Zajímavosti
Ilustrace

Singles nejsou žádná novinka, byli tu už dávno

Řada lidí se určitě domnívá, že život bez stálého partnera je otázkou jednadvacátého století. To je ovšem mýlka, protože už v minulých generacích se začal objevovat podobný trend. I když, samozřejmě, vzhledem ke společenským okolnostem doby, rozhodně nebyl až tolik diskutovaným a významným.

Mnohé ženy se například oddaly klášternímu životu, protože jim rodiče přisoudili muže, za nějž se nechtěly provdat. Šlo o formu protestu proti společnosti, pochopitelně úměrně své době a možnostem. Jednou z takových žen byla i svatá Anežka Česká

Ženská emancipace, ale také umělecké kruhy

A kdy se začínají v moderní době objevovat první lidé, kteří by zapadali do dnešní kategorie singles? Mnoho takových pocházelo z řad umělců 19. a 20. století, ať už šlo o literátky nebo malíře. Ve druhé polovině devatenáctého století zakazovala legislativa českým učitelkám mít vlastní rodinu, takže pokud chtěla žena učit děti, nemohla mít bohužel žádné vlastní. Šlo tedy o většinou nedobrovolné singles, což je v přímém rozporu s dnešní dobou.

Ostatně, pokud jde o ženy, právě jejich život bez stálého životního partnera vnímala společnost odlišně než v případě mužů. A to z jednoduchého důvodu, pánové se mohli oženit klidně až ve čtyřiceti a založit rodinu, kdežto žena se vdávala ještě před dvacátými narozeninami a do té doby stihla mít často i první potomky. Byla tak nastavená společenská pravidla, která se s postupem doby hodně proměnila, nakonec, na rozvod se dříve také pohlíželo poněkud odlišně a církev jej nechtěla povolovat ani šlechtě. Moderní doba totiž singles lidem poměrně přeje, a to nejen ve velkých městech, kde se už pomalu podobný styl života stává dokonce i trendem. A dá se očekávat, že bude k vidění v budoucnu ještě častěji. Co všechno dnes znamená být single?

  • Budovat kariéru nebo si prostě užívat života. Vzpouru proti konvencím minulých desetiletí a staletí, kdy to nesezdaní (což se očekávalo v poměrně nízkém věku) měli opravdu těžké.
  • Nemít klasický vážný vztah. Nebýt ženatý nebo vdaná. Současně to neznamená, že nemají single lidé bohaté společenské kontakty. Ve většině případů je tomu totiž právě naopak.
  • Procestovat svět, společně s přáteli nebo na vlastní pěst. K singles mladým lidem patří hlavně to, že jsou přímo zcestovalí. A to často nejen po Evropě, ale i jiných krajinách našeho světa.

Určitě to neznamená, že singles lidé nevyužijí občas třeba flirt seznamky. V mnoha případech zkrátka nejsou úplně sami, jen se nechtějí vázat a hodlají nechat situaci volný průběh. Svatba je pro ně moc velký závazek nebo svazující pouto, společenské konvence už dávno neplatí v takové formě, jako kdykoliv dříve. Zapříčinila to i éra hippies a atmosféra šedesátých nebo sedmdesátých let v západní kultuře. O starých pannách či mládencích se už dávno nemluví, naopak, ve velkých městech, a to včetně Prahy, přibývá jednočlenných domácností. V naší metropoli už takto fungují dvě pětiny lidí a nejinak tomu je třeba i v Paříži. Pro někoho je to ideální životní styl, jiní si zase hodlají užít mládí. V každém případě platí, že svůj životní styl neberou jako něco špatného – vždyť nikomu neubližují!

Speciální prstýnek dá najevo status nositele

Poprvé se podobný trend objevil v zemích severní Evropy, ale rozšiřuje se dál. Varianta snubního prstýnku, ovšem pro nezadané – jímž dají nositelé najevo, že jsou se současným stavem věcí spokojeni a život bez stálého partnera je nijak netrápí. Na druhou stranu to ale obvykle neznamená, že tak automaticky chtějí pokračovat i za několik let, život je přece také o změnách a různých velkých rozhodnutích, která se mnoha lidem zaručeně nevyhnou. Vše však musí být přirozené a single lidé nehodlají nic, lidově řečeno, lámat přes koleno. SingleRing, který se poprvé objevil před čtrnácti lety, si na celém světě kupují desítky tisíc lidí. Má modrou barvu a působí trochu netradičně, což je jeho prvotní cíl. Všimne si jej tedy zaručeně každý…

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 0

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz