Vztahy
Ilustrace

Detoxikace a vztahy aneb zbavte se nepotřebného a zastaralého

Nikdo neříká, že si máte každý rok hledat nového nejlepšího kamaráda nebo kamarádku. Ale pravdou zůstává, že detoxikace je nutná nejen pro naše fyzické tělo, nýbrž i duši, protože ta jinak nebude fungovat podle představ.

Někteří lidé ve vašem okolí, třeba i poměrně blízcí, vás možná jen využívají. Jen neumíte nebo nechcete ten stav pojmenovat přesně takhle, omlouváte je, pomáháte jim, přehlížíte jejich fatální nedostatky. Ale držet si je dál od těla je mnohem lepší, než si je jenom tak pustit do života.

Zbytečně se stresujete, pusťte je o dům dál

Slyšeli jste o takzvaných citových nebo též emocionálních upírech? Jde o nebezpečnou skupinu lidí, které na první pohled nepoznáte, ale ubírají vám každý den energii. Vztahová detoxikace znamená, že takovým osobám dáte vale, nebudete si dělat zbytečný stres, opustíte život, který rozhodně nechcete žít. Když dáte lidem, kteří vám nepřinášejí nic dobrého, další a další šanci, je to bohužel voda na jejich mlýn. Platí to nejen na seznamkách zdarma, kde dopisování s určitými lidmi znamená že si čtete příběhy plné nářků a tužeb, jste v zajetí duše, která se nechce nikam pohnout – ale hodlá strávit všechen váš volný čas doslova jako oheň. K čemu všemu pomůže taková detoxikace?

západ slunce

  • Lepší sebevědomí. Budete se cítit lépe, a to vlastně automaticky, bez upířích zubů to jde!
  • Překážky už nebudou tak velké, jak jste si mysleli. Naučíte se lepší samostatnosti v životě.
  • Najdete si skutečné přátele, lidi, na nichž vám záleží. Protože dáte stopku těm falešným.
  • Stres? Ten nebude mít šanci, protože právě stresové situace s těmito lidmi už nepřijdou.

Jaké vztahy mohou znamenat opravdu velký problém?

Nejsou to určitě jen vztahy partnerské, díky nimž se nám dělají vrásky. Stres, napětí a nepříjemné mrazení zažíváme i s kamarády, kteří nás jen využívají a umí námi velmi obratným způsobem manipulovat. Máte přátele, kteří vás podrží stejně tak, jako vy je, když přijde nějaká nouze nebo problém? Pak si můžete gratulovat, ale pozor – takové vztahy bývají velmi vzácné. Správný kamarád umí kritizovat a nemaže med kolem úst, sdělí vám názor tak, abyste si z něj něco vzali a poučili se.

kamarádky

Chcete dělat nějaký sport, hubnout nebo zkusit něco nového, co jste vždycky chtěli? Špatní kamarádi vás budou brzdit, ti dobří si s vámi budou rozumět za každé situace. Upřímnost nebo její pravý opak? Dobrý přítel bude upřímný v každé situaci, protože mu na vás záleží. A také, když se neuvidíte delší dobu, pořád si je co říct, neboť k sobě patříte. Každodenní kontakt není vyžadován, není to přece váš životní partner, že?

Problémem může být třeba i bývalý partner

Pořád se obviňujete za konec vztahu, vidíte chyby jen u sebe – a ty, které dělal váš ex, rozhodně přehlížíte. To je ale velká chyba, minulost se nevrátí, rozešli jste se a musíte začít žít dál – pokud možno také trochu jinak, bez poučení se z dřívějších chyb nikam nedojdete. Rozhodně si nehledejte kopii bývalého partnera (tedy, nejen vizuální). Nebo se ocitnete zase na totožné životní křižovatce, což by byla tak trochu škoda, co myslíte? Berte tohle prostě jako něco, co už bylo.

Chcete být se všemi zadobře, trpíte nejeden milenecký vztah partnerovi a nevíte, jak to vlastně změnit? Vztahový detox je nutné aplikovat i zde, krize ve vztazích nepřichází ze dne na den, ale bují už dlouho předtím, než propukne naplno. Máte pocit, že vás rodiče slušně vychovali? Možná toho současný partner trochu zneužívá, zamyslete se nad tím! Umění vzdorovat druhým je důležité, zvláště pokud taháte za kratší konec provazu. Nebojte se říkat NE, protože vztahy nemohou být zdravé, když vše odkýváte. A dovolte řečnickou otázku, jsou to vlastně ještě vůbec vztahy?

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
2 1

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz