Tipy a návody
Ilustrace

Komunikace ve vztahu je velmi důležitá, nezvládnutí vede k rozchodu

Pokud se spolu dva lidé neumí bavit, nastává vždy určitý problém. Jeden mluví o tom a druhý zase o onom, nechtějí si vzájemně naslouchat, hádají se kvůli malichernostem a jejich vztah není vůbec zdravý.

Když jde o kontakt mezi nadřízeným a podřízeným, obvykle končí výpovědí. Vážný vztah pak zase rozchodem, respektive rozvodem manželství. Všemu se ale dá zabránit, stačí si jen všechno upřímně vyříkat a dát najevo, že je pro nás názor druhého také důležitým.

Procházka růžovou zahradou? Žádný vztah přeci není takový…

pár v parku

Máte odlišné názory na určité věci, ale dokážete si je sdělit bez konfliktů. Jistě, to je předpoklad pro harmonický vztah, ale nějaké mráčky se vždycky najdou. Hádka může někdy dokonce i pročistit vzduch a usmiřování je tak příjemné, že? Výměna názorů však musí být nějak konstruktivní, jinak budou vaše hádky připomínat spíše žabomyší konflikt, co vůbec nikam nevede. A pak bude jen otázkou času, kdy jeden odejde a už se nebude chtít vrátit – nejspíš právě z tohoto důvodu!

Najít vhodnou chvíli k rozhovoru je někdy těžké, ale když chcete ve vztahu vyřešit nějaký problém, musíte se osmělit co nejdříve, protože jinak by jeho podhoubí mohlo pokračovat ve svém nerušeném růstu a vygradovat v obrovskou komplikaci, možná dokonce brzký rozchod. Žádná řešení nejsou jednoduchá a jediným rozhovorem se obvykle nic zásadního nespraví, ale půjde také o první krok na dlouhé cestě k rovnováze. Alespoň v rámci možností. Ale pozor, na rozhovor musíte mít v každém případě klid, neměl by vás nikdo sledovat a také – na veřejných místech, kde je tolik rušivých elementů, si snad nikdy pořádně nepromluvíte. A když vše vygraduje v otevřenou hádku, máte scénu jako vyšitou z komediálních sitcomů, jenže nyní bohužel úplně reálnou. Jak vést rozhovor?

  • Především osobně. O důležitých věcech si nepovídáme po telefonu nebo přes Skype. Bylo by to známkou, že si druhého nevážíme. Některé věci lze rozebrat jenom mezi čtyřma očima.
  • Obšírné formulace, nekonečné věty. Ty sem vůbec nepatří, když chcete vyřešit nějaký vleklý problém, měli byste jít k věci, krasořečnění si nechejte na jindy, buďte velmi struční a věcní.
  • Skákání do řeči sem nepatří. A osobní útoky už vůbec ne, vždyť už dávno nejste náctiletí. Někdy může být na vině i jedna krátká věta, slovní spojení. Nechte pak mluvit i protistranu.
  • Upřímnost je na prvním místě všech žebříčků. Nejen, že musíte být upřímní sami k sobě, ale především k tomu druhému – upřímně se omluvit, napravit své minulé chyby, to je důležité.

Bez emocí to také půjde, ničeho se nebojte

emoce

Snad žádná známost se neobejde bez občasného konfliktu. A pro jeden spor se rozhodně nemusíte vydávat hned hledat někoho nového na online seznamku, že? Důležité je nejen oprostit se od emocí a jednat s chladnou hlavou (jakkoliv se to zpočátku může zdát poměrně dosti těžké), ale také dávat pozor třeba na řeč těla. Oční kontakt byste v podobných situacích měli vyhledávat, a nikoliv se mu vyhýbat. Podvědomě tím dáte najevo, že o rozhovor zase tolik vnitřně nestojíte a přistupujete k němu jen z jakési povinnosti. A to přece nikdo nechce, že?

Když jste až moc naštvaní a jednali byste s horkou hlavou, vyčkejte. Aspoň 24 hodin, ale ještě lépe dva celé dny, než se vám situace přeci jen trochu rozleží v hlavě. Slovní formulace, kterou byste v rozčilení zvolili, by mohla pořádně ranit. Nějaká výměna názorů má opodstatnění jen tehdy, když bude konstruktivní. V opačném případě byste určitě nevolili vhodné obraty a protistranu spíš nějak urazili. Popřemýšlejte spíš na svými osobními pocity, a hlavně nad tím, jak je chcete oficiálně zveřejnit. Ještě jednou si všechno přehrajte v hlavě jako film a budete mít o to více jasno.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
2 0

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz