Vztahy
Ilustrace

Péče o vztah je opravdu důležitá, umíte to dobře?

Může to být vztah mezi kolegy v práci, ale také milostný – vždy je třeba se učit, klidně i celý život, protože v této oblasti se nedá postupovat podle nějakých skript a příruček, naopak, právě zkušenosti nás učí být lepšími partnery pro všechny okolo.

Určitě se však můžete podívat na prožitek druhých a přemýšlet o těch svých. Zdravé vztahy potřebují péči, jinak budou jako pomyslná květina. Bez dostatečného dohledu a ochoty prostě nebudou v takové kondici a mohou dokonce také zvadnout…

Vhodný partner, to je rada číslo jedna

Skutečně nad zlato – snadno se řekne, ale hůře se dělá. Někdy nám zamilovanost říká něco jiného než zdravý rozum, s tím se ale nedá nic dalšího podniknout a projít si osudem přesně tak, jak je nám souzeno. Když si vybíráte partnera, dívejte se na něj i jinýma očima, zkrátka jako by to byl vás nejlepší kamarád a nikoliv milenec. A zeptejte se na pár věcí, sami sebe, nakolik na ně umíte odpovědět a hlavně, nakolik se s odpověďmi opravdu ztotožňujete.

  • Jaké má životní hodnoty? Dokáže zaujmout postavení, které naznačuje skvělý charakter?
  • Jsou jeho činy ve výrazném rozporu se slovy? Potom asi nemáte před sebou zrovna ideál.
  • Kolik věcí se dá soudit z jeho vztahu k okolí? Rodiče, sourozenci, kolegové v práci a podobně?

Základem všeho je jistě dobrá komunikace, bez ní se samozřejmě vůbec nikam nedostanete. Vztahy jsou totiž hlavně o povídání si, sdílení informací, pocitů a zážitků. Měli byste ale vědět co nejvíc o životních hodnotách toho druhého. Jak třeba pohlíží on či ona na mezilidské vztahy? Každý má přeci nějakou svou původní představu, někdo raději volnost, jiný spíš tráví volný čas s partnerem, a to takřka za každou cenu.

 

 

Láska také není jen a pouze o intimních věcech

Poté, co jste se seznámili, jste měli v ložnici mnohem veseleji než dnes, po letech. To je asi samozřejmé, na počátku všech vztahů je frekvence milování úplně jiná. Měli byste spolu ovšem dobře vycházet i za předpokladu, že té postele bude trochu méně a být spíše nejlepšími kamarády do deště. Jedině tak se dá vybudovat opravdu stálý vztah, který vám bude okolí přímo závidět. Nezapomeňte, že přece nikdo neumí číst myšlenky, všechna čest telepatům, a právě proto musíte o všem mluvit. Sny jinak zůstanou nevyslyšeny, partner totiž marně předpokládá, že o všech vašich touhách už dávno ví.

Pokud přijdou do cesty nějaké trable, musí se řešit, pokud možno ihned – jinak se začnete jeden druhému brzy odcizovat a ve finále se podíváte každý zvlášť na online seznamku s tím, že začnete hledat nové tváře. Nikdo si přece nepřeje hořký konec, takže problémy řešte co nejdříve a občas udělejte změnu, nebojte se jí, pokud bude pro oba prospěšná.

Myslete pozitivně – myslete do budoucna

Plány, které společně máte, ať už se týkají procestování světa nebo nějakých životních koníčků, byste neměli nechávat jen na papíře. Každý měsíc, každý rok budou možná představy o budoucím společném životě trošku jiné, ale to rozhodně neznamená, že má podobná věc přinést snad nějaký rozpor. Jste na společné cestě životem, která přece nekončí ani uzavřením manželství. Lidé se přeci poznávají celý život, není-liž pravda?

Nezapomeňte o sebe také trochu dbát, protože vzhled je pořád důležitý, i když možná váš partner občas pronese něco v duchu, že tomu tak úplně není. Platí to pro všechny, padesátníky nebo zralé ženy. I díky tomu bude možné neustále udržovat jiskru v ložnici, někdy ale stačí prostě jen obejmutí a důvěrný pocit upřímnosti, sladěné emoce dokáží divy.

Omluva má také hodně co do sebe…

Když uděláte chybu, nebojte se ji přiznat – jste přece také jenom lidé. Omluva dokáže urovnat leccos, měli byste mít k tomu druhému prostý lidský respekt. A bez závislostí, pozor! Nikdo nemá rád, když ten druhý připomíná spíš cvičeného pejska, co na povel vždycky přiběhne. To by se pak úcta k partnerovi snadno vytratila. V každém případě však ze vztahu neutíkejte, zvláště pokud jste spolu delší dobu. Bude lepší krizi řešit, ne rovnou zmizet úplně beze slova. Aneb, jinak řečeno, manželství se mohou rozpadat, ale musí k tomu být opravdu pádný důvod, že?

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
1 0

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz