Tipy a návody
Ilustrace

Tipy pro online seznámení ve zralém věku

Pro lidi ve zralém věku může být online seznamování obtížnější než pro mladší ročníky.

Seznamování je zpočátku zábava

Lorri Eskenazi (60 let) ráda vypráví svůj příběh, kterým motivuje lidi k tomu, aby se nikdy nevzdali. Lorri byla vdaná 25 let a rozvedená je 6 let. Nechtěla být ale sama a zaregistrovala se na seznamovací aplikaci Bumble. Líbilo se jí, že na Bumble ženy oslovují muže jako první. Užívala si dosyta zájem mužů, kteří jí vyjádřili své sympatie. „Na začátku to byla zábava,“ říká. „Bylo to skoro jako hra a bylo skvělé mít přístup ke všem možným typům mužů.“

Pak se to ale otočilo. Na seznamce se objevovali stále ti samí muži a někteří muži beze slova zmizeli. Všimla si ale, že neustále naráží na profil muže, který byl jejím přítelem v době dospívání v Brooklynu. Oslovila ho a zeptala se ho, zda by neměl zájem o přátelské setkání. A nyní mají bicoastální vztah.

Online seznamování může v každém věku posílit sebevědomí, ale může ho i pošramotit. Může být zábavné, ale i skličující. A pro starší uživatele je o něco složitější najít si přes seznamku nového partnera.

Nejste v tom ale sami. Míra rozvodovosti dospělých lidí nad 50 let se podle výzkumného centra Pew za posledních 25 let zdvojnásobila. Christina Pierpaoli Parker, studentka doktorského studia klinické psychologie se specializací na geropsychologii analyzovala vdovce a vdovy ve věku nad 65 let a zjistila, že 18 měsíců po smrti manžela či manželky se chtělo seznámit 37 % mužů a 15 % žen.

Pokud se chcete stát ve svém věku součástí online seznamky, přinášíme vám několik tipů pro seznámení

Nemějte výčitky svědomí

„Seznamování může být pro někoho vzrušující, ale v někom může naopak vyvolat pocity hanby a viny, zejména pokud jste ovdovělí,“ uvádí Pierpaoli Parker. „Přátelé vám to mohou rozmlouvat a dospělé děti se na vás kvůli tomu mohou dokonce zlobit. Mějte ale na paměti, že není správný ani špatný čas začít se seznamovat,“ dodává.

Nebojte se online seznamování

online seznámení

Průzkum výzkumného střediska Pew Research Center zjistil, že počet osob ve věku 55 až 64 let, kteří se seznamují online, se téměř zdvojnásobil. Zatímco v roce 2013 se takto seznamovalo pouze 6 % z této věkové kategorie, v roce 2015 to bylo již 12 %. „Mnoho single lidí, kteří ke mně přišli, se nikdy nezkoušelo seznamovat online,“ říká Julie Spira, online seznamovací expertka. „Protože jim ale se seznamováním nikdo nepomůže, musejí vzít věci do svých rukou.“

Seznamte se s jinou generací

Jak muži, tak ženy často chtějí protějšky o 5 až 10 mladší, než jsou oni,“ podotýká Spira. „Překonejte ale mýty o stáří a stárnutí a seznamte se i s jinými generacemi. Koneckonců, sedmdesátiletý muž může být aktivnější a fit než lidé o dvacet let mladší.“

Buďte otevření – ale ne zase příliš

seniorka s pc

Mějte na paměti, že se na seznamkách mohou vyskytovat podvodníci. Pokud se vám někdo zdá až příliš dokonalý, než aby to byla pravda, dejte na svou intuici. Než se s uživatelem setkáte, zkuste o něm vyhledat na internetu další informace, Možná zjistíte, že má na sociálních sítích fotografie se svým přítelem nebo přítelkyní.

Sex, sex, sex

„Člověk se sice časem mění, ale povídat si o sexu může být stejně děsivé v 60 jako ve 20 letech. Nikdy se nenechte do tohoto tématu nutit ani se do něj nenechte vmanipulovat. Žít intimní život je vaše volba, nikoliv nutnost,“ podotýká Janie Jurkovich, autorka knihy „Single and Sixty“.

Důležité je myslet na bezpečný sex. U starších lidí se zvyšuje podíl sexuálně přenosných nemocí,“ uvádí Pierpaoli Parker. Data centra pro kontrolu chorob ukazují, že mezi lety 2010 až 2014 se infikovalo chlamydiemi o 52 % více osob ve věku nad 65 let.

Neprozrazujte vše na sebe

„Každý má nějaké problémy a trápení,“ říká Spira. „Ale nemusíte o nich hned s protějškem mluvit. Ukažte to nejlepší ze svého já. Nemluvte hned o zdravotních problémech, o rozvodu ani o vašem minulém vztahu.

„Všímejte si toho, jak se cítíte,“ nabádá Pierpaoli Parker. „Zejména když jste s někým na schůzce. Máte pocit, že vás druhý vyčerpává nebo naopak pociťuje zvláštní napětí a souznění?“ vybízí k zamyšlení.

https://www.kiplinger.com/article/retirement/T071-C000-S004-tips-for-dating-later-in-life.html
Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
2 0

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz