Vztahy
Ilustrace

Začátek vztahu? Nesmíte nikam pospíchat, jinak odradíte!

Je jako křehká květina, co potřebuje prostor, aby vyrostla a dobře se jí dařilo.

Vývoj nelze v žádném případě uspěchat, v opačném případě by rostlina odkvetla a vám zbydou jen oči pro pláč. I touto metaforou si můžeme připodobnit začínající vztah. Rozvoj je postupný, sestěhování nepůjde nejspíš už po dvou týdnech. Nic si proto nemalujte narůžovo, může to vyjít – a také nemusí, jde spíš o sázku do loterie. Jak ale přizpůsobit svůj životní styl, abyste měli co největší šance?

Teď ještě raději žádné oslavné výkřiky na sociálních sítích…

Jste v situaci, kdy vážný vztah sotva začal. Možná ještě ani není jisté, zda bude pokračovat i příští měsíc. Proto je předčasné dělat nějaké velké oslavy, spíše máte před sebou ještě dost práce. Nevyprávějte svým blízkým a přátelům, že už jste konečně potkali někoho, s kým strávíte pravděpodobně celý zbytek života, tu pravou lásku, na kterou každý tak dlouho čeká. Držte se raději trochu zkrátka a už vůbec se nechlubte na sociálních sítích. Pokud ještě nemáte svou novou lásku v přátelích, rychle by se jí to doneslo, na to se můžete v dnešní době určitě spolehnout – a když máte, je ještě příliš brzy na nějaká opravdu silná slova. Není třeba hned všechno hnát takzvaně do krajnosti, nevyprávějte ostatním na potkání, jak je váš nový objev skvělý a úžasný.

psaní na sítě

Pozor na příliš velkou porci snahy! Ta rozhodně v počátcích vztahu není žádoucí, nestaňte se pomyslnou stíhačkou, abyste neodradila už první týden. Osobní svoboda je důležitá. Celkem logicky, jinak by se totiž nový partner cítil jako po nástupu do vězení, kde se musí každý den, každou hodinu hlásit. Kam šel, s kým se baví, co kde dělá, neustálé bombardování SMS nebo vzkazy na sociálních sítích. Nemyslete hned na to, co se mu přihodilo nebo jaká nepříjemná věc jí přišla do cesty. Možná chce jen odpočívat po náročném dnu v práci. Pošle zprávu na dobrou noc nebo se ozve až zítra, s tím přeci musíte počítat. Neuhánějte – jinak také opravdu brzy odradíte!

Pravidelná komunikace ano, ale nic nesmíte přehánět

Je to stejné jako se stavbou rodinného domu, musíte mít pevné základy, abyste mohli stavět další patro. Není kam spěchat, netlačte na pilu a nepřeskakujte jednotlivé body, které každý vztah potřebuje. Sdílení je sice také důležité, ale nesmíte na sebe hned vykládat celou minulost, jako kdybyste byli u svaté zpovědi. Pomalu a postupně, protože takové otevřenosti by se partner mohl zaleknout. Co by to bylo za život, kdyby byl úplně bez tajemství a překvapení?

A co byste ještě určitě neměli? Ztrácet svou osobnost ve prospěch toho druhého, obětovat mu beze slova veškerý volný čas, oddat se tak, jako dřív nikomu jinému. Partnerovi jste se zalíbili takoví, jací jste byli, když vás poprvé poznal. Musíte být proto sami sebou a udržet si nadále své já, to je hodně důležité! Nejde už o nevinný flirt, ale vážnější vztah, nemusíte ale při první zmínce barvit vlasy, měnit účes nebo styl oblékání. Naopak, dokud zůstanete tam, kde jste teď, budete pro partnera zajímaví. Najděte si společný koníček, který bude oba bavit…

Příliš velká očekávání? Bohužel, tohle zkrátka škodí…

rozchod

Když budete sedět na obláčku moc vysoko, hrozí, že spadnete a pořádně si natlučete. Nejvíc vztahů nezkrachuje kvůli vzájemné odlišnosti povah, jako spíš tím, že jeden z partnerů, případně oba, trpí nadmíru velkými očekáváními. Ideály nekvetou na jarních loukách a nepotkáte je u baru, jednoduše totiž vůbec neexistují – každý má své chyby a možná právě to je na nás krásné? Perfekcionismus si nechejte spíš do práce, kde vám možná vynese peníze. V mezilidských vztazích by to možná mohlo dopadnout i tak, že budete do smrti jen hledat a narážet na nepochopení. Kde ještě byste měli brzdit?

  • Centrum pozornosti. Vy ho možná chcete, nicméně partner je založením větší introvert. Nemá důvody se kasat ve společnosti, nechce být středem všech pohledů, spíš poslouchá.
  • Hromadění informací. Neptejte se společných přátel příliš, mohli byste dostat zkreslené informace. A buďte si jistí, že on nebo ona se dozví, že jim očividně zase tak moc nevěříte.
  • Zanedbávání se. To, že jste jednou spolu, neznamená, že se partnerovi budete líbit ještě za rok nebo dva, zvláště pokud si budete moc sebejistá a naprosto o sebe přestanete dbát.
Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 0

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz