Informace
Ilustrace

Facebook přináší novou seznamku, cílí hlavně na vážné vztahy

Sociální sítě dneška lákají k poznávání nových tváří už ze své podstaty, ale v době ostré konkurence je někdy třeba přidat ještě pár speciálních funkcí, které přivedou nové uživatele a pomohou seznámit se i těm, kdo patří do početné skupiny introvertů.

O tom, co Facebook připravuje do budoucna, se hovoří už od minulého roku. Vše má jít velmi jednoduše, aplikace využije fotografie z profilu a bude hledat partnera, který nežije dál než sto kilometrů daleko, o čemž napoví hlavně poloha telefonu.

S testováním začali v minulém roce sami zaměstnanci

Přes Facebook bylo možné propagovat svou stránku a přinést lepší obchodní výsledky vaší firmě, teď se ale Mark Zuckerberg pustil do dalších, dosud neprobádaných možností, které se mohou dobře zhodnotit a také najít tisíce nových lásek po celém světě. Nebo snad spíše miliony, protože jak řekl vloni na kalifornské konferenci Facebook F8 sám zakladatel, na Facebooku je zhruba 200 milionů registrovaných osob, kteří o sobě uvádějí, že jsou nezadaní. A to už je opravdu velká skupina na to, aby se s podobným stavem věcí vůbec nic neudělalo…

Chcete se seznamovat online? Nejlepší seznamky

Singles 50 logotype img-responsive
Singles 50
Seznamka pro starší uživatele od 40 let. Vážná seznámení.
Academic Singles logotype img-responsive
Academic Singles
Hledáte vzdělaného partnera? Uživatelé od věku 25+ let.
eDarling logotype img-responsive
eDarling
Seznamka s registrací až na 25 minut, kde projdete osobnostním testem. Velmi vážná seznámení pro ty, kteří to myslí opravdu vážně.

žena s telefonem

Přitom bude vše maximálně jednoduché, účet v seznamovací aplikaci si každý uživatel Facebooku bude moci vytvořit kliknutí na ikonku srdce, čímž možná spustí celou lavinu událostí vedoucích až ke skvělému prvnímu rande a novému vážnému vztahu. Na milovníky flirtu nebo třeba jednorázového povyražení totiž Facebook vůbec nemyslí, prvoplánově cílí na ty, kteří hledají něco dlouhodobého a vážnějšího. V poslední dekádě se přitom o podobné službě mluvilo hodně často, ale vždy musel Facebook řešit nový a nový problém, související s bezpečností, politikou a nařčením ze zneužívání osobních dat uživatelů. Takže na samotný projekt nezbýval čas, i když byl pochopitelně již dlouho zahrnut do budoucích plánů.

Zváni jsou samozřejmě nejen mladí lidé…

A kde je cílová skupina uživatelů? Dá se říci, že Facebook rozhodně nemíří jen na náctileté nebo třicátníky, protože seznamovat se touto cestou mohou prakticky úplně všichni – nezávisle na věku, sociálním postavení, sexuální orientaci nebo dalších atributů. Samozřejmě se ale počítá i s tím, že mladá generace bude na Facebooku trávit ještě o něco více času. A jak to má celé fungovat, na kolik otázek budete odpovídat v příslušné aplikaci?

  • Děti. Buď máte, nebo plánujete. Případně se na roli rodiče – alespoň zatím – necítíte či dokonce programově potomky odmítáte. Zařadíte se tím do určité skupiny, kdy nebudou společně na rande zváni lidé, kteří chtějí mít pět dětí a jimž se zamlouvá zůstat bezdětnými.
  • Práce. I ta je totiž důležitá, alespoň pár základních informací o ní. Nikdo nemusí nutně vědět, jaký máte příjem nebo jestli často děláte přesčas. Ale povědomí o této životní náplni potenciálního protějšku bychom mít mohli, že? Vše ostatní si povíte až potom, na rande…
  • Zájmy. Měli byste mít stejné nebo podobné, tedy alespoň nějaké. Když v tomto ohledu najdete s dalšími uživateli v okolí shodu, bude to velké plus. Je to přeci hodně hezké, mít něco společného, že? A právě na koníčcích, které sdílíte, se dá vybudovat hezký vztah.

lidé s mobily

Stačí být starší osmnácti let, vše je jinak zcela zdarma, ovšem dostupné (zatím) jen v rámci mobilní aplikace. Pro více než dvě miliardy uživatelů Facebooku zcela volně k dispozici, od zářijové zkušební akce v Kolumbii uběhla dlouhá cesta a dnes už je aplikace mnohem lépe připravena. Nabízí se také zajímavé překvapení, protože nová seznamka vás může dát dohromady s někým z okruhu přátel. Stačí jen jediné, abyste se vzájemně označili. Nebojte, pokud ten druhý neudělá totéž, daná informace nikdy nevyjde na světlo. Diskrétnost má být totiž v tomto modelu naprosto zaručena.

Mimochodem, aby toho nebylo málo, můžete tímto stylem označit až devět lidí. Bez ohledu na to, jestli to bude oblíbený herec, sportovkyně nebo třeba kolegyně z práce, která o vaší náklonnosti nemá ani tušení. Seznam můžete prakticky bez omezení měnit, takže stačí trochu trpělivosti a brzy může dojít ke shodě. Pak Facebook jemně upozorní a už je jen na vás dvou, jestli se do něčeho opravdu v budoucnu pustíte. Funkce „Secret Crush“ tak může dát dohromady dva lidi, kteří na sebe jen nenápadně koukají a nikdy by se za normálních podmínek neodhodlali k činu. Náhodám je třeba trochu pomoci, není-liž pravda?

Odmítnutí se nemusíte bát, přinejhorším nikdo nenapíše

Základní údaje o každém uživateli si Facebook „půjčí“ z profilu, jde ale jen například o věk, křestní jméno nebo pohlaví, tudíž nic, co by přineslo automatické odhalení vaší osoby pro širokou veřejnost. Stokilometrová vzdálenost je rozumná hranice, kdy už by se jinak ze vztahu stala spíše láska na dálku. A ne každý je ochotný se hned stěhovat, lepší bude určitě najít někoho z nejbližšího města nebo trochu vzdálenější obce. Seznamkový profil se nebude automaticky zobrazovat vašim přátelům a uživatelé Facebooku, které jste si v minulosti z nějakého důvodu zablokovali, se také nic nedozví. Takže diskrétnost je jistá věc, aplikace Dating ale také pozve do skupiny nebo upozorní na událost, které mohou nějak souviset s vašimi koníčky a zájmy. Proč vlastně nejít mezi lidi, že?

šťastný muž s mobilem

V online prostoru této nové seznamky nehrozí, že někdo neodepíše, bude hned na úvod nějak hrubý nebo necitelný. Naopak, nejhorší, co se může stát, je to, že vám nepřijde žádné upozornění, alespoň zpočátku. Pak bude třeba trochu vytrvalosti, protože žádná online seznamka přeci nezaručuje, že lásku svého života potkáte už zítra ráno. Není to vůbec jako naživo, nezažijete krutost odmítnutí v kavárně před zraky dalších lidí, naopak – když někdo nebude váš úmysl opětovat, Facebook mu o vaší tajné lásce nic neprozradí. Dalo by se říci, že vymyšlené je to vlastně skvěle, ale jak bude aplikace fungovat v praxi, je zatím ještě spíš otázkou pro budoucnost.

Seznamky vládnou světu, Facebook dal dohromady spoustu lidí

I bez podobné aplikace samozřejmě dala nejslavnější sociální síť světa vzniknout celé řadě vztahů, ať už vážných nebo nezávazných. Když se totiž dobře použije, umí sdružovat lidi a najít nové přátele. Z přátelství pak může leccos vznikat, když necháte okolnostem volný průběh. Na Facebooku bylo už v minulosti založeno nespočetné množství skupin, které nesou ve svém názvu magický termín, jako je „seznamka“. Ale teď se poprvé snaží i sami vývojáři, jejichž nápady si budeme moci brzy ověřit naplno v praxi. Vyjde to nebo ne? V každém případě, odhodlat se musíte sami, protože jen sedět v koutě a psát statusy samo o sobě nestačí…

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
9 1

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz