Tipy a návody
Ilustrace

Dopisuje si s bývalým partnerem – říkáte si, co s tím?

Žárlivost je ošklivá nemoc, jak by řekl klasik, neboť se jí podařilo tu a tam nadělat trhliny do pořádného množství partnerských vztahů.

Některá je zdánlivě bez příčiny, jiná má zase docela pádné důvody. Do druhé množiny by mohl spadat třeba případ, kdy si váš stávající partner až nápadně často vyměňuje vzkazy s člověkem, se kterým se podle vlastních slov rozešel a už s ním opravdu nic nemá. Ale opravdu jejich vztah skončil, když si tak náramně rozumějí? Kdo z vašich známých se takovým způsobem přátelí se svým ex? Je to vůbec běžné a normální? Podobné otázky se zkrátka honí hlavou každému, kdo je v podobné situaci…

Kvůli čemu si vlastně píšou aneb zjistěte nenápadně příčinu

muž píše zprávu

Možná se budete po této větě cítit dotčeně, ale co když je to prostě kvůli vám samotným? Třeba se ve vztahu jenom nudí a neví, jak začít konverzaci na toto téma, abyste se zbytečně nerozčilovali. Pak je ale iniciativa na vás, navrhněte změny, naplánujte výlet, zajděte do kina, zkrátka udělejte vše pro to, aby nemusel o vašem vztahu přemýšlet právě takto. Jde však vlastně o docela nevinný problém, protože další spouštěče podobného chování mohou být mnohem složitější. A vůči vám vlastně i dost neférové.

Když má váš partner u sebe pořád telefon a nosí si jej snad i do sprchy nebo na toaletu, něco tu asi nehraje. Může to být prostě snaha něco před vašimi zraky ukrýt, zvláště pokud se do všeho ještě zamotá náhlá služební cesta. Pokud si dokonce s ex-partnerem neustále volají a frekvence hovorů neustává, zřejmě se také něco děje. Výjimkou je snad jen případ, že se rozešli vlastně teprve nedávno (ale proč si potom začínal něco s vámi?) nebo starost o společné potomstvo.

Rodina nebo práce, možná se spolu bavit prostě musí

Tehdy je nutné udělit výjimku a obrnit se trpělivostí, protože rodina je důležitá – i když už partner není její přímou součástí a s druhým rodičem svých dětí se již v životě rozešel. I pokud se komunikace týká třeba společné práce, ve které spolu strávili pěknou řádku let, bohužel se nedá nic utnout ze dne na den a nůž na krku není zrovna dobré ultimátum, pokud chcete ve vztahu pokračovat a budovat jej. Partnerský vztah sice znamená určitý vliv na druhou osobu, ale přeci nemůžete někomu nařídit, s kým se smí nebo nesmí bavit. Taková šikana jednoduše bude mít následky…

A ještě jedna rada – nesledujte příchozí poštu, nešmírujte mobil, nekoukejte pořád na sociální sítě, jestli tam dnes není další a další vzkaz. Tím situaci jenom vyostříte, protože budete na problém, pokud tu vůbec nějaký je, neustále myslet. Máte strach z jeho nebo jejích citů, nevíte si rady, bojíte se, že se k sobě tihle dva vrátí? Pokud se rozešli, tak to mezi nimi zřejmě docela neklapalo. Možná jste se o tom s partnerem už trochu bavili na prvním rande, třeba jste si o bývalém vztahu popovídali později.

Z jakého důvodu si ještě mohou ti dva psát?

žena píše zprávu

Sice vás užírá, že se věnuje jen bývalému partnerovi a trochu vás tím také zanedbává, ale nedá se nic dělat. Možná je za tím problém, který byste rozhodně sami nevymysleli. Co všechno může stát za neutuchající konverzací dvou bývalých milenců? Třeba to pro vás bude dokonalé překvapení, ale…

  • Pocit viny. Skutečně, často jen pocit, protože v reálu je situace docela jiná. Ale jestli je ex vašeho nynějšího partnera obratným manipulátorem, dokáže leccos. Podobnému pnutí podléhají hlavně muži, kteří nedovedou říct ne a konverzaci utnout. Nechtějí totiž ublížit…
  • Nevyřešená záležitost v dřívějším vztahu. Nejméně jedna strana v diskuzi se totiž upíná k myšlence, že by snad ještě mohla vrátit čas – a znovu získat partnera, co ze vztahu odešel.
  • Prostě a jednoduše – důvodem je to, že si váš nynější partner někoho našel. Tady zase platí, že častějším pisatelem jsou dámy. V tom nejkrajnějším případě může jít o snahu dostat vše do starých kolejí. Ale když se partner nechá zlákat zpět, copak byste pro něj měli kdy plakat?

Může to být první krok v cestě k obnovení mileneckého vztahu. Ale třeba je za tím úplně nevinný důvod. Ten se dozvíte jedině tím, že si rozumně promluvíme. Bez výčitek, hádek a urážení, projevte empatii a snažte se vysvětlit, proč vás tento jev znepokojuje. Mluvte o svých pocitech, nemluvte o partnerovi samotném. Nejspíš se nebude chtít otevřít a vyzpovídat se hned. Ale určitě o tom bude přemýšlet.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
1 1

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz