Vztahy
Ilustrace

Jak COVID-19 mění seznamovací aplikace a vztahy?

Pandemie COVID-19 dala pomyslnou stopku seznamování, ale i v karanténě máte několik možností, jak se seznámit.

Nový koronavirus COVID-19 narušuje téměř všechny oblasti našeho života: od nakupování potravin až po Eurovizi. Každého z nás nějakým způsobem postihla sociální izolace a značnou měrou se to odrazilo i na online seznamování. To, co dříve ve světě seznamování fungovalo, náhle není možné. Ale i přes negativní prognózy jsme se seznamovat nepřestali a seznamovací aplikace a weby se současnému stavu přizpůsobily.

Vývoj online seznamování můžeme pozorovat již od devadesátých let. V současné době jsou nesmírně populární seznamovací aplikace, kde si single lidé mohou prohlížet ostatní single uživatele a vyjádřit jim své sympatie potáhnutím doprava. Nezadaní jedinci také mohou k seznámení používat sociální sítě a navazovat nezávaznou konverzaci i vážné vztahy s lehkostí, jakou bychom si ještě před pár desítkami let neuměli představit. Ať už je to posun k horšímu nebo lepšímu, tento způsob komunikace změnil seznamování single lidí.

Seznamovací aplikace fungují na tom principu, že navážete počáteční komunikaci a setkáte se v reálném světě. Ale směrnice CDC (Centra pro kontrolu a prevenci nemocí) nabádá, aby lidé zůstali v karanténě a na veřejnosti zůstali alespoň dva metry od sebe. Světová zdravotnická organizace navíc varuje před tím, že líbáním se nemoc rychle šíří.

Po dobu několika týdnů, ne-li měsíců, musejí singles zůstat ve virtuálním prostředí a nemohou se seznamovat osobně. Naskýtá se otázka: jak aplikace přežijí tuto dobu?

SEZNAMOVACÍ APLIKACE A WEBY ZAREAGOVALY RYCHLE

žena s notebookem

Pokud jste se v posledních dnech přihlásili na Tinder, možná na vás vyskočila tato zpráva:

„Sociální izolace nemusí znamenat odpojení od ostatních lidí. Doufáme, že se během této náročné doby staneme místem, kde se můžete spojit s dalšími lidmi. Je ale důležité zdůraznit, že nyní není vhodná doba setkávat se osobně s vašimi nápadníky.“

Většina aplikací zavedla nové funkce, které lidem pomáhají uživatele hlouběji poznat i bez osobního setkání. Tinder přináší uživatelům dočasně zdarma funkci Passport, díky které se můžete spojit s lidmi z celého světa.

Shar Dubey, generální ředitelka společnosti Match, která vlastní známé seznamovací aplikace a weby (Tinder, Hinge a OKCupid), vydala prohlášení, že se služby přizpůsobují aktuální situaci, aby maximálně pomohly lidem v seznamování a komunikaci.

Tinder přichází nejen s funkcí Passport, ale i službou Tinder U pro studenty vysokých škol. Po tom, co univerzity uzavřely své koleje, mohou studenti izolovaní v domech svých rodičů dál komunikovat s ostatními studenty ze své univerzity.

Aplikace Hinge například přidala funkci „Seznamování z domova“, která spojuje uživatele přes videochat. Připravuje také dostupnost funkce „Date Ready“. Prostřednictvím této funkce zjistíte, zda je protějšek připraven jít s vámi na virtuální rande. Aplikace neodhalí, že jste řekli ano, dokud to nesdělí i druhá osoba.

Skupina Match Group se v minulosti stavěla k videochatům spíše odmítavě, ale nyní se na ně plánuje zaměřit. Seznamka Plenty of Fish zpřístupnila funkci živého přenosu, aby single lidé mohli v časech sociální izolace komunikovat na dálku. Momentálně je tato funkce k dispozici v oblastech, které jsou nejvíce zasaženy koronavirem. Zpočátku ji mohli užívat uživatelé z New Yorku, Washingtonu a Kalifornie, ale nyní je dostupná lidem z celých Spojených států.

Dubey připouští, že počet nově registrovaných uživatelů je relativně nízký a očekává se, že v příštím čtvrtletí bude růst pomalejší, než se předpokládalo. Na druhou stranu hlásí zvýšený objem zpráv mezi stávajícími uživateli.

SAMI DOMA

sama doma

Aplikace Tinder a Bumble oznámily dvojnásobný nárůst zpráv, které uživatelé odeslali v této pandemické době. Naše potřeba lidského spojení nevymizela a tyto aplikace představují způsob, jak se spojit s ostatními lidmi.

OKCupid, matador v online seznamovacích službách, dokonce aktualizoval svůj dotazník a ptá se uživatelů: „Ovlivňuje koronavirus vaše seznamování s jinými lidmi?“

Blízký přítel z oblasti Bay mi odtajnil, že Tinder je jiný než před pandemií. „Spousta profilů má úvodní zprávu ve stylu: Jak se držíš? Je to trochu depresivní. Nechci si neustále připomínat, že jsem nešťastný, víš?“

Je dost těžké udržet si pozitivní nadhled, když jste neustále bombardováni negativními zprávami z celého světa. Náladu spolehlivě zabijí zprávy o mrtvých tělech uložených v chladírenských nákladních vozech a o nemocničních lodích kotvících mimo zamořená města. Nebrání to však podnikavým lidem v oslovování ostatních, a to leckdy neobvyklým způsobem.

Jedna žena z New Yorku řekla, že zaznamenává pokus o spojení na místech, na kterých by to nečekala – zejména na Linkedln. „Za poslední dva týdny jsem si všimla velkého nárůstu náhodných žádostí o spojení. Muži jsou kolem mého věku, ale nic nás nespojuje. Posílají zprávy ve stylu: Ahoj, jste krásná. Raději tam ani nechodím“.

ČASY SE MĚNÍ A APLIKACE S NIMI

Podnikaví lidé přicházejí v tento okamžik s novými produkty a službami. CNN informuje o aplikaci Quarantine Together (Karanténa společně), která byla zpřístupněna 15. března. Nejprve odešle každému registrovanému uživateli dotaz, zda si umyl ruce, a pokud odpoví kladně, spojí ho s jinými uživateli. Ti se následně mohou setkat přes videochat.

Za Quarantine Together stojí vývojář Daniel Ahmadizadech. Ten k tomuto projektu uvádí: „Život se změnil a způsob, jakým se setkáváme a seznamujeme s novými lidmi, by se měl také změnit.“

Přestože nejsou osobní schůzky během karantény na pořadu dne, existuje řada způsobů, které nám pomohou vynahradit rande a přesvědčit se o vzájemných sympatiích.

Kamarádka v New Yorku hledá způsoby, jak udržet se svým partnerem sexuální napětí a intimitu. Pořizuje například sexy fotky ve svém bytě a kreativně s nimi obchoduje: Slož mi píseň a já ti za ní pošlu fotky! Cizí ji není ani sex přes videochat.

Zda je taková komunikace dostačující k udržení stávajícího vztahu, to je těžké soudit. Někteří lidé na začátku vztahu se náhle museli rychle rozhodovat o své budoucnosti.

Další žena z New Yorku se ocitla v karanténě s novým partnerem, kterého potkala na Hinge. „Chodili jsme spolu asi 6 týdnů a museli jsme se rozhodnout: buď se dlouhou dobu neuvidíme, nebo se sestěhujeme. Vyhrála druhá varianta a teď jsme výhradně spolu.“

Ať už hledáte nového partnera, který je v karanténě stejně osamělý jako vy, nebo se snažíte udržet současný vztah poznamenaný sociální izolací, díky rychlé adaptaci seznamovacích aplikací a lidské duchapřítomnosti si můžete být s ostatními o něco blíže.

 

https://www.pcmag.com/news/how-covid-19-is-changing-dating-apps-and-relationships
Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
1 1

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz