Vztahy
Ilustrace

Vztahy na dálku jsou o velké trpělivosti, ale mají své kouzlo

Pro někoho omezení, co spoutává a není důvod pro něj, jakkoliv trpět, pro jiného zase naopak spíš životní styl, protože láska hory přenáší. Rodina nebo přátelé jsou možná trochu proti, ale jsou i tací, co vás zaručeně podrží.

Vztah na dálku chce samozřejmě určité oběti a budete si asi muset pořídit slevovou kartičku na vlak, ale nepochybně má i spoustu výhod. Důležitá je zde důvěra a vzájemné porozumění, o to víc se ale na sebe budete těšit a vážit si každé společné chvíle. Což ve vztahu také není málo, že?

Potkali jste se už dávno na online seznamce, ale…

…jste každý z úplně jiného regionu, bohužel – a stěhování v tomto roce ještě nepřichází z mnoha různých důvodů v úvahu. Máte ale tolik společných zájmů a strávený čas vás natolik obohacuje, že první rande přerostlo v něco víc a nyní se vídáte přinejmenším každý druhý víkend. Jet vlakem více než sto kilometrů je ale trochu vyčerpávající, a ne každý to zvládá dobře. Smutek se samozřejmě vkrádá do myšlenek víc a víc, ale že byste snad kvůli té vzdálenosti měli se vztahem skoncovat? Pokud si rozumíte, tak nemá nic takového smysl. A jak lépe přečkat dlouhé odloučení, aby se nám tolik nestýskalo?

muž s notebookem

Chce to pořádnou dávku optimismu, to jistě, ale když vám takhle internetová seznamka konečně přinesla do života trochu vztahového štěstí, není důvod polevit nebo se vzdávat, i kdyby vás část blízkých od podobného záměru spíše zrazovala. Nenechte se deptat a myslete pozitivně, choďte do přírody, často se smějte a pouštějte si optimistickou hudbu. Uvidíte, že nějaké splíny budou rázem pryč! Nezůstávejte žádný den sami, vydejte se na krátký výlet, šálek kávy nebo džbánek piva s kamarády také prospěje. A pokud ještě nemáte žádné domácí zvíře, je to hned důvod k zamyšlení. Raději kočku nebo psa? Těch pár dní, co strávíte se svou novou láskou, se o zvířecího kamaráda určitě postarají rodiče nebo známí.

Mluvte o budoucnosti, leccos se totiž dozvíte

Vztahy na dálku mají jedno společné – určitého dne jim prostě bude konec, buď se pár sestěhuje nebo naopak rozejde, jiná varianta asi nepřichází v úvahu a držet se třeba celých dlouhých deset let naděje, že jednou budete konečně ve společné domácnosti, nemá nejmenší smysl. Jistě ne první týden, ale výhledově byste už plány do budoucna rozhodně řešit měli a není to jen otázka, kam vlastně pojedete na dovolenou, až budete mít konečně v zaměstnání pár dní volna. Naopak, jde o mnohem složitější rozpravy.

dívka s telefonem

Tím se dostáváme ke komunikaci, která je naprosto klíčová. V mnoha směrech se totiž odehraje online. Pozdrav a pusa na dobrou noc nestačí, měli byste si na sebe udělat čas, a pokud se víc, než týden neuvidíte ani po Skype, bude se oběma stýskat. Navíc podobný styl zavdá důvod k obavám, zda je vše v pořádku. Hezky laděná fotka z procházky do přírody nebo klidně i ručně psaný dopis udělají divy, chcete přece být spolu a brzy se sejdete, ale takový malý pozdrav má své kouzlo.

Jak často se vidět? Větší frekvence neuškodí

Nemůžete spolu sice strávit každou volnou chvilku, mohou vás dělit desítky, nebo i stovky kilometrů a taková vzdálenost se nepřekoná během pár minut. Snad právě proto byste ale měli být často na cestě, kdykoliv bude příležitost. Pár dní volna nemusíte trávit doma vzdycháním, ale rozjeďte se za svou láskou a hned vám bude lépe. Naplánujte si společný víkend, dělejte věci společně – a současně nepodceňujte sílu chatování a videohovorů, protože i tak budete, alespoň do jisté míry, pořád spolu.

šťastný pár

Racionální očekávání jsou základ, láska z online seznamek začíná a někdy i smutně končí, takže se připravte dopředu na každý scénář. Jakkoliv to může pak být bolestné, posunete se zase někam dál a je víc než jisté, že na vás zase někde jinde čeká další seznámení. Nic si neidealizujte, i když k tomu vztahy na dálku zpočátku hodně svádějí. Bude třeba tvrdé práce a velké důvěry, ale odměna bude opravdu sladká a mnoha lidem určitě stojí za to – tak proč ne i vám? Vše je otázkou priorit, jak také jinak…

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
5 0

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz