Tipy a návody
Ilustrace

Seznamování pro ostýchavé aneb návod, jak opravdu uspět

Jste stydlín od přírody, nepůsobíte moc sebevědomě, a přesto byste rádi potkali lásku. Jak docílit toho, aby si vás protějšek, po němž nenápadně pokukujete, také všimnul?

Stydlivost nemusí být nutně osobnostní rys, vždyť i antičtí filosofové tvrdili, že se odvaze v boji dá naučit stejným způsobem, jako když se dítě učí mluvit. Teď sice o žádné řinčení zbraní nepůjde, ale to také neznamená, že nejdete – obrazně řečeno – do bitvy. Jak vyjít jako vítěz?

Vždy jen vlastně jen o konkrétní situaci

Stydlivost záleží vždycky na situaci, ve které se zrovna v danou chvíli nacházíte. Vidíte lidi, kteří si mají co říct, ale do hovoru se tak nějak nezapojujete – hrajete spíš roli pozorovatele, který jen poslouchá a není tolik aktivní. Jako by vám v tom něco bránilo, že? Nemusíte být zrovna lev salonů, ale je třeba se umět takzvaně prodat.

stydlivý pár

Jste stejně ostýchaví v momentě, kdy se máte bavit s osobou, která patří k vašim blízkým přátelům nebo když jste na prvním rande s někým, kdo se vám opravdu líbí? Cítíte nervozitu, když máte mluvit před skupinou lidí, kterou zatím ještě prakticky neznáte? Pozor, jde tady vždycky o hodně odlišné momenty, z čehož plyne jediné – stydlivost nebo to, co nazýváme stydlivostí, je vždy závislé na konkrétní situaci. V jakých chvílích patří ke stydlínům větší část z nás?

  • Potřebujete od někoho souhlas – jdete o něco požádat a trochu se vám z toho klepou kolena.
  • Při hovoru s člověkem, o němž máme velké mínění. Zvláště při seznamování jde o problém.
  • Nespokojenost s vlastním já, které vede k pocitu nejistoty. Vzhled, chování, sociální pozice…

Samozřejmě, je třeba vlastně jen jedno jediné – a sice zapracovat na svém sebevědomí. I když je hlavním tématem dne hledám kamarádku, chce to trochu kuráže, jinak nepoznáte reálně asi vůbec nikoho. Sebevědomí je důležité pro obě pohlaví, i když je jasné, že zvláště pro pány, kteří musí dle tradice udělat obvykle první krok, je akcent právě na ně ještě o něco podstatnější. Nebojte se trochu flirtovat, i tohle k životu totiž patří, byť zpočátku nebudete patřit zrovna k nejúspěšnějším, důležité je takzvaně prolomit ledy, zasmát se, zkusit něco nového a ověřit si své reálné možnosti…

S úsměvem jde všechno líp, nestěžujte si v jednom kuse

Seznamování pomůže i pozitivní nálada, protože pokud budete za škarohlída, určitě se nikam daleko nikdy nedostanete – což platí i v běžném životě. Můžete si začít povídat o nějakých zajímavých tématech a jistě se někdo brzy přidá. Podělte se o nich i na rande, konverzace je hlavně o zájmech a koníčcích, zeptejte se protistrany, co je naopak její životní vášní a uvidíte, že brzy rozproudíte plodnou debatu (a další rande bude brzy následovat…).

usměvavý muž

Musíte být sami sebou, ani seznamovací večer vás nesmí, jakkoliv znervóznět a rozhodit! Dobrodružně orientovaní se podělí se svými zážitky z cest nebo adrenalinových sportů, vtipálci tělem i duší zase zkusí prorazit humorem. Jen nesedět v koutě a nelitovat se, protože to je vždycky naprosto kontraproduktivní. Když sami sebou nebudete, drtivá většina lidí ve společnosti podobnou věc zákonitě odhalí – a vnesený nesoulad se bude bohužel násobit. Proto je zcela namístě se uvolnit, neboť žijeme jenom jednou. Naučte se také mít rádi, nervozita ze sebe sama nemá ve společnosti druhých místo. Jste takoví, jací jste, nikdo není dokonalý – tak se musíme přijmout.

Stydlivější povaha není jistě důvodem k samotě

Jste už dlouho bez partnera a litujete se, že jste moc stydliví? Ale pozor, z téhle situace si můžete pomoci jen vy sami. Musíte udělat první krok a přihlásit se na online seznamku, kde si uděláte alespoň základní profil. Pro introverty je to ideální možnost, jak si někoho trochu prověřit ještě bez osobního setkání, ze kterého se vám podlamují kolena a přestat mít obavy, jak budete působit na druhé. A když udělá internet první krok v podstatě za vás, ten druhý se bude realizovat o poznání snáz, že?

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
3 0

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz