Vztahy
Ilustrace

Kamarádství nebo láska jako trám – jaké jsou druhy vztahu?

Možná to mezi sebou máte teď všelijak a vlastně nevíte, na čem jste. Nebo je tu už určitá jistota nasbíraná s léty, že váš nynější vztah s partnerem se stal přímo osudovým. Vztahy se zákonitě proměňují i s věkem, vnímáme je přeci trochu jinak ve dvaceti, třiceti nebo třeba v padesáti.

A když se zrovna zamilujete, je to také poněkud jiné než po pár letech vztahu, že? Zkušenosti z dřívějška nám mohou být prospěšné, pokud je umíme správně vstřebat, a ne jenom obviňovat všechny kolem z jakési nedokonalosti. Možná je právě tohle naše karma, naučit se brát druhé takové, jací jsou? 

Hodíte se jeden k druhému aneb jak tohle poznat

Možná jste si prostě souzeni. Láskyplné partnerské vztahy se utvářejí bez ohledu na sociální postavení nebo jmění v bankách, nezávisí ani na rodinných poutech nebo podobných věcech. Prostě tu jsou, můžeme se na ně spolehnout. Váháte, jestli je zrovna váš vztah tím pravým do budoucna? Pak si zodpovězte následující otázky a možná budete mít o něco jasněji…

pár u rybníku

  • Je vám spolu příjemně? Občas spolu jen tak mlčíte, jindy se zase smějete na celé kolo, ale nikdy nemáte pocit, že si nerozumíte? Užíváte si tedy vzájemně každou volnou chvilku?

  • Každodenní projevy lásky – kolik byste jich napočítali? Samozřejmě nejde o nějaké předražené dárky, neboť malé pozornosti, obejmutí a doteky, to nejde vyjádřit penězi. 

  • Jak často si děláte radost? Máte na něco chuť, rádi byste na dovolenou do konkrétní destinace. Stačí vyjádřit přání a partner brzy začne telefonovat, shánět a poptávat…

Chcete spolu být – a znamená to, že jste zamilovaní, rozhodně se spolu nenudíte, ať už zrovna podnikáte naprosto cokoliv. Ale vztahů bezesporu existuje hned několik druhů. Jaký je ten váš? To možná napoví až budoucnost, v životě se totiž vše podstatné dozvídáme v pravý čas. Může jít třeba vysloveně o karmický vztah, tedy dva lidé se měli potkat, aby něco pochopili a otevřeli dveře poznání nových věcí. Zkrátka, udělat z nás někoho lepšího (bez povyšování se, jde o význam ve smyslu duševní vyzrálosti). 

Partneři z karmických vztahů mají mnoho společného

Může to být třeba vážná nemoc, při které jeden druhého podržíte a postaráte se o něj. Překonání nesnází je často středobodem podobných vztahů, které většinou trvají poměrně dlouho. Vzájemně se pochopit a odpustit si chyby, to někdy trvá i více životů než jenom jeden. Tedy alespoň, pokud vám není cizí myšlenka života po životě, protože filosofie na toto téma jsou jistě různé, člověk od člověka.

pár na molu 

Nejste náhodou spíš spřízněné duše? Spojuje vás třeba velká láska ke zvířatům nebo nějaký skutečně netradiční koníček. Postupem času se však dostavuje otázka, kam až jste se vlastně dostali. Jste tedy „pouze“ nejlepší přátelé a nemáte chuť udělat ten další krok, i když proběhly v minulosti už i nějaké ty milostné pletky? Jste si podobní, ale přesto spolu nemůžete žít – a možná právě proto. 

Milenci nebo jen kamarádi? Kompromis a úcta je hlavní

Je mezi vámi milenecký vztah? Plno vášně už od začátku, ale nic víc a nic míň? Pak bude možná problém jít do něčeho hlubšího, s postupem času. Možná jde o pár, co si rozumí jen v posteli a oba jsou oficiálně zadaní někde jinde a s někým jiným. Zpestření každodenní nudy? Možná ano, ale je zřejmé, že takový kontakt nemusí vydržet nijak dlouho – nepůjde nikdy o klasický vztah, protože si oba lidé v obyčejném životě prostě tolik neporozumí. 

milenecký pár

Kamarádská láska je zase něco trochu jiného, i když je pravda, že má s mileneckým vztahem jednu věc identickou – nehodláte se vázat, přestože spolu prožíváte i chvíle v ložnici. V každém ohledu však jde o vzájemnou podporu, umíte si vyhovět, přijet se navzájem podpořit a hledáte cesty, díky nimž bude váš vztah ještě lepší. Ale pořád je to vlastně jen přátelství – bez vztahu se vším všudy…

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
1 0

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz