Tipy a návody
Ilustrace

Single být povinně nemusíte – prolomte už konečně smůlu

Dříve se říkávalo, že je někdo starým mládencem, dnes už jde spíše o životní trend mnoha studentů, čerstvých absolventů a vůbec těch, kteří ještě neoslavili třicátiny. Proč tolik lidí zůstává v řadách svobodných, nezadaných a potenciálně volných?

Málo příležitostí k seznámení, obava ze vztahu, nějaké vlastní rozhodnutí, životní smůla nebo prostě jen fakt, že nemají ještě pořízené vlastní bydlení? Důvodů může být takříkajíc dvanáct do tuctu, některé jsou oprávněné, jiné zase přeci jen trochu liché.

Pozor na až příliš vysoká očekávání

Hledáte dokonalost a vždy se zákonitě spálíte. To je ovšem velká chyba, protože uživatelé rande jsou vždycky nějakým způsobem nedokonalí – ať už povahově nebo vzhledově – zkrátka, dokonalý člověk neexistuje jinde než na stříbrném plátně nebo stránkách dívčích románů. Jak však zní okřídlená rada psychologů, kdo má svá očekávání hodně vysoko, měl by umět také sám hodně nabídnout, jinak se téměř jistě nesetká s úspěchem (či lépe řečeno, se splněním svých nejniternějších představ). Vůči partnerovi se musí bezpodmínečně cítit důvěra, očekává se též smysl pro humor, ohleduplnost a porozumění. Což je samozřejmě pro vztah základ, ale co dalšího si ještě připíšete na pomyslný seznam?

zasněný pár

Podle některých odborníků existují i takzvaní „pasivní odmítači“, kteří sice celé rodině tvrdí, že vztah je jejich prioritou, ale protože si již dopředu vyhlédnou partnera, jenž je prakticky nedosažitelný, nebudou mít možnost jakoukoliv známost reálně navázat. Učitel, šéf nebo někdo, kdo žije tak daleko, že za ním musíte vyrazit na pětihodinovou cestu vlakem. Takový člověk se pak srdnatě vrhne do známosti, která zřejmě brzy skončí špatně – a bylo to opravdu víc než jasné na samotném začátku. Jak sbalit kluka? Především tak, aby to mělo nějakou budoucnost. Nesmíte tvrdit, že toho pravého nikdy nenajdete – popovídejte si s přáteli nebo rodinou a reálně zhodnoťte své aktuální možnosti.

Změnit se kvůli vztahu? V žádném případě!

Mnoho single lidí nemá rádo změny a nehodlá pro vztah už nic obětovat. Sice možná říkají, že vlastně partnerský vztah hledají, ale ne zrovna nutně a za každou cenu. Více než dvě třetiny singles dopřávají až moc sluchu názorům přátel, a právě to ovlivňuje jejich budoucí výběr partnera – je to dobře nebo špatně? Člověk přeci musí rozhodovat hlavně sám za sebe, zvláště v otázce volby nového životního protějšku – vaši přátelé s ním přeci žít pod jednou střechou nebudou, že? A jak vypadá typická charakteristika single člověka?

svoboda

  • Ekonomická nezávislost – a naprostá. Nikdo je neživí, umí se o sebe totiž postarat sami.
  • Osobností nezávislost – svoboda je pro ně až na prvním místě, takže s lasem na ně nečekejte!
  • Věk? Přibližně mezi 25 a 40 lety. Obvykle také žije úplně sám. Nemá žádné vize do budoucna. 

Tento typ lidí by se určitě dal rozdělit do několika různých kategorií. Někteří jsou single dobrovolně, ale jen do času, protože se cítí na vztah mladí, mají zkrátka a dobře jiné životní priority pro příští měsíce a roky. Jiní jsou zase nedobrovolní a dočasní, protože nejsou spokojení se současným stavem a neustále někoho hledají – otázkou je sice reálná úspěšnost – ale běžně platí, že kdo hledá, ten také najde (i když to může určitou dobu trvat, takže je namístě trpělivý přístup). Do třetice jsou k vidění často i členové třetí skupiny, kteří se rozvedli nebo ovdověli a už nechtějí hledat pro svůj život nikoho dalšího. Ale není to vlastně škoda?

Možností je hodně, stačí jen trochu hledat

I když třeba nepotkáte životní lásku ještě dnes, je určitě vhodné se zaregistrovat na některé z internetových seznamek. Trochu pomoci náhodě, možná poznat někoho, s kým byste se v běžném životě možná jen tak nestřetli. Nedostatek času, introvertní povaha, která se nerada seznamuje naživo, aniž by o tom druhém cokoliv věděla, důvodů může být hodně – ale když dáte šanci online prostoru, máte hned větší šanci i jako dlouholetí single…

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
2 0

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz