Tipy a návody
Ilustrace

Stane se seznamování přes videochat běžné?

Pátý den v karanténě jsem seděla před mým telefonem, který jsem opřela o provizorní stativ z knih, opěrky pro nohy a krabice Kleenexu. Když jsem poprvé slyšela o seznamování přes videochat, nedovedla jsem si představit, kolik to vyžaduje kreativity.

Stativ byl výsledkem mých prvních videohovorů, během kterých jsem byla celá zpocená a nesvá. Bylo mi řečeno, že nejlepší je umístit webovou kameru do úrovně očí. Nechtěla jsem, abych při videochatu připomínala Lurch z Addamsovy rodiny. Chtěla jsem se cítit dobře a vypadat stejně půvabně jako při osobní schůzce.

Živé seznamky přes videohovory

Loni v prosinci vyšla aplikace League Live, platforma pro rychlé seznámení přes videohovor. Tato funkce umožňuje uživatelům absolvovat během nedělní noci dvou minutové videochaty prostřednictvím aplikace v jejich telefonu. Vzhledem ke stoupajícímu počtu osob v karanténě zavedla společnost se sídlem v San Francisku živé seznamky v dalších 13 městech, a to nejen v neděli, ale i ve středu. Tuto aplikaci jsem musela vyzkoušet!

Má první schůzka byla s 29letým Jamesem. Byl na League Live dva měsíce a byl v mnoha směrech ostřílený. Zatímco já jsem doma seděla v novém roláku, James nehybně ležel a na hlavě měl kapuci – ležérní a sebevědomý měl tento způsob seznamování zcela na háku.

Řekl, že videohovor je pro něj osobní způsob seznamování a že by to mohla být budoucnost v randění, vzhledem k tomu, že všichni budeme na chvíli izolováni. Bylo to pragmatické, ale v jistém smyslu pravdivé. Pandemie nebo ne, přinejmenším ti, kteří jsou svobodní a někoho hledají, mají virtuální místo, kde se mohou seznámit a zbavit se postupně své nervozity.

Videohovory prozradí, zda si padnete do oka i v reálu

videochat

Seznamovací aplikace mi nejsou cizí. Videohovory nejsou (překvapivě) jako dopisování přes zprávy, kdy máte dostatek času na vymýšlení odpovědí a vyhledání fotografií protějšku na sociálních sítích. Neznamená to však, že jsem v tom nenašla zalíbení. Vzájemnou chemii nepoznáte přes zprávy, ale během videochatu „tváří v tvář“ trochu ano. Před pandemií vám nic nebránilo v setkání, ale nechtěli byste raději strávit dvě minuty videohovorem než se hodinu trápit na schůzce s někým, kdo vám nepadl do oka?

Seznamování přes aplikace bylo v minulých dobách něco nemyslitelného. Ale v posledním desetiletí i skeptici přiznali, že online seznamování má budoucnost. Navíc v této pandemické době nemáme jinou možnost než se seznamovat přes internet. Jak koronavirus proměňuje svět, přizpůsobují se novému stavu seznamovací aplikace i samotní uživatelé.

Jak reagovaly na pandemii známé seznamovací aplikace?

Nejznámější seznamovací aplikace reagovaly na pandemii vlastním způsobem. Tinder vydal v aplikaci doporučení o sociální izolaci a zpřístupnil všem funkci Passport – funkci, díky které můžete komunikovat s lidmi z celého světa, a to do konce dubna zdarma. Bumble přinesl svým uživatelům průvodce seznamováním od uznávaného epidemiologa. Tato varování přispěla k tomu, že uživatelé zrušili osobní schůzky. Neodradilo je to ale od online randění.

Za poslední týden zaznamenali uživatelé seznamovacích aplikací nárůst vzájemných sympatií s dalšími uživateli. 37letý Mike, který používá Hinge, označil nárůst v online seznamování za novou „Cuffing Season“ (období, kdy všichni chtějí být ve vážném vztahu).

„Získávám plno nových spojení. Lidé chtějí randit, i když nemohou jít ven. Je to jako na podzim nebo v zimě, akorát že teď je karanténa,“ říká obchodní ředitel v Torontu.

I když se vir rychle šíří a ve světě nastává všeobecný chaos, vysoké procento lidí chce za každou cenu alespoň virtuálně randit. I v době krize potřebují nějaké rozptýlení. Filmy na Netflixu a sociální síti TikTok nás sice mohou pobavit, ale pomohou nám od osamělosti? V časech, kdy je spousta lidí single, oddělena od přátel a rodiny? Pravda je taková, že seznamovací aplikace nás propojují s ostatními lidmi a dávají nám pocit normálu.

Prolomení starých způsobů seznamování

Zatímco Tinder a Bumble varují své uživatele před koronavirem, jiné aplikace se zaměřily na to, jak udělat virtuální seznamování osobitější. Například seznamovací aplikace Coffee Meets Bagel s 166 900 staženími měsíčně, nedávno sdílela tipy na virtuální seznamování.

„Je to pro nás příležitost, abychom prolomili staré způsoby chování na seznamovacích aplikacích. Mnozí z nás jsou unaveni z přejíždění a posílání textových zpráv. Co kdybychom tentokrát použili trochu kreativnější způsob, jak někoho poznat?“ zamýšlí se Dawoon Kang, zakladatelka Coffee Meets Bagel.

Z průzkumu společnosti Coffee Meets Bagel vyšlo najevo, že v posledních několika týdnech stoupl počet hlasových hovorů v USA o 17 procent a počet videohovorů o 9 procent. Dawoon to přičítá tomu, že jsou lidé izolováni a nemohou se s nikým setkávat a cestovat.

„Spojení s ostatními lidmi je důležité i v těchto problémových časech. I lidé v karanténě jsou tohoto názoru. Trápí je, že se nemohou osobně setkávat s jinými lidmi, aby je nenakazili. Myslíme si, že je důležité zůstat ve spojení a přinášíme řešení, jak to udělat,“ odhaluje Dawoon.

Videohovory s rozmazaným obrazem

videochat

Zatímco Coffee Meets Bagel nenabízí funkci videohovoru nebo hlasového volání, existuje nová aplikace, která to umožňuje. Společnost Blindlee byla spuštěna v říjnu 2019 a dovoluje uživatelům provádět tří minutové videohovory. Je v tom ale malý háček: uživatele na druhé straně obrazovky uvidíte rozmazané. Společnost k tomu přistoupila z toho důvodu, aby odstranila leckdy povrchní aspekty online seznamování.

Aplikace de facto napodobuje reality show Láska je slepá z roku 2018, kdy se účastníci po celou dobu trvání show neviděli. Zdá se, že tato myšlenka nadchla i online uživatele, neboť aktivita na Blindlee se v posledních týdnech téměř zdvojnásobila. Průzkum společnosti Blindlee také zjistil, že 22 procent uživatelů použilo aplikaci pro morální povzbuzení v době pandemie.

Počet propojení na aplikacích roste

Lucy, 22letá finanční poradkyně, zjistila, že počet vzájemných propojení neustále roste a že se lidé viru nebojí. „Od doby, kdy vypukl koronavirus, se se mnou snaží seznámit mnohem více mužů. Na Hinge mám až trojnásobně více oznámení. Lidé se v karanténě nudí a musí se neustále něčím zaměstnávat,“ uvažuje.

„Téma rozhovorů se točí kolem koronaviru a musím říct, že muži jsou nápadití a vtipní. Dostala jsem třeba zprávu: Můžeme se společně dívat na Netflix a dodržovat karanténu.

Toto vtipné pojetí pandemie je v seznamovacích aplikacích častým jevem. Aplikace Matchman a Wingman zaznamenaly nárůst registrací o 75 procent a slova izolace, korona a mýdlo se objevily ve více než 200 profilech během 24 hodin. Na Coffee Meets Bagel každý den zveřejňuje 7 procent amerických uživatelů slovo „koronavirus“.

Někteří neberou pandemii vážně

Pak je tu skupina uživatelů, kteří o koronaviru nevtipkují, ale stále odmítají jeho závažnost. I v případě rizika nákazy je touha po fyzickém kontaktu silnější než pud sebezáchovy.

„Zprávy, které dostávám, nejsou: Musíme se izolovat. Lidé se stále chtějí setkávat. Řekl bych, že gayové jsou docela nadržení, takže mě to nepřekvapuje,“ tvrdí 22letý Ben na základě svých zkušeností s aplikací Tinder.

„Komunikoval jsem s mužem, který mi poslal zprávu: Potřebuji tě hned teď. Odepsal jsem: „Toto je nepodstatný sociální kontakt a podle vládních pokynů budu dodržovat sociální izolaci.“

Ben je také aktivním uživatelem aplikace Grindr. Všiml si, že sex je dostupnější než kdy jindy, a to díky tomu, že řada lidí pracuje z domova.

„Lidé vkládají do svého profilu, že pracují z domova. Jsou teď na aplikaci aktivní, protože se nudí. V komunikacích se ale koronavirus tolik neobjevuje.“

V době pandemie můžete najít novou lásku

láska přes internet

Zatímco někteří uživatelé využívají čas pro práci z domova, další sledují aktuální dění a chtějí o něm konverzovat. 33letá Zoe May nedávno komunikovala na Hinge s jedním mužem, který byl z viru o dost nervóznější než ostatní její nápadníci.

„Žertovala jsem, že bychom měli mít schůzku přes Skype. A on s tím souhlasil. Nikdy jsem nic podobného neudělala. Oblékla jsem se, udělala si make-up, ale parfém jsem vynechala,“ vtipkuje Zoe.

Zoe a její nápadník se setkali přes videochat na Skype. I poté spolu zůstali v kontaktu a doufají, že se sejdou, jakmile to bude bezpečné. Ach, moderní, pandemicky zasažená láska.

„Koronavirus přiměl lidi, aby si uvědomili, že nemusí mít tolik schůzek nebo pracovních povinností a že mohou dělat více věcí online. Možná to nakonec bude platit i pro randění,“ uvažuje Zoe.

„Mohli bychom absolvovat první rande online bez ohledu, jestli je koronavirus nebo ne. Myslím si, že alespoň zjistíte, jestli se chcete setkat i osobně. Přes Skype se můžete poznat, aniž byste vynaložili tolik úsilí.“

Konverzace jsou smysluplnější

Jak se koronavirus šíří, vláda vydává rady a pokyny ohledně sociální izolace. Lidé pracují ze svého domova na dálku a k tomuto systému práce přistupuje stále více zaměstnavatelů. Do popředí se dostává názor, že většina pracovních schůzek může probíhat přes videohovor nebo email. Koronavirus možná přinese zjednodušení nejen v této oblasti, ale i v seznamování.

Během pandemie se konverzace v seznamovacích aplikacích stávají smysluplnější.

„V této krizi se objevují nové způsoby námluv. Rozhovory jsou delší a bohatší a než se lidé setkají tváří v tvář, mají čas se poznat,“ uvádí Dominic Gallello, marketingový ředitel seznamovací aplikace Badoo.

„Data ukazují, že narostl počet smysluplných rozhovorů. Tím máme na mysli delší rozhovory a delší zprávy.“

Lucy tuto změnu vítá. „Před koronavirem mě spousta mužů hned zvala na drink, a to jen na základě mých fotek. To se mi nelíbilo,“ přiznává. „Vždycky jsem ráda konverzovala. V době pandemie mnohem více konverzujeme, protože se nemůžeme setkat v reálu.“

Musíme doufat, že až dokoukáme pořady a filmy na Netflix a budeme trpět nedostatkem vitaminu D, otevřou se dveře domácností a vrátí se život, na který jsme byli zvyklí před sociální izolací. Do té doby si můžeme povídat s ostatními lidmi přes videochat, abychom zjistili, zda je nám protějšek sympatický nejen po zprávách, ale i tváří v tvář ve virtuálním prostředí.

 

https://www.vox.com/the-goods/2020/4/3/21198794/coronavirus-video-dating-tinder-hinge-grindr
Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 0

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz