Zajímavosti
Ilustrace

Může koronavirus globálně a trvale přispět k bezpečnějšímu seznamování?

Méně osobního kontaktu, více virtuálního seznamování, i tak může vypadat budoucnost seznamování.

Nastal čas na tradiční námluvy?

Moje kamarádka – stejně jako já – začala pociťovat důsledky sociální izolace. Ve vší vážnosti mi poslala textové zprávy a zeptala se mě, jestli je „špatné“ seznámit se s někým během pandemie. „Chlapi ve svých profilech nikdy neřeknou pravdu“, napsala o zkušenostech se seznamovacími aplikacemi s odkazem na nedávnou cestovní historii ostatních uživatelů. Od té doby je většina světa v nečekané izolaci, včetně Dillí, kde bydlí moje kamarádka. Schůzky nejsou na pořadu dne.

Spisovatelka a herečka v New Orleans Kaitlyn McQuin navrhla, že je vhodný čas k tomu, aby probíhali mezi mužem a ženou tradiční námluvy. „Napište jí báseň“, tweetovala v březnu.

Ale co mileniálové, kteří neumějí napsat milostné dopisy a básně? Jaká je láska v době koronaviru? Randění a romantika se mu přizpůsobují. Roste počet seznamovacích aplikací a webových stránek, jejichž cílem je udržet vás v bezpečí a zároveň vám umožní pobavit se a třeba i najít lásku. Osobní shledání není v této době na pořadu dne. Seznamovací aplikace ale propojují celý světa a můžete se seznámit s lidmi z jiných částí světa.

Nové služby na seznamkách v době pandemie

virtuální seznamování

Mnoho nových funkcí v seznamovacích platformách zůstane i po skončení pandemické krize. Koronavirus nás odřízl od našich vrstevníků a rodin, ale paradoxně by mohl připravit cestu pro online seznamky, které budou bezpečnější a globálnější, a to i po vymizení viru.

Aplikace pro videochat League Live byla poprvé spuštěna na konci roku 2019, ale jednalo se o placenou aplikaci. V současné době však můžete aplikaci používat zdarma. Podmínkou je, abyste se nacházeli ve městě nebo v regionu zasaženého karanténou. JWed, online seznamovací služba pro Židy, spustila po dobu koronavirové krize videohovory. I přes videochat Loko si můžete s protějškem popovídat a rozhodnout se, zda se s ním setkáte osobně. Také spousta dalších seznamovacích aplikací zavedla funkci živého vysílání nazvanou LIVE! a plánují je celosvětově zpřístupnit do konce dubna.

Přidávají se další a další seznamovací aplikace

I když je příliš brzy na zhodnocení, jak dobře tyto služby fungují, i nejznámější seznamovací aplikace mění svůj přístup. Společnost Tinder oznámila, že poskytuje všem uživatelům běžně placenou službu Passport zdarma. Tato služba umožňuje uživatelům vyhledávat potenciální partnery v ostatních zemích – a to je cenný nástroj v době, kdy je téměř každý v karanténě, takže geografická blízkost je bezvýznamná. Na Instagramu se objevila služba @loveisquarantine – rychlá seznamka pro sociálně izolované lidi. Vytvořily ji dvě uživatelky Instagramu, které se inspirovaly reality show Netflixu „Láska je slepá“.

Tyto virtuální seznamovací služby slouží k tomu, abyste v pandemickém čase našli perfektní protějšek, i když se s ním nemůžete setkat a dotknout se ho kvůli obavám z nakažení.

„Sociální izolace může trvat až 18 měsícům. Přinášíme uživatelům způsob, jak vybudovat v této náročné době hluboké a smysluplné vztahy,“ uvádí Ben Rabizadeh, zakladatel JWed. Očekává, že nové služby změní z dlouhodobého hlediska online seznamování. „Jakmile virová situace zmizí, seznamování přes videohovor může pomoct uživatelům, aby se rozhodli, zda se s protějškem setkají i osobně,“ podotýká Rabizadeh. „JWed v současné době pomáhá uživatelům najít svou spřízněnou duši a bude v tom pokračovat i v budoucnu.“

I další seznamovací aplikace se postavily koronavirové výzvě. Bumble již zpřístupnil funkci videohovoru a Tinder varuje uživatele, aby si udržovali sociální odstup.

Videochat: přínos nebo noční můra?

video chat

Myšlenka virtuálního rande ale neoslovila všechny singles. Někteří si myslí, že takové rande první schůzku nenahradí. Grace Wilson nazývá videochaty „noční můrou“.

Ale experti na randění tvrdí, že je to nejlepší řešení. „Myslím si, že je to dobrý nápad, protože videochat může určitou měrou nahradit osobní kontakt,“ míní Camille Virginia, autorka knihy 2019 The Offline Dating Method. „Můžete si všímat řeči těla, tónu hlasu, výrazu obličeje a samozřejmě uživatelé nemohou lhát o tom, jak vypadají, protože jste s nimi ve spojení přes videochat.“

A to je funkce, kterou oceňuje celý svět. Za poslední rok vrostl o 40 % počet podvodníků, kteří na svých obětech v USA vylákali 201 milionů dolarů.

Samozřejmě lze předpokládat, že po vymizení viru uživatelé nezůstanou pouze u online seznamování. Virginia očekává, že se lidé budou chtít znovu setkat v reálném světě. Je pravda, že přes videochat získáte představu o chování a vzhledu uživatele, než kdybyste se s ním seznamovali pouze přes textové zprávy. Jeff Tinsley z RealMe varuje před tím, že videochat není spolehlivou metodou. „Neočekávejte, že lidé budou upřímnější jen proto, že je to videohovor,“ varuje.

Osobní setkání nebude tak časté

Přesto Tinsley uznává, že setkávání tváří v tvář se stává méně běžné a všichni dodržujeme sociální izolaci k „vyrovnání pandemické křivky“. Videochaty tak mají potenciál stát se běžnou součástí našich životů. Rabizadech odhaluje, že jeho společnost plánuje zavést další funkce, které budou napodobovat osobní setkání.

I když by to mohlo být v mnoha ohledech kontraintuitivní, experti tvrdí, že seznamování ve virtuálním prostředí a bez působení chemie může posílit nové vztahy a přečkat pandemickou krizi.

Britney Blair, klinická psycholožka ve Stanfordu a spoluzakladatelka sexuální aplikace Lover vzpomíná na to, jak nedávno spolupracovala s párem, který se setkal online a navázal spolu vztah na dálku. Jeden partner je v Evropě a druhý v Kalifornii. „Bylo pozoruhodné vidět pouto, které se mezi nimi vytvořilo během čtyř měsíců, kdy vedli nekonečné hovory po telefonu a videochatu,“ říká. „Než se setkali, vyvinulo se mezi nimi hluboké a silné pouto. Jsem přesvědčena o tom, že o sobě věděli víc než jiné páry, se kterými jsem spolupracovala několik let.“

„Právě na takové hlubší spojení by se měly páry v karanténě soustředit,“ nabádá Virginia. „Může to být cesta, která vám pomůže najít životní lásku a která může navždy změnit online seznamování.“

 

https://www.ozy.com/the-new-and-the-next/can-the-virus-make-online-dating-safer-and-global-permanently/291910/
Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
1 0

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz