Tipy a návody
Ilustrace

Rozchod, který bude opravdu fér pro obě strany?

Je samozřejmě otázkou pro psychology, jestli se dá něčeho podobného vždycky docílit. Patrně ne, protože některé lidi nedokážete přimět k racionální dohodě snad za nic na světě. Neexistuje také žádný společenský manuál, který by se prodával v knihkupectvích a supermarketech.

Kromě toho, každý rozchod je jiný, lidé se cítí ukřivdění nebo zrazení, nechtějí spolupracovat a nejraději by si druhého prostě škrtli. Přitom je ale nutné se nějak dohodnout, zvláště jsou-li ve vztahu děti nebo společně vlastněný dům či byt.

Je třeba se rozejít, aby to druhého bolelo co nejméně

Chceme ukončit partnerský vztah, který trval pár měsíců nebo i pár let. Je to už naše pevné rozhodnutí, přes které takzvaně nejede vlak. Musíte si být, ale naprosto jistí, že jsou vaše pocity jasné. Nebo je vše snad tak, že jeden den si řeknete, že je namístě rozchod a pozítří je zase všechno růžové? Pak možná není něco úplně v pořádku s vaší psychikou a bude lepší o všem víc přemýšlet nebo se poradit s odborníky (a klidně i kamarády, jejich neutrální pohled na věc je totiž opravdu hodně důležitý).

Neutrální prostředí pro rozchod je třeba. Když to bude v kavárně nebo restauraci, zřejmě se partner nebude chtít předvést před společností kolem nějakou teatrální scénou a vylít na vás svůj nekonečný vztek. Pokud si na oznámení o rozchodu vyberete společnou domácnost, zřejmě se nevyhnete velké hádce a vzkypění emocí do takové míry, jakou jste původně snad ani neočekávali. Jsou totiž v životě chvilky, kdy se člověk zcela nekontroluje a vypustí ze sebe úplně všechno – vodopádu slov pak možná někdy zalituje, ale na to v daný moment vůbec nemyslí. 

Férovost, žádné vytáčky – jděte rovnou k věci

Rozchod, který sdělíte partnerovi elektronickou formou, tedy přes email nebo SMS, by jen naznačoval na osobní zbabělost. Bohužel, je to tak – kdo chce řešit potíže a problémy, řeší je osobně, i kdyby šlo o nepříjemnou záležitost, které by se každý raději vyhnul a dvakrát si ji rozmyslel. Některé věci přes internet prostě nevyřešíte, není to půjčka nebo nákup elektroniky pod vánoční stromeček. Naopak, osobním jednáním projevíte dospělost. Hledání nového vztahu už pak může probíhat online, protože internetové seznamky jsou hodně populární mezi všemi věkovými skupinami. Rozchod ale opravdu raději řešte jinak! A na co si ještě dát pozor? 

rozhovor

  • Důvod musíte sdělit hned v první řadě. Určitě nebude jen jeden jediný, při většině rozchodů jich bude podstatně víc. Prostě si nerozumíte, ale je třeba vše zabalit do jednolitého sdělení. 

  • Férovost. Aneb všechno sdělte na rovinu, nic si nevymýšlejte, nepřibarvujte, nenechte projevit svůj hněv nebo negativní emoce. Vše by mělo být krátké, stručné a velmi výstižné. 

  • Urážky nemají smysl. K protistraně musíte mít úctu, i kdyby se k vám chovala jakkoliv. Nakonec, nezažili jste v minulosti něco opravdu hezkého? Urážení oponenta je pod úroveň.

Chcete mít vše co nejdříve za sebou? Pak určitě nejste sami, protože podobné pocity má většina těch, kteří sdělují někdy nějakou nepříjemnou pravdu. Nehádejte se zbytečně a nenechte se hlavně do žádné podobné výměny názorů vůbec zavést. Řekněte, co máte na srdci a rozlučte se, nic zbytečně neprotahujte. 

Může za to někdo třetí? Neříkejte nic nahlas…

Pokud je důvodem toho, že se chcete rozejít, váš nový partner, neměli byste to sdělovat v okamžiku rozchodu zcela naplno. Je to jako dostat dva šípy do těla najednou – a nebylo by vůbec s podivem, že by se bývalý partner rozhodl nějakým způsobem pomstít. Zvláště, pokud jsou ve vašem vztahu třeba malé děti. 

objímající se pár

I po rozchodu můžete zůstat přátelé, i když se to zdá v současné době jako naprostá utopie. Chce to jen určitý čas! Máte teď negativní pocity, hlavou se vám honí myšlenky na to, co bude dál, co bude za týden nebo za rok. Ale nebojte se, každá obava časem zmizí a začít můžete klidně i na internetových seznamkách. Nejdřív si ale dejte určitou pauzu, choďte do přírody, když je zrovna tak krásně a naučte se život vnímat z jiných úhlů pohledu…

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 1

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz