Zajímavosti
Ilustrace

Seznamování a květiny aneb každý barevný odstín něco znamená

Snad ani není na světě žena, která by květiny neměla v oblibě – a ještě raději je nedostávala od svých ctitelů. Jde o důkaz lásky, náklonnosti, ale i přátelství, darovaná chryzantéma nebo růže může hodně znamenat, ale také přivést někoho do rozpaků.

Mohou mít totiž hodně odlišný význam i na základě zbarvení. Mnoho lidí však část významů nezná a v této symbolické komunikaci naprosto tápe. Pak dochází ke společenskému nedorozumění, jemuž by šlo účinně předejít. Na škole se však žádná květomluva (bohužel) neučí…

Rozkvetlou louku měla v oblibě snad každá civilizace

rozkvetlá louka

Keltové, Římané, Řekové. A samozřejmě nejen oni, lidová tradice se v mnoha regionech drží po staletí, ne-li rovnou po celá tisíciletí. Svou roli hraje nejen barva květiny, ale také počet darovaných květů. Znalci lidových tradic jistě napoví, že dvě růže (a sudý počet obecně) se dávají na znamení zármutku, tedy patří spíše do pohřebních kytic. A proč? Darovat živému sudý počet květin znamená velkou smůlu do budoucna, je to tradice, která se drží v českém prostředí už po řadu generací, i když mladí už tuto pověru tolik neznají. Pojďme však opustit smutné téma a raději si povězme, jak je to s barvami. Co která obecně znamená?

Černá růže? Ta se prostě dává na rozloučenou. Dáváte protistraně najevo, že je konec, musíte se rozejít, jinak to zkrátka nejde. Takže nic veselého! Ale jinak je to u červených, ba spíše přímo rudých odstínů. Ty jsou totiž o vášni, ale i romantických citech a jasně zde dominují růže, ale zaměřit se jistě lze také na tulipány. Jsou jasnou známkou toho, že dárce chová k obdarovanému velkou náklonnost. A velmi pravděpodobně je prostě bláznivě zamilovaný. Co může být vlastně víc?

Teplé barvy dominují, ale oblíbená je určitě i fialová

Květomluva je zajímavé téma třeba na první rande, blýskněte se před dámou svými znalostmi a budete mít nějaké ty pomocné body navíc. Třeba žlutá může naznačit na žárlivost, ale spíše je určena jako dar pro dobré přátele. Nakonec, jak je v písni Jiřího Suchého – žlutý tulipán k svátku od kamaráda Oldy. I když ji sám autor možná nemá moc v lásce, vyjadřuje, co značí tento barevný odstín v typické květomluvě. Kromě tulipánů jsou oblíbené i narcisky, stejně tak i růže nebo například chryzantémy. V květinářství však najdeme pestrou paletu barev, takže co nám napovídají ty další?

barevné květiny

  • Růžová. Něžnost, která je často odrážená i ve svatebních kyticích. Tahle barva je určena hlavně zamilovaným. Ať už je to růže, karafiát nebo lilie, jistě se nedá vůbec nic zkazit!

  • Modrá. Voda, oceán, ale také klid a mír. Tady je ale květomluva celkem jasná, hodí se nikoliv pro začátek vztahu, ale spíš pro vyjádření citů po pár společných měsících či letech.

  • Fialová. Barva duchovna, která naznačuje eleganci, noblesu a originalitu. Je určena kreativním povahám, které mají vynikající intelekt. Samozřejmě, je velmi oblíbenou…

Velmi často jsou k vidění i bílé květy – starší ročníky vědí, že je běžná při žádostech o ruku, jak zpíval již Petr Spálený. Bílá barva značí nevinnost, ale také věrnost a poctivé úmysly. Co jiného by pak měla dívka od nápadníka ještě chtít? Bílé jsou růže, ale také lilie nebo kopretiny. Právě u růže nehraje nic tak důležitou úlohu, jako barevný odstín. Hodí se totiž pro vážné situace, ale také jen tak, z přátelství, lásky, na první rande nebo nějakou další společenskou příležitost.

Udělat radost květinou, to se stále nosí

květina v náručí

Věděli jste, že podle různých sociologických průzkumů drtivá většina žen touží po květině na prvním rande? Dokonce až devět z deseti – a u té desáté můžeme ještě pochybovat, protože bude určitě na vážkách a ve skrytu duše by nějaký ten květ dostala ráda. Tak ta rande, milí pánové, raději nekažte a doneste růži nebo alespoň tulipán – a nezapomeňte na ideální barevný odstín!

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 0

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz