Vztahy
Ilustrace

5 nejčastějších zlozvyků, které vedou k rozchodu

V začátcích každého vztahu jsme pozorní a hlídáme to, jak před tím druhým vypadáme. Chceme být dokonalí a bez jakéhokoliv zlozvyku. Během dlouhodobého vztahu však přestáváme být ostražití, nesnažíme se nijak přikrášlovat. A to je právě ta chvíle, kdy se začínají projevovat naše zlozvyky, které často mohou pomalu, ale jistě posílat náš vztah do kytek. O jaké zlozvyky jde?

Zlozvyk číslo 1: Absolutní nespolehlivost

Určitě to znáte. Sliby typu: „Opravím to zítra, jakmile dojdu z práce. V pátek si vezmu volno a můžeme navštívit naše rodiče. Neboj, to obstarám já. Dorazím tam v devět.“ Bohužel, problém nastává ve chvíli, kdy vám vaše sliby téměř nikdy nevychází a z občasné změny plánu vzniká něco jako chronická nespolehlivost.

A ta se horší i se sliby, které souvisí přímo s naším partnerským životem: „Lásko, vím, že mám moc práce, ale na víkend si kvůli tobě vezmu volno. Uděláme si na sebe čas, když máme to výročí.“ Pokud vám plán nevyjde jednou, dvakrát – vaše polovička to nejspíš přejde. Pokud však vaše sliby nedodržíte nikdy, nemůžete se divit, že už vám nedůvěřuje.

Zlozvyk číslo 2: Víte, jak zranit jedním slovem

Během dlouhodobého vztahu se se svým protějškem znáte velmi dobře. A to i po stránce smyslu pro humor. Po takové době víte, co si k tomu druhému můžete dovolit a to, co už je daleko přes čáru. Díky tomu víte i to, jak toho druhého zranit jen za pomocí slov. Velmi často je pak smysl pro humor u dvou partnerů i podobný.

Každý z nás však snese něco jiné. Pokud partnerku upozorníte na to, že se zakulacuje, najde se ta, která to vezme s nadhledem a také ta, kterou tím zraníte – obzvlášť pokud to řeknete ve formě vtípku. Pokud však hranice normálního humoru překračujete až moc, svůj protějšek tím můžete soustavně zraňovat. Pokud se vám něco nelíbí, stačí si promluvit, ne si z toho druhého pořád dělat srandu.

Zlozvyk číslo 3: Poslední slovo mám já

Ideální vztah je takový, kde partneři poznají, kdy má za provázky tahat jeden a kdy naopak ten druhý. Zdravé vztahy fungují tak, že poznáme, kdy má pravdu ten druhý. Taktéž u svých diskuzí, hádek a výměn názorů bychom měli dojít ke společnému kompromisu, který bude vyhovovat oběma.

Pokud však ve svém vztahu stále bojujete jen za svoji pravdu a ta partnerova je přeci hloupost, je ve vašem vztahu něco špatně. Pokud jste vždy vy tím, kdo musí pronést poslední slovo nebo kousavou poznámku, která klidně i ublíží, musíte si uvědomit, že váš vztah projíždíte na plné čáře.

Zlozvyk číslo 4: Partner je samozřejmost

Je to jako s oblečením nebo novým mobilem. Zprvu jej hýčkáte, dáváte pozor, aby byl v pořádku, ale časem, když si na něj zvyknete, jej máte rádi stále stejně, ale už nemáte tu úzkostlivou potřebu se starat. Stejné to bývá i v mnohých vztazích. Svůj protějšek milujete nadevše, ale už nemáte tu potřebu starat se o něj, hýčkat si je tak, jako tomu bylo v začátcích vztahu.

I když to možná nevnímáte a už vůbec to nemyslíte špatně, každý vztah bez dostatku péče pomalu uvadá. Proto nenechte, aby vás spojily jen povinnosti a nejděte si i čas na dokazování vzájemné náklonnosti.

Zlozvyk číslo 5: Neohrabaná péče o finance

Každého časem omrzí pohled na to, jak partner není schopný platit vše potřebné a kupuje si místo toho absolutní zbytečnosti. S financemi neumí nakládat velké množství osob a jde o velmi častý důvod rozchodů.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
2 1

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz