Informace
Ilustrace

Úniky osobních dat ze seznamky Grindr

Základním krédem seznamovacích serverů je, že intimní a zneužitelné informace drží v pečlivé tajnosti. Bezpečnosti je věnovaná velká pozornost a naprostá diskrétnost je zkrátka samozřejmostí. I proto způsobilo obvinění vznesené proti seznamce Grindr takový poprask.

Grindr je seznamka zaměřující se na LGBT komunitu a o to je toto téma citlivější. Protože uniklé informace může kdokoliv zneužít k nenávistným komentářům a zrovna tato skupina lidí je bohužel častým cílem takových útoků. Informace ovšem primárně slouží k cílení reklamy (sdílení informací ohledně zdravotního stavu vede k „osobním“ nabídkám pojištění apod.) a kupují je stovky společností.

grindr web

Norská rada pro ochranu spotřebitelů (NCC) Grindr obvinila z toho, že sdílí reklamním společnostem informace o svých uživatelích. Především se jednalo k věk a sexuální orientaci, ale také kupříkladu polohu zařízení. Dalším problémem je, že se tato data dostala dál, kupříkladu do dceřiného Twitteru. Jednalo se především o informace sdílené přes mobilní aplikaci Grindr. Norská rada zkoumala několik mobilních aplikací a u většiny z nich nalezla vážné problémy týkající se sdílení osobních informací. Aplikace kupříkladu sdílely informace o svých uživatelích 135 dalším společnostem. Rada také vyzvala evropské regulační orgány, aby přísněji hlídaly nakládání s citlivými daty.

Stížnosti pro porušení zásad GDPR poslalo NCC společně s aktivistou Maxem Schremsem na Norský úřad pro ochranu dat. Tato stížnost se kromě samotného Grindru týká i dalších pěti společností včetně MoPub, platformě na reklamu na mobilní aplikace. Stížnost mimo jiné zdůrazňuje i to, že uživatelé o sdílení dat nevěděli, protože obchodní podmínky nebyly napsané jasně a konkrétně. Uživatelé tak neměli představu o tom, jak moc budou jejich data využívána.

Stížnost teď jde k soudu. Pokud by ten nároky žalující strany uznal, musela by seznamka zaplatit pokutu ve výši 4% svého ročního obratu. Stále to ale neřeší to nejzásadnější riziko – že společnost má k dispozici data o příslušnících LGBT komunity a tyto informace mohou být třetí stranou dále zneužity.

Ze stejného porušení zákona je podezřívána i seznamka Tinder nebo OkCupid. A nejedná se jenom o seznamky. Z úniku informací jsou podezřívány i společnosti MyDays či Perfect 365.

Celosvětovým problémem nicméně zůstává, že tyto úniky dat nejsou nijak monitorované a prakticky nikdo neví, kde všude a v jaké míře probíhají.

Zdroje: https://www.zive.cz/clanky/seznamka-grindr-sdili-inzerentum-citlive-informace-tvrdi-stiznost-verejna-byla-i-sexualni-orientace-uzivatelu/sc-3-a-202009/default.aspx

https://tech.instory.cz/915-pri-randeni-pred-mobil-jsou-vase-osobni-data-prodavana-jinym.html

https://spotrebitele.dtest.cz/clanek-7808/seznamovaci-aplikace-sdili-citliva-data-uzivatelu?utm_source=spotrebitele&utm_medium=rss

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 0

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz