Vztahy
Ilustrace

Koronavirus mění návyky v seznamování – do popředí se dostal videochat

Koronavirus zasáhl mnoho oblastí našeho života včetně seznamování. Lidé se nemohou osobně setkávat a schází jim intimita.

 

V kontaktu s ostatními lidmi a k seznámení jim ale může posloužit videochat, který stále využívá čím dál více uživatelů seznamovacích aplikací.

Pandemie nás izoluje od ostatních a nemůžeme si domlouvat osobní schůzky, neboť jsou dost rizikové. V současné době zažívají svůj rozmach seznamovací aplikace. Spousta lidí si na nich krátí svou volnou chvíli a zkouší své štěstí. Co když koronavirus přinese do vašeho života lásku, byť zatím jen tu virtuální? Zatímco v minulosti sloužily seznamovací aplikaci jako předstupeň před schůzkou, nyní jsou pojítkem mezi sociálně odloučenými lidmi. Bez nadsázky lze říct, že zažívají svůj rozmach.

Skupina Match Group ve své zprávě uvedla, že „láska není v recesi“. Tato skupina vlastní známé aplikace Tinder, OkCupid a Hinge. Došlo u ní k tomu, že jí výraznou měrou narostly tržby za placené služby.

Emocionální spojení nahrazuje fyzický kontakt

Ilustrace 1

Někteří uživatelé si seznamování v této pandemické době pochvalují. 27letá Jeni z Michiganu uvedla: „Virtuální rande je lepší než osobní schůzka. Musíme spolu více komunikovat.“ Takových schůzek má za sebou již šest a označuje je za velmi přínosné a kvalitní.

Souhlasí s ní i 26letá Samantha, která se ve virtuálních schůzkách doslova našla. Hodlá v nich pokračovat i po skončení karantény.

Hlubší emocionální spojení prožívá také Jazz z Londýna. Z vlastních zkušeností může říct, že může potenciální partnery lépe poznat, zjistit, zda jí jsou sympatičtí a vybrat ty, kteří hledají stejný vztah jako ona. Nejvíce oceňuje to, že může randit z postele se sklenicí vína.

„I když musíme dodržovat sociální odstup, můžeme si být emocionálně blízko,“ míní Jazz.

K čemu randit online, když se nemůžete setkat?

Analytik Brent Thill ze společnosti Jefferies v březnu předvídal, že roční růst skupiny Match Group se sníží z předpokládaných 16 % na 9 %. Nahrával tomu i fakt, že její akcie se kvůli pandemii propadly o 30 %. Jak k tomuto názoru Thill došel? „Zamyslete se nad tím: kdo by v současné době chtěl jít na schůzku s někým neznámým a potenciálně nakaženým? Kdybych byl single, neseznamoval bych se s nikým.“

Na seznamování přes online seznamky se doposud nahlíželo jako na něco, co je pouhou předehrou pro sjednání rande. Jenže koronavirus osobní schůzky znemožnil a předvídalo se, že lidé od seznamování přes aplikace upustí. Někteří si pohrávali s myšlenkou, že budoucnost je ve videochatu, ale ani tito prognostici tomu příliš nevěřili.

Na burze se utvořily dvě skupiny lidí: ti, kteří vsadili na růst hodnoty a ti, kteří očekávali pokles seznamovacích aplikací. Pravdu však měla první skupina.

Jak zareagovaly na pandemii seznamovací aplikace?

seznamovací aplikace

Provozovatelé seznamovacích aplikací se snažili o to, aby neztratili stávající uživatele a získali nové. Tinder sdělil svým uživatelům: „Sociální odstup nemusí znamenat naprostou izolaci. Věříme, že v pandemické době budeme lidi spojovat.“

Pandemii vzali se vší vážností i ostatní provozovatelé aplikací. „Prosíme vás, abyste zůstávali u virtuálních schůzek,“ apelovala na uživatele zakladatelka aplikace Bumble Whitney Wolfe Herd. „Chceme uživatelům v době sociální izolace umožnit, aby zůstali ve spojení,“ dodala a zároveň uživatele vyzvala, aby sledovali novinky aplikace.

Pozadu nezůstala ani aplikace pro židovské uživatele JWed. Její uživatelé mohou zdarma využívat videochat, který byl ve vývoji ještě před pandemií.

Společnost Match zašla ještě dál: zpřístupnila uživatelům horkou linku Dating While Distancing, kde si uživatelé mohou promluvit s odborníky na seznamování. Tinder potěšil všechny uživatele službou Passport, která byla do té doby placenou funkcí. Funguje zdarma do 30. dubna a propojuje lidi z celého světa.

Jak se k situaci ve světě postavila aplikace Plent of Fish? Ta v polovina března spustila pro americké oblasti postižené pandemií službu Live! s livestreamem zdarma.

Postupně se ukázalo, že virtuální randění je v pandemické době na vzestupu. Například aplikace Bumble zaznamenala používání služby Video Call o 21 %, konkrétně v Seattlu o 21 %, v New Yorku o 23 % a v San Francisku o 26 %.

Mluvčí aplikace Tinder odhalil, že počet vzkazů ve Spojených státech vzrostl v březnu oproti únoru o 15 % a ve Španělku a v Itálii o 25 %. Mluvčí rovněž zveřejnil, že délka konverzací narostla ve srovnání s únorem o 10 až 30 %.

Nastává čas psaní básniček?

Spousta lidí kritizovala online seznamování za jeho uspěchanost. Měla za to, že se uživatelé předhánějí v počtu fyzických schůzek a jejich záměrem je jediné: užít si. „Než se setkám s novými lidmi, chci je trochu víc poznat,“ přiznala spisovatelka a herečka Kaitlyn McQuin magazínu Glamour. Dodala, že mnoho mužů raději konverzaci ukončilo, než aby si s ní delší dobu dopisovali.

Podivovala se nad tím, jak jsou muži akční a nedělám jim problém setkat se s ženou, kterou znají pár minut a s kterou si vyměnili pár zpráv. „Jaký je to rozdíl oproti době Jane Austenové,“ zamýšlí se a uvádí, že v minulé době si lidé posílali dopisy a čekali na odpověď několik dní.

McQuin věří, že se svým způsobem tato doba navrací a lidé budou více kreativnější, například při výměně tweetů nebo psaní básniček. „Vítejte zpět u starého způsobu namlouvání. Než se setkáte s potenciálním partnerkem, budete s ním celé týdny mluvit,“ uvádí na svém twitterovém profilu. „Romantika nezemřela,“ dává naději všem romantickým lidem.

Osvojíme si nové seznamovací návyky napořád?

video chat u vína

Seznamovací aplikace ale romantickému způsobu seznamování příliš nenahrávají. Jejich esem v rukávu je videochat, na který jejich uživatelé reagují výborně. Před pandemií bylo zvykem, že si uživatelé poslali několik textových zpráv a brzy na to si domluvili rande. Málokdy osobnímu setkání předcházel telefonní hovor nebo videochat. Koronavirus tento způsob seznamování mění.

Přes videochat si o vás uživatelé udělají představu, proto byste na ně měli dobře zapůsobit. „Při videohovoru byste měli být dobře osvětleni a v záběru by neměl být viděn případný nepořádek,“ doporučuje Barbie Adler, zakladatelka seznamovací služby Selective Search. Buďte při videohovoru uvolněni a hezky se na něj oblékněte, jako kdybyste šli na reálnou schůzku.

Někteří ale spíše upřednostňují neformálnost. Manažer Nick Kallail z Kansasu odtajnil serveru Market Watch, jak probíhalo jeho virtuální rande přes videochat. „Zeptala se mě, jestli si má převléct teplákovou bundu. Já jí odpověděl, že jasně že ne. Já na sobě neměl kalhoty celé týdny.“

Lidé oplývají nápady, jak si virtuální rande zpříjemnit, a ještě více se propojit. Server Market Watch prozradil, že jeden muž poslal ženě lahev vína a při videohovoru ho oba dva popíjeli. Jiní lidé se vydávají na oddělené procházky, a přitom mezi nimi probíhá videochat.

Online seznamky jsou výnosným businessem a jejich tržby se pohybují mezi 156 až 260 miliardami korun. Působí na lidi z celého světa a mohou změnit zvyky v online seznamování. Manažerka společnosti Match Shar Dubey uvádí, že tato doba změní nastálo uživatelské chování a posílí seznamování přes videochaty. S tím souhlasí Dawoon Kang, spoluzakladatel seznamovací firmy Coffee Meet Bagel. „Zprvu se lidé při videohovorech necítili dobře. Doba je ale k tomu donutila. Reálné schůzky nebudou po nějakou dobu možné. Je pravděpodobné, že videochatům přijdou na chuť a budou je využívat i v budoucnosti.“

Zakladatel platformy RealMe Jeff Tinsley předvídá, že seznamování pře webovou kameru se stane běžnou součástí online seznamek. „Videochaty budou vyhledávány i poté, co se situace ve světě zlepší,“ míní zakladatel JWed Ben Rabizadech. „Budou předzvěstí, zda se lidé setkají osobně nebo ne.“ Jeho společnost má v plánu aplikovat do seznamky další funkce a napodobit reálné rande.

 

https://www.idnes.cz/xman/styl/rande-seznamka-koronavirus-on-line-tinder-bumble-videochat.A200405_140814_xman-styl_fro
Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 0

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz