Zajímavosti
Ilustrace

Co je pravdy na tom, že láska opravdu prochází žaludkem?

Plný talíř dobroty, to je jedna z forem, jak tomu druhému dáme najevo, že nám na něm opravdu hodně záleží. Dobré jídlo také zlepšuje obchodní výsledky při jednání nebo navodí atmosféru tak, že můžete probrat důležité věci s větší nadějí všechno vyřešit.

Jídlo je jedna z cest k srdci lidí, takže rčení o tom, že láska prochází žaludkem, je celkem trefné. Když si totiž spolu dva rozumějí právě při stolování, je velká naděje, že budou mít také celkově harmonický a plný vztah. Společně v klidu posnídat nebo si dát dobrou večeři je velmi důležité. Najděte si tu chvíli času jen pro sebe a partnera, stokrát se zúročí…

Stolování ve dvou bez zbytečných otázek je plus

Pokud dokážete posedět u stolu, pokud jeden z vás je v kuchyni hvězdou a pochutnáte si oba, je ve vztahu vše v nejlepším pořádku. Ovšem pozor, je tu pár ALE. Například pokud je jeden z partnerů vegetariánem, budete tomu muset přizpůsobit jídelníček – nebo vařit pro každého zvlášť. Stejně tak, když nemáte zrovna stejné ani podobné chuťové pohárky, nemá přeci smysl se nějak nutit do jídla, z něhož by vám nebylo zrovna dvakrát dobře. A co když jeden z vás drží dietu? Pak si určitě ten druhý nebude chtít dopřávat kalorické dávky, partnera trochu podpořit (a když nic jiného, tak alespoň svým přístupem okatě neprovokovat). Co kdybyste zkusili odlehčení na talíři oba? Možná máte v podstatě ideální váhu, ale nebudete se cítit lépe, když se do jídelníčku přidá trochu více ovoce nebo zeleniny?

společná večeře

Společné stolování rovná se soudržnost rodiny, to ostatně tvrdí i řada renomovaných psychologů. Jde v první řadě o sdílení, důležité je být u večeře spolu – a nikoliv vedle sebe, například při zapnutém televizním přijímači. Rušivé efekty musí stranou, popovídejte si, vytvořte pohodovou atmosféru. Je to důležitý krok k budování partnerského vztahu, musíte spolu totiž častěji mluvit. A jak ukazují různé studie, náctiletí, kteří stolovali se svými rodiči několikrát týdně, nespadli snadno k alkoholu nebo drogám.

Jídlo nám všem hodně ovlivní každodenní život…

Ovlivňuje fyzické zdraví, ale v mnohém také psychiku. Pokud jde o stravování, neměli bychom nic ponechat náhodě. I když nejsme zrovna zadaní a hledáme na seznamkách, stravování ovlivní naši náladu víc, než bychom si byli ochotni kdy připustit. Potřebujeme serotonin, vitamín B a také hořčík, jinak si nás únava dříve nebo později najde. Unavený člověk je nevrlý k okolí a sociální kontakty se pak navazují přeci jen o něco hůře.

čokoláda a jahody

Nezapomeňte také na afrodisiaka, která s partnerským vztahem mohou velmi úzce souviset. Už jen proto, že vás trochu nakopnou v ložnici, budete výkonnější a vášnivější, což rozhodně nikdy není na škodu. Přitom, škála potravin, co s sebou nesou podobný žádoucí efekt, je poměrně dosti pestrá. Co tady lze například zmínit? Na své si přijdou mlsouni i ti, kteří mají rádi na talíři něco ostřejšího.

  • Datle. Tradiční afrodisiakum arabského světa, které dávají tamní ženy manželům do ranní kávy. Nakonec, jsou velmi sladké, takže díky nim začne den hodně příjemně. A jak skončí?

  • Čokoláda. Ať už v podobě nápoje, krému nebo sladké tabulky, možností je přeci spoustu…

  • Zázvor. Měl by být ideálně čerstvý, nastrouháte jej, smísíte společně s cukrem a přidáváte po troškách do jídel. Kandovaný zázvor je k dispozici na pultech obchodů samozřejmě také.

A možností je samozřejmě ještě mnohem víc, skvěle účinkuje například med nebo vanilka, zmínit se dá i některými lidmi nepříliš oblíbený celer. Pálivé také pomůže touze, takže nepodceňujte například také chilli. Samozřejmě svou roli mohou sehrát i různé bylinky, jako je například „obyčejná“ máta, rozmarýn nebo šalvěj. Nejen, že patřičně okoření jídlo a usnadní trávení, ale také pomohou navodit ideální atmosféru v ložnici. Takže hned několik vítězství najednou, proč to nezkusit?

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
2 1

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz