých vztahů? Je možné, že když se na sebe dva těší a současně nebrouzdají po flirt seznamkách (přehled flirt seznamek), prostě k sobě patří, i kdyby je dělila snad jakákoliv vzdálenost.

Výhody a nevýhody života mingles jsou celkem nasnadě. Jednorázové aférky nejsou třeba, máte stálého partnera – ale večer se podíváte na svůj televizní kanál, pánové se podívají na fotbal, dámy na romantickou komedii a zábavu si během týdne organizuje každý po svém, pokud to tedy není třeba vzájemný telefonát.

Pozor na nevěru aneb mingles v ohrožení

Ilustrace 1

Nemusíte nic hledat, ale možná vám přesto něco schází. Ve chvíli, kdy se cítíte smutní nebo prožijete nepříjemný den v práci, ten druhý je někde daleko a po Skype to není totéž. Mingles proto musí být dostatečně vyzrálí, aby takový vztah mohl prosperovat. Nevěra je konečná, protože se rázem zamilujete do někoho třetího – toho, kdo na vás čas má, neboť nežije daleko.

Jsou snad mingles sobecké povahy a zaslouží si jen opovržení? Vůbec ne, důvody mohou být různé. Po několika nezdařených vztazích, vybudovaném zázemí, zvyku být večer spíš o samotě, je to někdy jasná volba. Čím déle žijete sami, tím spíš směřujete právě do tohoto stadia, protože nemáte rádi změny, ale současně byste chtěli nějakého partnera.

Pro koho je ideální být právě jako mingles?

  • Kdo nežárlí, ten nemiluje? Ale pozor, už z podstaty věci, mohli byste žárlit celé dny a noci!
  • Nevěra pro vás není téma. A právě proto víte, že vydržíte být bez druhého i pár dní a těšíte se na sebe o to více. Což pak váš vzájemný partnerský vztah samozřejmě jen posílí – to je jisté!
  • Podezřívavým povahám je vstup zakázán, stejně jako těm, kdo jsou zvyklí na fenomén společné domácnosti. Zpočátku možná svoboda vyhovuje, později budete už jen smutnit.

A jak to bude dál? To je už jen na vás dvou a je pravda, že zvláště ženy nechtějí vztah v této formě udržovat donekonečna – společná domácnost, děti, klasický model je zkrátka žádanější, zvláště po třicátých narozeninách. Malé problémy si vyřeší každý sám, ale ty velké už je lepší probírat společně. A právě k tomu směřuje domácnost vedená ve dvou lidech.

Mingles a děti aneb má to vůbec nějaký smysl?

Když jste jen dva, můžete si v podstatě dělat, co vás napadne. A proč by ne? Žádný zákon tohle neupravuje, část společnosti se bude dívat skrze prsty snad vždycky. Ale když do hry vstoupí děti, měly by žít s oběma rodiči, pokud to jde. Úplná rodina, stabilní zázemí, jeden prostornější byt nebo rodinný dům. Jistě, je to lepší, než kdy žijete pod jednou střechou a máte jen spory, ale není trochu sobecký přístup, když pak nežijete s dítětem spolu?

rodina

Sňatek už dnes není klasika jako ještě před pár generacemi, každé druhé manželství se rozpadne. Je to vůbec ještě závazek? Nebo má fenomén mingles i vzhledem ke klesající porodnosti a neochotě se vázat velkou budoucnost? Na tuto otázku si musí odpovědět každý sám – liberální svět jej k ničemu a nikomu tlačit nebude…

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
1 0

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz