Vztahy
Ilustrace

Single život má své pro i proti, kvůli čemu je dnes tak oblíbený?

Tohle je téma, které se objevilo hlavně v poslední generaci. Mladí lidé prostě nehledají vždycky klasický párový život – spíše naopak, co nejdéle zůstávají sami, užívají si života a proplouvají jím bez stálého partnera.

Neznamená to, že jsou ošizeni o sociální kontakty, zkrátka spíš jen nestojí o to se vázat hned poté, co dokončili studia a našli si první práci. Už není trendem mít dítě krátce po dvacítce a žít klasickým rodinným životem. Doba mateřství se odkládá na později, pokud tedy vůbec, a to není jediná změna oproti dřívějším desetiletím.

Jací lidé jsou nejčastěji bez stálého partnera?

Do této skupiny rozhodně patří i ti, kteří si užili pár vážných vztahů, co jim ani trochu nevyšly a cítí se díky nim psychicky vyčerpaní. Není proto divu, že si zkrátka chtějí dát určitou pauzu – a je jistě jen na jejich rozhodnutí, jak dlouho takové období potrvá. Většinou, dokud nepotkají toho pravého nebo tu pravou, což někdy může trvat měsíce a jindy zase roky, neexistuje přeci žádný univerzální recept. A kdo ještě žije bez partnera, jednoduše proto, že mu to tak přímo vyhovuje?

 

  • Mladí lidé. Nechtějí se ještě nikde vázat, třeba i proto, že jim ještě nebylo třicet let.
  • Cestovatelé tělem i duší. Vezmou krosnu a vyrazí na výlet, nebudou jezdit s kočárkem.
  • Lidé, kteří dávají přednost kariéře. V menším měřítku i profesionální sportovci, vědci apod.
  • Ti, kteří dávají přednost například diskotékám, obecně užívání si života plnými doušky.

Být single samozřejmě znamená spoustu výhod, a to nejen ta, že smíte být „legálně“ registrovaní na flirt seznamce a nezarmoutíte tím stálého partnera, který by mohl podobnou věc celkem snadno odhalit. Nikdo se nebude snažit vám poroučet, ať už v tom, co byste si měli obléct až po dohady o tom, co budete dnes večer dělat nebo kam půjdete na večeři. Každé rozhodnutí bude mít svůj následek nebo plus a mínus, ale to si s sebou ponesete jen a pouze vy. Nemusíte vysvětlovat své nálady anebo se usmiřovat po hádce, ve své domácnosti jste si pánem nebo paní bez dalších spoluvladařů. A právě tohle mnoha lidem sedí nejvíce ze všeho. Prostě máte spoustu času na zábavu, přemýšlení, lelkování, cokoliv si jen přejete…

A co nevýhody? Aneb není to jen procházka sadem

žena sedící na pláži

Single domácnost bude mít samozřejmě i své zápory. Doma vás po práci nikdo nepřivítá (pokud jste si nepořídili domácí zvíře, kamarádka s výhodami přeci chodí jen o víkendech). Časem zjistíte, že nikdo z okolí nebude moci v pátek večer do restaurace nebo v neděli za kulturou, protože už většina přátel založila sama rodinu nebo žije v dlouhodobém vztahu. A když budete nemocní, bohužel se o vás také nikdo přímo nepostará. V takových případech začnete být odkázáni sami na sebe.

Samozřejmostí bude i „upřímné“ politování ze strany širšího okolí. Mnoho lidí, a to nejen příslušníci starší generace, prostě nepochopí, proč jste a v budoucnu i chcete být sami. Možná vás budou chtít neustále s někým seznamovat, možná roznesou pomluvy o tom, že s vámi snad ani nechce nikdo být. Lidé často nerozumějí situaci, ve které se nacházíte a chtějí si najít škatulku, aby měli šanci vše ze svého úhlu pohledu nějak zařadit. A někdy nemusí být takové věci vůbec příjemné.

Bez životní opory dobrovolně – proč se tak děje?

Pokud budete chtít na výlet nebo za sportem, musíte vyrazit sami, nebo požádat někoho z přátel, jestli by si neudělal čas. A to není zdaleka jisté. A také platí nepsané pravidlo, že si na svůj status natolik zvyknete, že pak bude problém se v nějakém vážném vztahu vzájemně přizpůsobovat, což pak může o to spíše skončit finálním krachem, třeba jen na maličkostech. A také nebude, s kým si rozdělit náklady na bydlení, pokud máte zrovna velký byt, nebyla by už tohle škoda?

muž na louce

Mnoho lidí vztah zkrátka nechce, už jen kvůli tomu, co si prožili v minulosti a cítí se pak jako můra stále narážející do lampy. Možná jsou introverti a daný stav jim vyhovuje, možná si sami tolik nevěří, aby oslovili nějaký potenciální protějšek. Byla by ale škoda nedat druhým lidem šanci, už jen proto, že vás mohou příjemně překvapit – a člověk je tvor společenský, i kdybyste si nepřipadali zrovna jako lidé, kteří se bez druhých neobejdou.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
1 0

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz