Zajímavosti
Ilustrace

Facebook a láska, jde to vůbec nějak dohromady?

Sociální sítě jsou velkým fenoménem 21. století. Zatímco dříve šlo jen o programy, které umožňovaly chat a posílání obrázků, dnes už je tento trend doveden takřka k dokonalosti – nejen díky Facebooku můžete komunikovat i s člověkem z druhého konce planety stejně tak dobře, jako se sousedem přes chodbu paneláku.

Internet je výhoda, zkracuje vzdálenosti mezi lidmi. Ale není to spíš jen klišé, kterým si omlouváme uspěchanou dobu? Tyto sítě nás často odhalují v plné nahotě, stačí pár minut strávených u profilů a o druhých lidech víme skoro všechno…

Přes miliardu profilů, pro řadu lidí první kontakt

Je to taková seznamka zdarma, dalo by se říci! Už jen proto, že kdo není na Facebooku, tedy alespoň na Facebooku, jako by ani nebyl! Na fotkách vidíme vše, stejně tak si můžeme prohlédnout, kdo je, v jaké skupině, které stránce fandí a tak podobně – kromě jiného se zde nachází někdy i tisíce různých komentářů vztahujících se k životu majitele profilu. Všichni jsme online, máme originální profilové fotografie, trumfujeme se snímky z dovolené. Ale prospívá to vůbec lásce nebo mezilidským vztahům obecně?

facebook

Pronásleduje nás dnes a denně, nevíme si s ní rady. Jistě, je to žárlivost v digitálním světě, která je hodně nebezpečná. Stačí jedno kliknutí na fotku, krátký komentář a už se s ní potýkáme. Partner šel na událost, o které nám neřekl a s kým se to tam vlastně fotil? Co se mu líbí na fotografiích sousedky? A to je jen malá část otázek, jež se nám v tu chvíli honí hlavou. Někdy oprávněně, jindy je to spíš trochu fantasmagorie, ale impulsem přicházejí vždycky z toho bleděmodrého webu plného fotek a úsměvů.

Prohlížení profilu ex-partnera a škodolibá radost…

Neustále nás nutí někam klikat, vždyť v průměru prý na Facebooku strávíme dvě a půl hodiny denně, což je opravdu dlouhá doba. A občas se dostaneme i tam, kam bychom se v běžném životě snad vůbec nikdy nedopracovali. Jistě, k odhalení nějaké nevěry, ale i k profilu bývalých partnerů, kteří se aktuálně topí v slzách. Potěší nás to, budeme mít škodolibou radost, ucítíme šanci se k sobě vrátit, když se ozveme v pravý čas?

facebook profil

Nedůvěra, kterou jsme jednou aktivovali, se jen těžko dostane zpět do módu „off-line“, to vlastně snad všichni známe, že? Už nejde jen o to, že jsme našli partnerův tajný deník někde v polštářích a nočních stolcích, dnes už v digitálním světě víme vše během pár minut – stačí jen nastavit sledování příslušného profilu a veškerých akcí na něm. Tedy, pokud ten „Někdo“ neomezil příjem, ale takové věci se moc často nestávají, většina lidí si soukromí moc nehlídá. Znáte to také ze svého sociálního okolí? Co všechno lze z Facebooku a sociálních sítí obecně vypozorovat, když si nedáváte dobrý pozor?

  • Místo bydliště. Stačí jen nastavit fotky tak, aby si je prohlédl snad každý návštěvník profilu.
  • Partnerský status. Jste zadaní, nezadaní, ve volném vztahu – a popřípadě ještě také s kým?
  • Vše o osobním životě. Kolik máte dětí, oblíbený fotbalový tým, ale také různé intimní detaily.

Sociální sítě mohou posloužit i jako důkaz vyšetřovatelům trestných činů nebo advokátům při soudních sporech. Jinak řečeno, to, co zde sdílíte, se může někdy obrátit proti vám, sdílejte proto věci s rozmyslem – aniž bychom vás chtěli nabádat, ať se z Facebooku stáhnete. Někdy stačí jen trochu více opatrnosti…

Bouřlivý rozchod nejen v online prostředí

Na Facebooku se lidé scházejí a rozcházejí, aniž by spolu trávili víc volného času bez dosahu různých elektrospotřebičů. Nebylo by snad fajn být někdy daleko od toho modrého světla, co nám vlastně jen soustavně ničí zrak? Nemusíte na sebe neustále prozrazovat všechno, lidi tím jen odradíte od dalšího kontaktu. Vše, co budou chtít vědět, si přece zjistí na sociálních sítích – někdy není od věci trochu tajemna.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
2 1

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz