Bezpečnost
Ilustrace

5 případů, kdy tě internet zachrání před špatnou schůzkou

Internet, dobrý rádce ale zlý pán. Online seznamování bývá často odsuzováno, že narušuje přirozený chod věcí a je až příliš jednoduché „hledat vztahy“ pod naprosto falešnou identitou. Příběhy o šedesátiletých chlípnících skrývající se za fotkami dvacetiletých fešáků najdete doslova na každém rohu toho velkého světa zvaného internet.

Na seznamkách existují desítky falešných profilů a nejeden může ošklivě naletět. Ale co se na chvíli zase zamyslet nad případy, kdy může internet před katastrofickým rande zachránit?

Jak si ověřit zda osoba skutečně existuje?

Jméno, udané na profilu stačí zadat do vyhledávače. Pokud je to falešný profil, pravděpodobně nic nenajdete (a nebo někoho úplně jiného), ale pravá identita se dá snadno „prostalkovat“. Google ví všechno a facebook je všemocný. Najdete tam, s kým se dotyčný přátelí, co dělá či i jestli měl v minulosti nějaké vztahy a jaké byly. V dnešní době o sobě člověk na sociálních sítích prozradí opravdu leccos. A fotky na profilu mluví často za vše.

Kromě toho si můžete i lehce ověřit pravou identitu dotyčné osoby – zkuste nechat vyhledat jeho/její fotky. Pokud se ukazují i jinde pod několika jinými jmény, asi se o nikoho důvěryhodného jednat nebude.

Je profil zahlcen fotkami s bývalými přítelkyněmi/příteli? Pak je pravděpodobné, že budete jen další „zářez“ na pažbě a dotyčný či dotyčná je zkrátka poněkud přelétavý… milence střídá jak ponožky a nedá se předpokládat, že s tím jen tak přestane.

Je to správná volba k seznámení?

Nechybí zde fotky z pořádně divokých párty? Alkohol, drogy a zase jen alkohol? Potom ruce pryč. Přece nechcete mít doma alkoholika. A pokud vy vínu a zpěvu zas tolik neholdujete, pravděpodobně byste si stejně nesedli.

Přátelé o dotyčném také mohou říct mnoho. Přeci jen, pokud se máte dát dohromady, budete asi s kamarády toho druhého trávit poměrně dost času. Pokud jsou tedy vesměs z nějakých podezřelých či vám nesympatických komunit, asi se nedá počítat s tím, že byste mezi ně zapadli. Také je možné, že vám dotyčný o sobě něco tají. A právě typ přátel by to mohl odhalit.

Zvláště ženy mají občas tendence propadat „zachráncovským komplexům“, kdy si cíleně vybírají problematické partnery a doufají, že je dokáží změnit. Ale v 90% případů se tento předpoklad naprosto míjí účinkem. Dotyčný se (i když to slibuje) nezmění, pokud sám opravdu nechce a spíše to ještě začne časem vyvolávat ostré spory. Muže – sukničkáře a alkoholiky – je „převychovat“ téměř nemožné. Pokud tedy jde jen o nějaké nezávazné psaní na seznamce, raději se poohlédněte jinde.

Zveřejněná fakta na internetu

Dále je také možné, že někde v hlubinách internetu naleznete článek o dotyčné osobě jako takové. A mohou z něj vyplynout až neuvěřitelné věci. Trestně stíhaný? Otrava alkoholem? Bouřlivý rozvod? Ale pozor! Musí se počítat s tím, že také může jít o shodu jmen. Nováků a Novotných jsou v republice tisíce. Před tím, než budete vynášet zbrklé soudy si vše raději pořádně ověřte, abyste později zbytečně nelitovali.

Všeho moc škodí. A to platí i u seznamkové konverzace. Posílá vám každý den kvanta a kvanta zpráv, informuje o každém svém hnutí a požaduje po vás totéž? Potom asi vztah nebude nic moc a vyjde lépe nic ani nezačínat. Schopnost lehké a nepřerušované konverzace je dobrá věc, ale neustálé mluvení by dříve či později lezlo na nervy každému. A to platí i o psaní zpráv. Toho se tedy ostatně vyvarujte i vy. Protože není nic, co by dokázalo druhého spolehlivěji odradit.

Čtěte komentáře a příspěvky

A v neposlední řadě se hodí pročíst i jeho příspěvky a komentáře odjinud. Píše na nějaké weby? Komentuje události či něčí „profil“ a co o něm jeho zprávy říkají? Je možné, že zatímco u vás se druhý v konverzaci hlídá, jinde pozor dávat nemusí a může nechat plně projevit svou povahu. A člověk, co píše hrubé, sprosté a násilnické komentáře asi nebude úplně vysněným partnerem.

Tenhle „předschůzkový stalking“ dělá teď každý a patří to tak nějak k věci. Sice se tím možná připravíte o překvapení (a iluze) ale na druhou stranu vás to také může zachránit z několika opravdu špatných schůzek.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 1

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz