Vztahy
Ilustrace

Opravdu se k sobě s partnerem hodíte?

Při položení této řečnické otázky si jistě každý pamětník vybaví scénu z filmu Svatební cesta do Jiljí, kde herecký (ale i manželský) pár Josef Abrhám a Libuška Šafránková společně procházejí malým testem a předchůdce dnešních počítačů vyhodnocuje, jestli jsou ideálním partnerem pro toho druhého.

Ovšem, ne vždy jsou stroje dokonalé a pokud chcete dobrý a pohodový vztah, měli byste ladit nejen v posteli, ale také být „nejlepšími kamarády“. Jedině tak můžete vedle sebe existovat i po mnoha letech…

Společné zájmy jsou důležitější, než si myslíte

Setkali jste se poprvé na nějaké internetové flirt seznamce, přeskočila jiskra a od té doby si užíváte nejen v ložnici, chvilky strávené pospolu jsou prostě parádní. Ale určitě byste měli mít i něco společného, protože původní nadšení zlehka vyprchává a nemuselo by z něj nakonec zůstat vůbec nic. Zajímavé koníčky, které vás sbližují, jsou jistě dobrým začátkem. Nejde přeci jen a pouze o budování společného hnízda, ale pocit blízkosti a sounáležitosti. Odpovězte si také na pár otázek a budete mít jasněji.

 

 

Jaké zájmy máme na mysli?

  • Je pro mě věrnost zásadní? A pokud ano, jaký důraz na ní v životě hodlám klást?
  • Po čem toužím a jaké mám do budoucna plány? Máme je v něčem i společné?
  • Priority v životě, aneb zdraví, finance, láska a rodina, stejně jako kariérní vzestup?
  • Určitě se najde i něco, co mě každý den nudí a frustruje, oč přesně tedy jde?

Podobné otázky a odpovědi na ně si sepište na zvláštní papír – a přimějte k témuž i svého partnera. V mnohém jistě najdete shodu, což znamená, že si dobře rozumíte. Nikdy nenajdete shodu zcela stoprocentní, ale úplně odlišné odpovědi jsou u partnerů známka toho, že by v budoucnu mohlo přeci jen něco zaskřípat.

Co dělat, aby náš vztah dobře fungoval?

Dlouhodobá prosperita partnerského vztahu, to je pro mnoho lidí v jejich životech naprosto prvořadé. Vždy se o něj totiž musí pečovat, je jako vzácná květina, kterou když nezaléváte, postupně skomírá, až zcela uvadne. Zamilované lidé jsou spolu pořád a nic jich nechybí, ale po jistém čase už nebude vše tak růžové a je třeba trochu zpestření – třeba společné koníčky nebo cesta na netradiční místa, cokoliv, co nabourá narůstající stereotyp, je rozhodně velmi vítané!

Partnera rozhodně nehaňte, to platí nejen pro společenské konverzace na večírcích. Občas se sice potřebujete vypovídat, ale nějaké pomluvy rozšiřované veřejně se vůbec nehodí. Naopak, budete-li o sobě mluvit hezky, navodíte příjemnou atmosféru a přijde i lepší pocit ze sebe sama. To přece stojí za zvážení, že? Lidé, co jsou ve vztahu spokojení, pak nehledají v počítači profilové fotky, kterými by zaujali na internetových seznamkách a nezaloží si zde nikdy ani anonymní účet. Pak je vše opravdu tak, jak má být!

Svého partnera musíte trochu podpořit

Úspěchy jsou zásluhou dvou lidí, prostě proto, že milující manžel nebo manželka, případně přítel/přítelkyně určitě mají velký podíl – při domácí pohodě jde v kariéře všechno mnohem snáz. Když budete svého miláčka podporovat, rozhodně na tom budou profitovat oba, takže rozhodně není důvod jej – a to nejen na veřejnosti – snad ještě nějak shazovat a ponižovat.

 

Podpořte partnera

 

Klíčem je také, aby dávání a braní bylo v normě, tedy jste toho druhého nejen nevyužívali, ale také se využívat vůbec nenechali, a to je někdy opravdu složité. Mluvte proto o problémech dřív, než začnou nějak eskalovat, všechny trable se musí řešit v zárodku. Nemáte co ztratit, společná komunikace automaticky buduje vztah a zeptejte se sami sebe, jestli by se vám to nekonečné mlčení také líbilo.

Srovnávání nemá smysl, na každém něco je!

Každý vztah má nějaké problémy, a pokud máte u známých pocit, že právě ten jejich je přímo zalitý sluncem, je to přímo perfektní iluze. Už jen z toho důvodu byste neměli nikdy srovnávat. Rozumíte si prostě takoví, jací jste a není důvod něco měnit. Ideální partneři jsou románové postavy, a ne skuteční lidé, tráva jinde nemusí být automaticky zelenější. Kdybyste viděli víc pod pokličku údajně harmonického vztahu sousedů přes ulici, bylo by jasno – dokonalost hledají jen blázni, vztahy jsou o něčem jiném. Radši si spolu dnes večer hezky popovídejte a nebojte se občas pročistit vzduch hádkou, samozřejmě ne opakovanou a bez argumentů…

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
1 0

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz