Vztahy
Ilustrace

Láska, která je jen na jedné straně, znamená velký žal

Nešťastná, pronikavá a také ubíjející. Přesto se jí nelze ubránit a stravuje duši, nemá jiné řešení než zapomenout, ovšem přesně to hned nejde a zahojit bolavé srdce přeci jen chvilku trvá.

Jednostranná láska je vždycky neštěstím, ale bohužel se s ní nikam nedostanete a pro mnohé přeci nemá nejmenší smysl plakat nad rozlitým mlékem. Podobnou věc si ale uvědomíte, až když spadnou růžové klapky z očí. Zkrátka se jeden zamiloval hlouběji a trvaleji než ten druhý, což je (bohužel) situace zcela normální a běžná.

Konec je úplně normální, i když bude zpočátku bolet

pláč

Po čase si řeknete, že váš rozchod posílil a jste na své životní cestě dál. Partnerský vztah ale nezaniká ze dne na den nebo z hodiny na hodinu. Skomírá totiž delší dobu, vzájemné city ochabují a tento proces je hodně pozvolný. Někdo si to nechce připustit, ale bohužel – náznaky hovoří jasně a jen je chybou, že jste si vše podstatné ještě neřekli mezi čtyřma očima. Možná spolu skoro nemluvíte, že? Co je třeba neklamnou známkou toho, že už váš vztah v podstatě skončil…?

Například právě to, že se ozýváte vždycky jen a jen vy, komunikace online nebo po telefonu je poměrně krátká a vidíte se jednou za měsíc na víkend. Volný čas trávíte dokonce více s někým úplně jiným, i když žijete ve stejném městě, třeba jen pár ulic od sebe. To jsou jasné náznaky, žijete v takzvaném jednostranném vztahu a možná nebude od věci si vše vyříkat, rozejít se a vydat se hledat štěstí spíš na nějakou online seznamku. Pokud už napjatá situace trvá dlouho, nejspíš je ve vztahu už tak něco špatně – a měli byste to řešit. Když si položíte upřímnou otázku, týkající se skutečnosti, zda chcete nebo nechcete pokračovat se stávajícím partnerem dál, budete mít o všem jasněji.

Žádný boj není marný, ale co když jsme prohráli?

boj

Zkusili jste to, popovídali jste si, snažili jste se, seč vám síly stačily. A stejně to bylo vlastně úplně marné. Ale není důvod si zoufat, protože podobnou situací přeci neprocházíte jen vy. Rozhodně se kvůli ničemu neobviňujte, problémy jsou vždycky na obou stranách. Možná to byl osud, ale něco se stalo a už nemůžete být spolu, to je úplně normální. Třeba právě kvůli tomuto rozchodu najdete skutečně osudovou lásku, třeba to bude už hodně brzy. Co byste měli po konci vztahu určitě udělat?

  • Nebuďte zbytečně naštvaní a dotčení. Vztah skončil, ale neměli jste v něm dost respektu, cítili jste se osamělí a je dobře, že dál nepokračuje, ne? Vlastně není žádný důvod ke smutnění…
  • Obklopte se lidmi, co vás mají rádi. Sestra, rodiče, neteř nebo nejlepší kamarád. Je to úplně jedno, hlavně nezůstávejte večer sami, povídejte si, rozebírejte život a užívejte si volné chvíle.
  • Zkuste najít nový koníček nebo zkrátka věc, co vás bude bavit a pomůže zapomenout. Třeba sport, třeba kulturní nebo společenské aktivity. Zaměřte se na příjemné věci, co vás obohatí.

Bolest rozhodně nepotrvá věčně, slzy přece nemají smysl dlouhé měsíce. Z negativních pocitů se dostanete, jen to chce čas. Není nejmenší důvod, abyste přicházeli o naději v hezké zítřky, protože právě o ní život je. Bude to sice nějakou dobu trvat, než se zase dostanete do pohody, možná si mezitím zpestříte čas nějakým flirtem nebo pojedete na pár dní k moři. Určitě jste udělali dobře, ukončit vztah, co je naplněný pouze z jedné poloviny, dává velký smysl. Trápili byste se a nebyli sami sebou.

A co byste vlastně do budoucna nejraději?

Měli byste také popřemýšlet, kudy směřovat své budoucí snažení. Ne vždy se totiž zadaří ve velkém, ale mít svou představu je hodně důležité. Jak totiž praví antický klasik – když loď neví, do jakého přístavu vlastně míří, není žádný z větrů příznivým. Když to ale vědět budete, rozhodně si ušetříte budoucí trápení.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 0

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz