Vztahy
Ilustrace

Pozor na chyby ve vztahu, jaké jsou ty nejčastější?

Samozřejmě, dá se oprávněně namítnout, že nějaké chyby udělá v životě každý. Zatímco některé nás stojí pár vteřin času navíc na přechodu pro chodce, jiné mohou postupně vést k rozpadu vážného vztahu, další nás zase připraví o pořádný balík peněz.

Jsou chyby a chyby, některých je nutno se vyvarovat, protože jejich důsledky mohou být skutečně hodně nepříjemné a dostávali bychom se z nich celkem dlouho. Vážný vztah přeci není o tom, že se budete bez nejmenších hádek milovat až do smrti, někdy totiž může vzájemný soulad hodně zaskřípat.

Během hádky držte emoce na uzdě, vyplatí se to

Sporům je lepší předcházet, na tom se asi všichni shodneme – nejen ve vztazích, ale vůbec v životě. Někdy je to těžké, ale určitě je pravda, že když na sobě trochu zapracujeme a zamyslíme se nad svým chováním, hrozbu problémů určitě minimalizujeme. Namístě je vzájemná úcta, někdy je lepší neříct v afektu větu, která by partnera nesmírně ranila. Dávat si pozor na emoce, mít k sobě respekt a nenechat si tím pádem utéct lásku, na které se musí pracovat takřka neustále, to je velmi důležité. Seznámit se s někým novým můžete teoreticky úplně kdykoliv, ale opravdu si myslíte, že najdete nějak rychle partnera, s nímž se sehrajete tak, jako s tím současným? To by přece bylo moc bláhové…

Kde sbalit kluka online?

Divoké rande logotype img-responsive
Divoké rande
Seznamka spíš na flirt. Jestli si chceš jen užívat, tak zde najdeš hodně protějšků se stejným zájmem.
eDarling logotype img-responsive
eDarling
Seznamka s registrací až na 25 minut, kde projdeš osobnostním testem. Velmi vážná seznámení pro ty, kteří to myslí opravdu vážně.
Academic Singles logotype img-responsive
Academic Singles
Hledáte vzdělaného partnera? Uživatelé od věku 25+ let.

Vzájemná přitažlivost je také hodně důležitá, dodá totiž vážnému vztahu jiskru. Nikdy přeci nejde dlouho žít jako sourozenci, vedle sebe, a přesto každý jinde. Je třeba na sobě i trochu pracovat, což znamená provádět různá nepopulární opatření, jako boj s nadbytečnými kily nebo trochu líčení, upravování nebo třeba použití nové barvy na vlasy, prostě proto, že změna je život. Nechcete si přece nechat partnera doslova utéct, fyzická touha se nedá vyvolat jen tak z dlouholetého zvyku. To by pak byl celý život až moc snadný – a přestali bychom na sobě zcela pracovat, to je téměř jisté!

hádka

Důležité je umět se vcítit do svého protějšku

Nedostatek empatie může mít fatální následky, o všem důležitém byste spolu měli umět mluvit a neutíkat před problémem tím, že se na nějakou dobu zcela odmlčíte a budete se potom tvářit, že se vlastně nic neděje. Základním stavebním kamenem každého manželství nebo vážného vztahu obecně je přece komunikace a rozhodně nemůžeme jako jasnovidci určit, co si ten druhý přesně myslí. Výraz tváře sice pomůže ledasco odtušit, ale bez dostatečně konstruktivního rozhovoru hrozí určité nedorozumění, které se může časem dokonce pomalu stupňovat, až vygraduje na nejvyšší možnou míru. Jak zabránit, aby hádka vznikla takříkajíc „z ničeho“?

naslouchání

  • Maličkosti spíše přehlížejte. Nesmí kvůli nim vznikat spory, protože pak by měly větší váhu, než jakou si vůbec zaslouží. Bude se vám žít líp, když začnete řešit jen to skutečně důležité.
  • Musíte mít takzvaně poslední slovo. Ale to je chyba, protože když se hádáte až moc dlouho, bude celý proces stoprocentně kontraproduktivní. A falešný pocit vítěze sporu za to nestojí.
  • Představy versus realita. Pokud si něco začnete s člověkem, co nesplňuje žádný váš základní požadavek na partnera, rozhodně jej nepředěláte. Sny jsou jedna věc, reálný život druhá.

Dramatické divadlo také nemá smysl. Na online seznamce sice po pár vzkazech nepoznáte, jestli máte tu čest s někým, kdo má zaděláno na onemocnění psychického rázu, ale teatrálnost a zveličování situace je zkrátka hodně špatné. Dokonce tak, že by bylo lepší popřemýšlet, jestli vůbec v takové domácnosti chcete ještě existovat. Nenechte se na poslední chvíli zviklat slzami, zbraní je jedině pádný argument.

Malý dárek v podobě večeře – proč vlastně ne?

společná sklenka vína

Co ve vztazích určitě zabírá, je opak negace, tedy chvála. Zkuste pochválit i zdánlivé maličkosti, jako je třeba výtečná večeře. Chutné menu přeci není samozřejmost a určitě jej neumí vykouzlit úplně každý. Každý má své malé chyby a není důvod je nepřehlížet, celkovému ovzduší v domácnosti to přece hodně prospěje. Neustálá kritika totiž otráví i toho nejpozitivněji laděného jedince.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 0

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz