Vztahy
Ilustrace

Mohou vůbec vztahy na dálku fungovat dlouhodobě?

Bude vyžadovat značné oběti, ale odměna za něj může být sladká. Počítá se s tím, že po pár letech se sestěhujete, podobné kontakty je těžké udržovat hodně dlouhou dobu. Někdy je důvodem práce, jindy se v takovém partnerském vztahu setkají cizinci.

Existují přeci i takzvaná víkendová manželství, stále častější fenomén 21. století. Oba musí každopádně mít hodně společného, aby dokázali přečkat podobně dlouhé odloučení. Mnoho lidí však má strach do takového svazku vůbec vstupovat, a to i bez manželského slibu. Proč vlastně?

Seznamování po internetu nezná žádné hranice

Pokud zvolíte online seznamku, je dost pravděpodobné, že nenarazíte jen na zajímavý protějšek z vašeho města nebo obce dvacet kilometrů daleko, ale i na lidi z dalších regionů naší země. A určitě nejen naší země, protože seznamování s cizinci a cizinkami je zvláště po otevření hranic na začátku devadesátých let minulého století stále poměrně velkým lákadlem. Slovenka či Ruska, Francouz, Němec nebo Ital, to jsou nejčastější snoubenci a snoubenky českých občanů, vzato podle nejrůznějších statistických dat. A právě tady jsou velmi časté vztahy na dálku, alespoň dočasně…

online seznamování

Výhodou je svoboda i vážný vztah v jednom balení, dvě důležité ingredience pro život. Nedusíte se žádnou ponorkovou nemocí, nesdílíte sto procent společného času, což by jednoho nebo druhého určitě začalo dříve či později hodně nudit. O víkendu pak budete spolu a je opravdu jen na vás, jak si vše naplánujete – můžete lenošit, objevovat nové kraje, zajet si do penzionu za město a užívat si volna, nápadů se určitě najde dvanáct do tuctu a vždy to bude hodně originální. Přes týden se večer můžete věnovat osobním zálibám a nenutit k nim partnera. Ale pozor, jsou tu i jisté nevýhody, například?

  • Delší doba vzájemného poznávání. Netrávíte spolu totiž třeba týden nebo měsíc v kuse.
  • Máte jisté očekávání, ale záhy se ukáže, že víkendové partnerství tomu druhému vyhovuje.
  • O víkendu nemusí být nutně sváteční nálada, přitom je to jediná možnost trávit čas spolu.

Je to zkrátka docela těžké, obvykle o něco víc než jiné vztahy. I tehdy, když jste spolu na víkendy, nemusíte trávit 100 % času ve společnosti druhého. Důležitá je i vzájemná důvěra, takže pokud si nejste jistí, že takovou věc zvládnete, nebude asi od věci vše takzvaně odpískat už v zárodku. Raději si dejte pauzu a staňte se uživatelem rande, brzy třeba potkáte někoho z vašeho města nebo obce.

Trpělivost a zase jen trpělivost aneb velká zkouška

Buď, jak buď, randění a vztah na dálku je velkou životní zkouškou. Už jen udržovat klasický milenecký vztah tak, že se uvidíte jen několik dní v měsíci, jak zrovna práce a další okolnosti dovolí, může být velice obtížné – ale dlouhodobě vás něco podobného jistě zocelí. Lásku si ale nelze vynutit a neměli byste ztratit svou osobnost. Do budoucna se stejně nevyhnete myšlenkám, zda má podobný vztah smysl a jistě byste měli plánovat, že v určitém horizontu se stejně sestěhujete a budete žít společně pod jednou střechou. Na tom přeci není nic zvláštního. Statistika z různých výzkumů sice hovoří jasně, muži z domácnosti, kde se oba vídají nepravidelně, dokáží být podstatně věrnější – ale na podobnou věc nelze určitě nějak automaticky sázet.

zamilovaný pár

A co takzvaná víkendová manželství? Dobře placená práce řidiče kamionu nebo v pražském podniku, kde musí jeden z páru potom trávit celý týden v kuse je zátěží, zvláště při společné výchově dětí. Zůstává však pravdou, že se společně zajistíte na stáří mnohem dříve než kdy jindy a bylo by jistě bláhové podobnou variantu úplně zavrhnout. Vše v životě přeci chce nějakou míru odříkání, a možná právě zde je ten váš pomyslný krajíc. Stačí jen nenechat si proběhnout lásku mezi prsty, takže udržujte vzájemnou jiskru společnými víkendy bez dětí nebo také různými originálními akcemi.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
1 0

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz