Vztahy
Ilustrace

Virtuální randění jako nová norma. Bude dlouhodobě fungovat?

Oblíbenou činností nejen Newyorčanů je swipování na seznamovacích aplikacích. Vyhledávají nové známosti a flirtují s atraktivními protějšky. Následně si s nimi domlouvají rychlé seznamovací schůzky.

Virtuální setkání přes aplikaci Here / Now

here / now

Když se pandemie COVID-19 dostala do New Yorku, Beckett Mufson, 27letý reklamní manažer, se vzpamatovával na seznamovacích aplikacích z konce dlouholetého vztahu. „Právě jsem se dostal do fáze, kdy jsem se ptal žen, které se mi líbí, jestli by nešly na rande,“ přiznal.

V polovině března uprchl z města na statek o rozloze 120 hektarů. Stále se ale zajímal, jakým způsobem poznat potenciální partnery.

Ze svého útočiště zkusil něco nového: virtuální setkání s více lidmi pořádané Here / Now, iniciativou pro hetero, queer a nebinární lidi. Až donedávna iniciativa Here / Now pořádala různé akce pro single lidi ve vinárnách a komediálních klubech. A pak udeřila pandemie a na scénu přišel Zoom.

Při hodinovém virtuálním setkání s dalšími lidmi se Mufson a 11 dalších singles navzájem poznávali odpověďmi na osobní otázky. Pokud byste si mohli postavit dům snů, co netypického byste do něj zahrnuli? Co pro vás nejvíc znamená? Single lidé nejprve komunikovali v rámci jedné skupiny a potom se rozdělili na čtyři skupiny. Postupně vznikly chaty jeden na jednoho.

Někteří se připojili ze svých dětských pokojů. Ostatní ze svých malých městských bytů, které celé dny neopouštěli. Zatímco několik žen si pro tuto konverzaci udělalo make-up, většina z nich to neřešila a komunikovala v domácím oblečení. Někteří měli kolem sebe psy. Účastníci vyplnili dotazník, v němž uvedli, o koho se zajímají. Poté jste se dozvěděli, zda jste si byli s někým sympatičtí. „Vzájemně jsem si byl sympatický se třemi lidmi z pěti,“ pochlubil se Mufson. „Má favoritka se ale se mnou nespojila, tak jsem z toho trochu smutný.“

Mufson, zakládající partner a provozní ředitel reklamní agentury Auxiliary, plánoval, že se spojí přes videohovor se všemi třemi protějšky. Nakonec však poslal textovou zprávu pouze jednomu z nich – a nedostal odpověď.

„Ale nejsem z toho zklamaný. Nemyslím si, že by teď někdo kamkoliv šel.“

Seznamovací aplikace hrají hlavní roli v seznamování

Virtuální seznamovací platformy se rychle přizpůsobují současné situaci, aby pomohly single lidem uzavřeným doma. Některé tradiční seznamovací aplikace, jako jsou Hinge a League, zavedly videohovory, a ty novější lákají na různé akce, kterých se mohou účastnit všichni uživatelé. Cílem je, aby lidé neustále rozšiřovali své sociální okruhy.

„Je docela možné, že přes internet budete v následujících měsících navazovat, udržovat a ukončovat vztahy,“ myslí si Mufson. „Musíme se smířit s tím, že naše první schůzka bude na Zoomu. Stejně tak může první sex proběhnout přes Zoom.“

„Určitě se přes videohovory budou utvářet nové vztahy,“ odvětil Matthew Hussey, seznamovací kouč, který pomáhá svým 776 000 followerům na Instagramu zorientovat se v možnostech v seznamování. „Videohovorem působíme na svůj zrak a sluch. Uslyšíme hlas protějšku, tón jeho řeči, vyměníme si několik pohledů a poznáme styl komunikace nebo něčí manýry. Tyhle faktory jsou důležité, abychom poznali, zda nás protějšek přitahuje a jestli bychom ho chtěli vidět i osobně.“ Hussey ale varoval, že přes video nepoznáte vše. „Stále existuje riziko, že jakmile se setkáte osobně, budete se cítit jinak než při několikahodinových videohovorech.“ Dokud se ale osobně nesetkáte, je cíl videoplatforem jednoduchý: poskytnout nám prostor pro komunikaci.

MaleRoom poodhalí názory mužů

MaleRoom

Mindie Kaplan z New Yorku provozuje MaleRoom, seriál na YouTube. Ptá se mužů na jejich názory, které se týkají randění a vztahů. Zúčastnil se ho například Derek Peth z realitní show „The Bachelorette“ a „Bachelor in Paradise“, komediant Ben Gleib a hráč amerického fotbalu Jonathan Casillas. Před společenskou izolací ve pořádaly v SoHo House v New Yorku akce MaleRoom se svobodnými muži, které sledovalo publikum sestávající se ze zvědavých žen.

Nyní se tyto relace vysílají po internetu a přizpůsobují se současné době. Každé pondělí ženy ze živého publika vedou individuální tříminutové rozhovory s jedním mužem. Pokud se navzájem přitahují, mohou strávit relaci flirtováním. Můžete muže požádat i o radu, například: „Před karanténou jsem se setkala s jedním mužem. Poslal mi tuto textovou zprávu, ale přijde mi trochu vágní. Co si o tom myslíte?“

První virtuální akce MaleRoom se konala 30. března a zúčastnilo se jí 15 mužů a 15 žen. Do 13. dubna se počet účastníků zvýšil na 40. Kaplan doufá, že se v příštích týdnech účastní ještě více mužů a žen. Na přenosy MaleRoom se můžete podívat na službě Twitch, která je součástí Amazonu. Ženy kladou mužům v reálném čase různé vztahové otázky.

Vyzkoušejte jednu ze seznamovacích platforem a připojte se k živému vysílání

Lyndsey Wheeler (28 let), spoluzakladatelka Here / Now spolu s Rachel Breitenswischer (32 let) zaznamenaly od počátku karantény zvýšenou poptávku po svých vysíláních. Všech pět vysílání se vyprodalo během několika dní. Vstupenky stojí 5 až 10 dolarů a lze je zakoupit na Eventbrite.

Here / Now rozšířilo své nabídky. 17. dubna se konala akce pro homosexuální muže ve spolupráci s OneTable. Společnost doufá, že brzy začlení do seznamování i uživatele nad 40 let (momentálně se zaměřuje na lidi ve věku 25 až 40). Pořádá také virtuální seznamovací semináře. MaleRoom zpoplatnila svá vysílání a vybrané finanční prostředky předává organizaci Frontline Foods, která spolupracuje s místními restauracemi. Ty připravují jídlo pro zdravotnické pracovníky bojující proti COVID-19.

90vteřinové videochaty na Filter Off

filter off

Randit můžete rovněž přes video aplikaci Filter Off. Její zakladatel Zach Schleien (29 let) byl unavený z toho, že nedokázal poznat, jestli mezi ním a lidmi z aplikací probíhá nějaká chemie. Ke své aplikaci uvedl: „Předtím, než dáte člověku palec nahoru nebo palec dolů, musíte s ním absolvovat 90sekundový videochat.“ Před chatem si můžete přečíst informace o protějšku, ale jeho fotku neuvidíte. Je rozmazaná. „Nechceme, abyste zrušili video schůzku jenom proto, že se vám nelíbí fotka.“

I on provedl po omezení pohybu úpravy ve své aplikaci. Před pandemií pořádal Schleien jednou týdně akci, kdy se lidé rychle seznamovali přes videochat. Nyní se takto můžete seznamovat třikrát týdně: ve středu, v pátek a v neděli. „Lidé jsou osamělí,“ podotýká Schleien. „Potřebují to.“

Victoria Vitale (30 let), která pracuje pro Google, byla jedním z prvních uživatelů Filter Off. Upřednostňuje rozhovory tváří v tvář, nikoli jen bezduché zasílání textových zpráv. „Momentálně používám Filter Off mnohem častěji,“ prozradila. „Chybí mi setkávání s dalšími lidmi.“ Propojuje přes videochat a píše si zprávy se třemi lidmi, s nimiž se poznala na Filter Off.

Fred Comer (67 let) z New Yorku, vedoucí ředitel národní logistické společnosti, si stáhl před třemi týdny aplikaci Filter Off. S jednou ženou navázal přátelství. „V minulosti jsem používal aplikace, na kterých jsem trávil čas swipováním a sem tam poslal nějakou zprávu,“ vysvětlil. „Opravdu nevíte, zda je vám ten člověk skutečně sympatický, dokud ho neuvidíte přes videochat.“

Stane se poznávání přes videohovory normou?

Sociální izolace působí negativně na každého z nás a seznamování přes videohovory na Here / Now nás sbližuje s ostatními lidmi,“ míní Mufson. „Všichni jsme byli rádi, že se můžeme takto spojit. Nikdo neabsolvoval špatný rozhovor. Poznal jsem několik fajn lidí.“ Nečekané až katastrofické události přispívají ke vzniku trvalých přátelství a dlouhodobých vztahů. Otázkou však zůstává, jestli seznamování přes videohovor je jen dočasné nebo navždy změní kulturu v online seznamování. Schleien věří ve druhou variantu. „Vždycky jsem se raději setkal s lidmi osobně.“

Wheeler nesouhlasí. „Videohovory jsou skvělé, když jste úplně izolováni, ale nic nenahradí osobní schůzku. Neexistuje nic cennějšího než osobní zkušenost. Myslím, že se lidé na konci pandemie vrátí ke starému způsobu online seznamování.“

           

https://www.nytimes.com/2020/04/18/nyregion/coronavirus-dating-video.html
Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 0

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz