Zajímavosti
Ilustrace

Přejde Tinder na vlastní platební systém? Odmítá platit Googlu.

Mohl to být perfect match, ale zatím to vypadá na komplikovaný vztah. Seznamovací aplikace Tinder odmítá odvádět desátky společnosti Google za zprostředkování plateb.

Komplikovaný vztah Tinderu a Googlu

Podle odhadů společnosti Sensor Tower dosáhl Tinder v první polovině roku 2019 na systému iOS a Android příjmu v přepočtu asi 11 miliard korun. Značnou část z tohoto příjmu, v současnosti až 30% z inkasované částky, si strhává společnost Google za zprostředkování plateb přes Google play. Tinder se tak významně podílí na příjmech Google.

Tinder bojuje s Google Play

Bude mít Tinder vlastní platební systém? 

Řešením této situace má být zavedení vlastní platební brány pro Tinder. Na jednu stranu tím Tinder odstraní zprostředkovatele, na stranu druhou se bude potýkat s problémem ve formě osobních dat. O informace z platebních karet uživatelů se doposud stará právě Google. V případě přechodu Tinderu na vlastní systém, budou tyto informace přímo v aplikaci spravovány další stranou. Taková situace může představovat velké ohrožení bezpečnosti osobních dat. Pro uživatele, kteří přejdou na nový systém, už nebude cesta zpět k tomu starému - bezpečnému.

Odstartuje Tinder revoluci? 

Zisky, které Tinder pro Google představuje nejsou i přes svou velikost pro Google životně důležité. Nicméně odpor Tinderu vůči inkasovaným poplatkům může být dalším otřesem vedoucím k zemětřesení v miliardovém průmyslu. Pakliže by se ukázalo, že nový systém opravdu funguje, velice pravděpodobně bude následovat lavina podobných přechodů. Mluvíme zejména o poskytovatelích mobilních her. Nelze opomenout, že už teď se díky přechodu Tinderu dostává problematika “desátků” pro Google na světlo veřejnosti, a začíná se o ní ve značné míře mluvit. 

Tinder startuje vlastní platební metodu

A bude sám? 

Už nyní existují hráči, kteří se s Googlem v tomto bodě rozešli. Spotify a Netflix už platby v mobilní aplikaci neumožňují. I proto nenajdeme Fortnite - populární hru od Epic Games - v Google Play Store. Důvodem jsou opět odvody 30 procent z uživatelských plateb. 

Tinder se pohybuje v řádu stovek milionů instalací, takže se dá počítat mezi tyto velké hráče stojící na počátku revoluce proti Google. 

Jaká bude reakce Google?

Na mobilních zařízeních dnes provádíme podstatnou část operací, což představuje obrovský potenciál pro vývoj aplikací. Pakliže by každá z nich přešla na vlastní systém, bude to mít zásadní dopad na takového giganta na poli mobilního prostředí, jakým je Google. 

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
1 0

Autor článku

Autor
Kristýna Kříčková

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz