Vztahy
Ilustrace

Vztah kvůli strachu ze samoty je častější, než si myslíte

Člověk je tvor společenský. A proto se rád obklopuje přáteli, rodinou, ale i partnerem, se kterým mohou sdílet svoji vzájemnou lásku. Jak to ale vypadá, když nás vztah ze samoty běžně doprovází? Proč vlastně žijeme často v nefunkčních vztazích? Protože se bojíme být sami.

Život bez partnera a strach ze samoty

O vztahu muže a ženy toho bylo na světě řečeno, ale i napsáno opravdu mnoho. Dokonce existuje i mnoho moudrostí, které se k samotě či vážnému vztahu vyjadřují. Když pomineme to, že v Bibli najdeme větu, jak nelehko je člověku samotnému, najdeme i mnoho dalších moudrých výroků, jejichž výsledkem je jediné. A to, že ve dvou se to prostě lépe táhne. V současné společnosti se rádi obklopujeme lidmi a samota nám často nahání strach.

Dva druhy samoty

I když si občas rádi užijeme klidu a zavřeme se v ložnici, jdeme se sami projít, nebo odjedeme na víkend pryč – a jde o způsob samoty, o který stojíme – je zde i druhý protipól. A to je ten, kdy zůstaneme úplně sami. A to nežádaně. Pokud máme na výběr mezi samotou nebo životem s partnerem či rodinou, jen málo výjimek si zvolí samotu.

Hledáme vztah jen proto, abychom se měli za kým vracet

Většina osob považuje za jistý druh samoty život bez partnera (život single). Když jsme zvyklí na soužití s partnerem, a časem se rozejdeme, velmi brzo máme tendence se sbližovat s dalšími lidmi jen proto, abychom nebyli sami. Je nám dobře, když máme někoho, ke komu se můžeme každý večer vracet. Proto velmi často jdeme z jednoho vztahu do druhého a neumíme si užít benefitů, které nám single stav nabízí. Vždy si hledáme někoho, na koho se můžeme alespoň částečně upnout. Ať už jde o seznamování se na online seznamkách, procházení jednoho baru za druhým nebo nezávazné flirtování zakončené nocí u vás doma.

Raději špatný vztah než žádný?

Protože nechceme být dlouho sami, spokojíme se raději s krátkým či ne příliš dobrým vztahem, než abychom neměli žádný. Díky tomu jsme schopni mít i dlouhodobé a vážné vztahy s lidmi, se kterými nám to už dávno neklape. Protože máme strach z toho, že by s námi nikdo nebyl, a protože jsme si zvykli na to, jak to je. Proto není nic zvláštního na vztahu, kde je domácí násilí, nevěra a časté hádky. I když jsme nešťastní, máme strach skočit po hlavě do neznámého.

Zkuste na to jít pozitivně

Někdy je však lepší nechat věcí být a užít si alespoň chvíli, kdy můžeme být sami. Proč se stresovat ve špatném vztahu, když si můžeme užívat toho, že jsme bez závazků. Toho, že si můžeme dělat cokoliv, co nás jen napadne. Můžeme se bavit a flirtovat s kým chceme a nebude nám hrozit, že naštveme přítele. Určitě uvidíte, že až nastane ten správný čas, někdo se jistě objeví.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
2 0

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz