Zajímavosti
Ilustrace

V kavárně hledají umělci inspiraci a osamělí lásku

Čtete si denní tisk nebo knihu, která vás zrovna zaujala. Sedíte na zahradní terase se šálkem kávy a sledujete kolemjdoucí. Lehce flirtujete s obsluhou nebo někým, kdo sedí naproti vám. Kavárny jsou v tuzemsku stále oblíbené, i když mají vážnou konkurenci v klasických restauračních zařízeních.

Posnídat právě tady je ale běžnou součástí dne nejen pro Prahu a okolí, ale i mnohé obyvatele menších měst. Mají prostě své kouzlo, vždyť právě v kavárnách hledali mnozí umělci nevšední podněty ke své další tvorbě.

Staletá historie kaváren zaujme každého

První evropská kavárna byla v Benátkách, kávu do Evropy vlastně dotlačila i turecká invaze. Vídeň začala s kavárenským životem na konci sedmnáctého století, jen o něco později se dočkala i Praha. Svůj podnik totiž otevřel jistý Georgius Damascenus na rohu Karlovy ulice. Začalo se mu dařit a později otevřel další provozovnu hned vedle Karlova mostu. V Praze se mluvilov této době hlavně německy, mezi slavné zákazníky pražských kaváren patřili třeba Franz Kafka nebo Egon Erwin Kisch. Oblíbenost kávy napříč společností nám jistě v jedné scéně připomene i proslulý seriál F. L. Věk. Nedá se proto pochybovat o tom, že káva spojovala a spojuje celé generace…

 

 

Kavárna v Praze nebo jiném větším městě je efektivní jako taková seznamka zdarma, lidé tu neustále diskutovali, vyměňovali si názory i nové vjemy ze svých cest po Evropě. Třeba Praha a Paříž v období mezi dvěma velkými válkami jsou naprosto typické příklady. Nad kávou nebo i jinými nápoji se tu vypráví příběhy a rozebírá společenské dění. Ale často si tu také padnou do oka dva lidé, kteří by se třeba jinak ani nepotkali a báli se oslovit jeden druhého na ulici. Je to zkrátka skvělá příležitost, jak se seznámit. Nic vás zde totiž nebude rušit, a pokud máte zrovna volné odpoledne, můžete se jen v příjemné atmosféře trochu porozhlížet a rozkoukávat. Určitě sem přijdete brzy znovu.

Naše hlavní město hostí řadu slavných kaváren

Líbí se tu nejen cizincům, ale samozřejmě také místním. Historie se nezapře, celé generace navštěvují věhlasné pražské kavárny kvůli nezaměnitelné atmosféře. Kam se například můžete podívat, když budete chtít prohlédnout krásy staré Prahy?

  • Kavárna Slavia na Starém Městě. Hned vedle Národního divadla. Chodili sem nejen Bedřich Smetana, Vítězslav Nezval nebo Jaroslav Seifert, ale samozřejmě i četní hosté ze zahraničí. 
  • Café Louvre na Národní třídě. Nové Město má také svou kavárnu, která vznikla na začátku minulého století. Zavítali sem třeba Max Brod a Franz Kafka, stejně jako Albert Einstein.
  • Cukrárna Myšák na Novém Městě. Prvorepubliková tradice žije dál ve Vodičkově ulici. Často sem chodil Oldřich Nový, ale vidět jsme tu mohli i Adinu Mandlovou nebo Emu Destinnovou.

 

 

A mohli bychom pokračovat, protože na začátku dvacátého století vznikla i Café de Paris, kam chodili Vrchlický s Jiráskem nebo kavárna Arco, kde byl často viděn Kafka. Originální výzdoba v podobě secesního umění zahřeje i v propršeném odpoledni. Ovšem pozor, v některých dnech a hodinách si sednete k oknu jen stěží, takže si nezapomeňte pohlídat, kdy bude volný výhled. Možná si k vám přisedne někdo zajímavý, navážete pomalu kontakt a pak už necháte vše osudu. Život je ale o příležitostech, takže nevyužít právě tuhle by byla škoda – v kavárnách vznikl nejeden milenecký vztah, odehrává se tu řada prvních rande domluvených na internetu. A jistě, mnohdy se zadaří právě díky té neopakovatelné duši kaváren, kterou si zamiluje snad každý.

Co to jsou vlastně kafírny?

V dnešní době jsou stále častějším cílem návštěvníků kromě klasických kaváren i oblíbené kafírny. V čem se odlišují? Nabídnou klidně i desítky kávových specialit z celého světa, možná si nebudete umět hned vybrat a necháte si doporučit něco zajímavého. Spíš se podobá čajovně, a to nejen svou atmosférou. Řadu kafíren najdete v Praze, ale vyhledávané jsou i ty regionální. Možná máte nějakou i v nejbližším okresním nebo krajském městě? Domluvit si rande právě zde může být zajímavé, že?

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 0

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz